Krvarenje iz nosa kod dece

Krvarenje iz nosa skoro uvek deluje mnogo gore nego što zapravo jeste. Pogled na krv može da uplaši i najhrabrije dete (i roditelje), iako u većini slučajeva krvarenje iz nosa ne predstavlja razlog za brigu.
krvarenje iz nosa dece
Krvarenje iz nosa spada u najčešća krvarenja koja se javljaju kod dece i pogađa više od polovine dece stare između šest i deset godina. Krvarenje iz nosa može da bude posledica udarca u nos (udarac laktom u lice prilikom neobuzdane dečje igre u kući), manje posekotine ili ogrebotine nežnih nosnih kanala (čačkanje nosa oštrim noktom) ili jakog izduvavanja nosa (do čega dolazi prilikom gripa). Veoma suv, vruć vazduh takođe može da isuši sluzokožu i izazove nadražaj i krvarenje iz nosa.

Nos obično krvari usled toga što je tkivo koje oblaže nosne kanale prepuno sitnih krvnih sudova i malih kapilara. Kada puknu, ovi krvni sudovi krvare sve dok se ne obrazuje ugrušak koji zaustavlja krv. Na svu sreću, u većini slučajeva puknuti krvni sudovi u nosu brzo prestaju da krvare, u roku od oko deset minuta.

Tradicionalni načini lečenja krvarenja iz nosa
Udahnite duboko. Ukoliko imate sprej za dekongestiju nosa u medicinskom ormariću, sada je trenutak da ga izvadite i naprskate ga detetu u nozdrve. Ovi proizvodi koji se prodaju bez lekarskog recepta dovode do skupljanja krvnih sudova i pospešuju obrazovanje kraste.
Jak stisak. Kao prvo kažite detetu da jako izduva nos da bi izbacilo sve poluugruške i sluz. Recite mu da diše na usta, a zatim nežno ali čvrsto mu stegnite nozdrve, pošto ste prethodno preko nosa stavili komad tkanine. Držite nozdrve zatvorene 10-15 minuta, što bi trebalo da bude dovoljno da se krv zgruša i krvarenje prestane.

Sedi pravo! Neka se dete smesti u vaše krilo ili sedne uspravno u stolicu dok mu stežete nozdrve. Ležanje na leđima dovešće samo do toga da se krv sliva niz zadnji deo grla, što ima neprijatan ukus i može da izazove stomačni poremećaj.Nemojte samo stezati, zaledite!

Hladni oblozi stavljeni na nos dovešće do skupljanja krvnih sudova i usporiti dotok krvi. Natopite komad čiste tkanine u hladnu vodu ili umotajte led u tkaninu i stavite na povređeno mesto. (Nemojte stavljati led direktno na kožu jer to može da izazove promrzline.)

Prirodni lekovi

Doziranje zavisi od uzrasta. Neki vitamini mogu da se koriste spolja.
• Tanak sloj uljnih kapi vitamina E može da se nanese na nosne kanale da bi nos ostao vlažan, u slučaju da je detetov nos suv i nadražen.
• Vitamin K povoljno utiče na zgrušavanje krvi. Ukoliko dete ima česta krvarenja iz nosa, dajte mu po deset mikrograma vitamina K triput dnevno tokom perioda od dve nedelje.

Prevencija
Krvarenje iz nosa izazvano udarcem ili povredom ne može uvek da se izbegne, ali mnogi napadi hroničnog krvarenja iz nosa mogu da se
spreče tako što ćete se truditi da detetov nos uvek bude vlažan i čist. Čačkanje nosa može da izazove krvarenje iz nosa, stoga decu učite da to ne čine. Da biste sprečili isušenje nosnih kanala, uključite vaporizator ili ovlaživač vazduha u detetovoj spavaćoj sobi, posebno zimi i preko noći. (Redovno čistite ove uređaje, pridržavajući se proizvođa-čevih uputstava.)
Ukoliko dete ima krvarenje iz nosa, možete da izbegnete da se to ponovi tako što ćete detetu kazati da ne izduvava nos posle krvarenja, osim onog prvog izduvavanja radi čišćenja nosa pre nego što stegnete nos da bi se obrazovao ugrušak. (Jako izduvavanje nosa posle stvaranja ugruška može da dovede do otpadanja kraste i ponovnog krvarenja.) Isto tako, preporučite detetu da izbegava naporne igre, posebno one pri kojima se izvode gimnastičke vežbe ili se visi glavom nadole, jer tom prilikom može da dođe do pojačanog pritiska na nosne kanale. Zapamtite, potrebno je sedam do deset dana da bi se dete potpuno oporavilo od teškog krvarenja iz nosa.

Kada zatražiti pomoć
U većini slučajeva, krvarenje iz nosa izaziva pometnju, ali ne predstavlja veću medicinsku opasnost. Međutim, trebalo bi da se obratite lekaru ukoliko vaše dete često ima problema s krvarenjem ili zgrušavanjem krvi, ukoliko krvarenje traje duže od petnaest minuta, ukoliko dete ima otežano disanje ili do krvarenja iz nosa dođe posle udarca u glavu. Takođe, ukoliko vaše dete ima krvarenje iz nosa više od jedanput mesečno, obratite se pedijatru da bi isključio mogućnost nekog opasnijeg oboljenja, kao što su, na primer, visok krvni pritisak ili hemofilija.

loading...
loading...
Loading...