Konjuktivitis – alergijski, bakterijski, virusni , simptomi i lečenje

Zapaljenje vežnjače oka često prati sezonske tegobe, a ako se ne leči, može uzrokovati ozbiljna oštećenja oka. Bolest koja pokazuje svoju ćud u skladu s vremenskim prilikama i takozvanim sezonskim oboljenjima koja ih prate – konjuktivitis oka sam po sebi najčešće nije opasan, mada može da se iskomplikuje ukoliko se terapija sprovodi na svoju ruku, bez adekvatnog pregleda oftalmologa.

Kako nastaje konjuktivitis oka, koje vrste postoje, koji su tipični simptomi i kako se leči?

Saznajte:

– šta je konjuktivitis
– alergijski
– bakterijski
– virusni
– simptomi konjuktivitisa
– lečenje
– konjuktivitis kod dece

Šta je konjuktivitis

Šta je konjuktivitis? Konjuktivitis je upala vežnjače (providne membrane koja prekriva unutrašnjost kapka), a upala je najčešće je uzrokovana bakterijama, virusima ili alergijom. Ovo je, dakle, upala sluzokože oka. Međutim, konjuktivitis može biti uzrokovan i mnogim drugim supstancama, hemikalijama, otrovima, stranim telima itd.

Oči su možda jedan od najosetljivijih organa u ljudskom telu. Zato se kaže – ne diraj oči prljavim rukama, jer i malo zrnce prašine u oku može napraviti ozbiljan problem, a kamoli neka ozbiljnija infekcija.

Konjuktivitis koji je uzrokovan bakterijom ili virusom je zarazan i može da se prenese na drugu osobu. Alergijski nije zarazan. Zato je jako važno voditi računa o higijeni i ne deliti pribor za ličnu higijenu ni sa kim!

konjuktivitis
Konjuktivitis

Grebanje i peckanje u očima

Osnovni simptomi konjunktivitisa jesu grebanje, peckanje i osećaj peska u očima. Oči su crvene, što je posledica širenja krvnih sudova vežnjače, a lučenje suza pojačano, često sa sekretom na rubovima kapaka. Osoba ima osećaj da su joj kapci slepljeni posle buđenja. Usled veće količine suza i sekreta nekad je i vid malo zamućen. Čest je i osećaj svraba. Takođe, kapci mogu biti otekli. Blefarospazam -grčevito zatvaranje kapaka – obično je znak da je i rožnjača zahvaćena i da je u pitanju keratokonjunktivitis. Veoma je važno da se utvrdi pravi uzrok ove bolesti budući da se svi konjunktivitisi ne leče na isti način. U dijagnostici konjunktivitisa veoma su bitni uzimanje detaljne anamneze i pažljiv oftalmološki pregled. Bris konjunktive, u cilju otkrivanja pravog uzročnika, neophodan je u slučajevima neonatalnih konjunktivitisa, hroničnih konjunktivitisa i sumnje na gonokokni konjunktivitis.

Vežnjača ili konjunktiva nežna je sluzokoža koja s unutrašnje strane oblaže kapke i deo očne jabučice. Pokrivena je tankim slojem suza koji omogućava laku pokretljivost kapaka preko očne jabučice uz minimalno trenje, a takođe ima ulogu u mehaničkoj zaštiti oka, kao i u zaštiti oka od raznih patogena iz spoljašnje sredine. Zapaljenje vežnjače naziva se konjunktivitis. Javlja se veoma često, ali obično ga pacijenti, a ponekad i doktori, ne uzimaju ozbiljno. Međutim, ako se ne leci, konjunktivitis može uzrokovati ozbiljna oštećenja oka. Po svom toku konjunktivitisi mogu biti akutni – počinju naglo, obično prvo na jednom a posle nekoliko dana i na drugom oku i traju najduže nekoliko nedjelja i hronični, koji traju duže od tri-četiri nedelje.

Alergijski konjuktivitis

Alergijski konjunktivitis, kao što smo rekli, nije zarazan. Njčešće pogađa ljude koji su generalno skloni alergijskim reakcijama. Alergijski konjuktivitis je izazvan alergijama na polen, životinjsku dlaku, neke hemikalije, kozmetiku, lekove, kućnu prašinu itd. Obično se javlja kada je sezona opšašivanja biljaka, usled prisustva polena u vazduhu. Simptomi su crvenilo oka, peckanje, svrab, suzenje, otekli kapci. Ovde treba izbegavati dodirivanje očiju, iako vas svrab iritira, jer se tako samo dodatno pogoršava situacija. Alergijska reakcija se javlja usled otpuštanja histamina. Upala obuhvata oba oka. Alergijski konjuktivitis se u principu teško leči, jer je upala povezana sa alergenom.

Bakterijski konjuktivitis

Bakterijski konjuktivitis je jedna od najčešćih upala sluznice oka, a uzrokovan je prisustvom patogenih bakterija na sluzokoži oka. Ovu upalu najčešće uzrokuju sledeće uzrokuju bakterije: Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus i Haemophilus aegyptius. Infekcija se obično javlja naglo na jednom oku, a potom se proširi i na drugo.

Bakterijski konjuktivitis je zarazan. Ovde se naročito mora biti oprezan kako ne bi došlo do zaražavanja druge osobe određenom bakterijom. Jako je bitno voditi računa o ličnoj higijeni, kako biste vi izbegli da se zarazite nekom bakterijom. Simptomi su najčešće gnojna upala oka, iscedak iz oka, crvenilo, pojavljuju se krmelji – naročito ujutru itd. Osoba ima osećaj kao da ima neko strano telo u oku, što posebno navodi da se trljaju oči, a time se samo pogoršava infekcija.

Virusni konjuktivitis

Virusni konjunktivitis je možda najčešći vid konjuktivitisa, jer se prenosi sao sobe na osobu putem ruku. Često je povezan sa virusnom infekcijom disajnih organa (koji uzrokuju prehladu). Kada virus napadne oko, situacija je nešto ozbiljnija i teže se leči. Postoje različiti tipovi virusa koji izazivaju konjuktivitis. Simptomi su suzenje oka, svrab, crvenilo. Najpre zahvati jedno oko, a zatim se proširi i na drugo.

Posebno dugotrajan i često neprepoznat oblik konjunktivitisa izazvan je hlamidijama, mikroorganizmima koji uzrokuju seksualno prenosive bolesti. Prenosi se direktnim kontaktom, a veoma retko moguće je da se prenese i u slabo hlorisanim bazenima.Novorođenčad se mogu zaraziti u porođajnom kanalu. Ovaj konjuktivitis se mikrobiološki jednostavno dijagnostikuje, a lečenje zahteva lokalnu, ali i sistemsku primenu tetraciklinskih antibiotika (eritromicin kod dece i trudnica).

Toksični konjunktivitis – znaci konjunktivitisa mogu se javiti i kao posledica delovanja raznih toksičnih materija. Produžen boravak u zadimljenim prostorijama ili kupanje u bazenima u čiju su vodu dodate velike količine antiseptika mogu da izazovu toksični konjunktivitis s jakom iritacijom oka, crvenilom, otokom kapaka i grebanjem i peckanjem u očima. Dovoljno česta upotreba veštačkih suza posle nekoliko dana ukloniće ove tegobe.

Konjuktivitis simptomi

Simptomi konjuktivitisa:

– crvenilo oka

– bol

– otok

– pečenje

– svrab

– izraženi krvni sudovi (kapilari) u oku

– osećaj stranog tela u oku

– sekret iz oka, a retko se javlja krvarenje

– pojačana osetljivost oka, naročito na svetlost

– krmelji

– suzenje očiju

– kapci se otežano otvaraju.

Povezano>>> Suvo oko najčešći uzrok za konjuktivitis

Konjuktivitis kod dece

Konjuktivitis može da se pojavi i kod beba i male dece. Obično se prenosi kapljičnim putem sa odrasle osobe na dete, ukoliko osoba kašlje ili kija u blizini deteta. Može se preneti i direktnim kontaktom odrasle osobe i deteta. Konjuktivitis kod dece takođe može biti uzrokovan bakterijama, virusima ili alergijom. Može se pojaviti i ukoliko je dete osetljivo na neku hemijsku supstancu iz okoline.

Bakterije koje izazivaju konjuktivitis kod dece su uglavnom streptokoke, stafilokoke itd. Najčešća alergija koju deca imaju, a povezana je sa konjuktivitisom jeste alergija na polen. Što se tiče virusnog konjuktivitisa, obično su to herpes virusi.

Zato se mora posebno voditi računa kod dece, da ne trljaju prljavim rukama oči, jer tako mogu da prenesu patogene bakterije ili viruse do sluzokože oka i da dovedu do infekcije.

Povezano>>> Konuktivitis kod dece lečenje

Konjuktivitis lečenje

Pre nego što se započne sa lečenjem konjuktivitisa, mora se najpre utvrditi tačan uzrok infekcije, jer jedino tako će terapija biti delotvorna i efikasna.

Najpre se oči ispiraju odgovarajućim sredstvima (fiziološki rastvor). Mogu se koristiti i oblozi za oči. Potrebno je strogo voditi računa o ličnoj higijeni i ne deliti pribor za svoju ličnu negu sa drugima, kako bi se sprečilo širenje infekcije. Ruke se moraju redovno prati i ne smete dodirivati oči rukama, a naročito ne prljavim!

Bakterijski konjuktivitis se leči antibiotskim mastima ili kapima za oči.

Kao što smo rekli, virusni konjuktivitis se teže leči, jer ne postoji posebna terapija za eliminaciju virusa, pa je potrebno samo ublažavati simptome dok se infekcija ne povuče sama od sebe kroz par dana.

Alergijski konjunktivitis se leči tako što osoba izbegava alergen koji dovodi do reakcije, koliko god je to moguće, kao i upotrebom antialergijske terapije.

U slučaju hemijskog konjuktivitisa, morate hitno isprati supstancu koja je dospela u oko. Ukoliko imate neke propratne tegobe, obavezno se javite lekaru, jer je moguće da hemijska supstanca napravi ozbiljniji problem u oku.