Koliko su pouzdani testovi za trudnoću koji se mogu kupiti u apoteci


Koliko su pouzdani testovi za trudnoću?

Može li test pokazati lažno pozitivan rezultat, koliko dugo nakon izostanka menstruacije ga je najbolje uraditi i koja je razlika između testa iz urina i testa iz krvi?

Mnoge devojke i žene, trudnice i buduće majke, ne znaju koje je najbolje vreme za test za utvrđivanje trudnoće i na koji način ti testovi rade. Testovi otkrivaju sadrži li urin takozvani hCG, humani horionski gonadotropin (hCG), koji izlučuje posteljica tokom trudnoće.

Test na trudnoću se može kupiti u bilo kojoj apoteci i po raznim cenama. “U načelu, ne bi trebalo da bude razlike između test-trakica, iako postoje osetljivije i one manje osetljive. Čak oko 99% testova iz urina sa velikom tačnošću pokazuju sigurnu trudnoću oko nedelju dana po izostanku menstruacije.

test

Može li test pokazati netačan rezultat?

Kod testova iz urina, trakica sa indikatorom se umoči u urin i obično se rezultat očitava promenom boje ili pojavom neke oznake. Ako dobijete pozitivan rezultat, trudni ste! Bez obzira koliko bleda crta, boja ili karakter bili.

U retkim slučajevima, možete imati lažno pozitivan rezultat. Niste trudni, ali test kaže da jeste. Do toga može doći ako je u mokraći prisutna krv ili proteini. Takođe, neki lekovi za smirenje i hipnotici, mogu dovesti do lažno pozitivnih rezultata.

Kada uraditi test?

Ako se test radi prerano, nećete dobiti prave rezultate. Ali, kad je pravo vreme? Test na trudnoću iz urina najbolje je raditi oko nedelju dana po izostanku menstruacije, kada je njihova pouzdanost i najočiglednija.

Neki testovi su osetljiviji od drugih. Osetljivi testovi mogu otkriti niski nivo hCG-a već četiri dana pre nego morate dobiti menstruaciju, ili sedam dana nakon začeća. Većina kućnih testova će dati tačne rezultate u vreme kad očekujete menstruaciju, dve nedelje nakon ovulacije.

Pročitajte i >>> Da li sam trudna? 7 razlika između PMS-a i rane trudnoće

Najpouzdaniji je test iz krvi

Test iz krvi najsigurniji je pokazatelj trudnoće. On može otkriti trudnoću pre nego kućni testovi, već 6-8 dana nakon ovulacije. Rezultati se duže čekaju no ipak su najpouzdaniji.Test iz krvi tzv. HCG (humani korionski gonadotropin) ili popularno ‘beta’, najtačniji je pokazatelj i najmanjeg tračka posteljice, odnosno trudnoće u telu.