Krvarenje zuba i zubobolja kod dece

zubobolja kod deceZa mnoge roditelje to je beskonačna bitka: vi molite, ulagujete se i navaljujete na dete da bi pralo zube, a ono pribegava svim mogućim izgovorima da bi izbeglo da učestvuje o ovom bezbolnom ritualu održavanja higijene usta. Pranje zuba i čišćenje zubnim koncem najbolji su načini za sprečavanje karijesa i održavanje zuba u zdravom stanju. Zapušteni zubi se postepeno kvare, a to ponekad za posledicu ima zubobolju i ozbiljne stomatološke probleme.

Do kvarenja zuba dolazi kada se obrazuje bakterijska naslaga na površini zuba. Iako je sloj gleđi krji prekriva zub najčvršća supstanca u ljudskom organizmu, njega mogu da unište snažne kiseline koje stvaraju bakterije koje obitavaju u ustima. Tokom vremena, ove kiseline izjedaju gleđ i izazivaju kvarenja zuba. Ukoliko se ne leči, kvar na kraju dovodi do toga da živci u zubu ostanu ogoljeni, što izaziva strahovit bol.
Zubobolja može da bude znak velikog broja problema, od nečeg tako bezazlenog kao što je rast stalnog zuba koji pokušava da izbaci mlečni zub i zauzme njegovo mesto, do duboke šupljine ili obiljnog pucanja zubne gleđi. Jedini način da utvrdite uzrok bola jeste da dete odvedete zubaru. U međuvremenu, sledeći metodi mogu da vam pomognu da prebrodite noć.
Tradicionalni načini lečenja
Oduzmite bebi slatkiš. Nemojte dozvoliti da beba zaspi s flašicom mleka ili soka u ustima. Šećer u napicima dovodi do formiranja naslaga na poleđini zuba i njihovog kvarenja. Kvarenje prednjih zuba kod odojčadi toliko je rašireno da je dobilo ime – „sindrom flašice za bebe”.
Pranje zuba odmah i često. Pre nego što bebi izbije prvi zub, možete da započnete s ritualom čišćenja desni čistom, vlažnom tkaninom posle jela. Na osaj način ćete pripremiti dete za pranje zuba, kada za to dođe vreme. Čim dete dobije zube, počnite s pranjem mekom četkicom za bebe, u početku bez nanošenja paste. (Uvedite pastu kada dete dostigne uzrast od oko godinu i po dana.) Vi ćete morati detetu da perete zube sve dok ne stasa da može samo to da obavlja. Osnovno pravilo: otprilike u vreme kada je dete dovoljno odraslo da može samo da vezuje pertle, može da počne samo da pere zube (naravno uz nadzor).

Neka pranje zuba bude zabava. Pretvorite pranje zuba u igru. Dajte detetu da samo izabere neku zanimljivu četkicu za zube i mirišljavu dečju pastu za zube s fluoridom. (Detetu je dovoljna količina paste veličine zrna graška.) Podesite peščani sat i dajte mu da pere zube po tri minuta dvaput dnevno. Manjoj deci poklonite nalepnicu ili neki drugi manji poklon kao podsticaj za dobro oprane zube. Probajte sa zubnim irigatorom ili mehaničkom četkicom za zube – da bi dete bilo zainteresovano za održavanje higijene usta i radovalo se pranju zuba.
Čišćenje zuba odmah i često. Kada dete stigne do uzrasta od tri godine, verovatno će već imati dva zadnja kutnjaka – to je pravi trenutak za čišćenje zuba koncem. Vi ćete morati da obavljate ovaj zadatak dok dete ne dostigne uzrast od osam ili devet godina, jer čišćenje koncem zahteva prilično usklađene pokrete.

Izaberite pravog zubara. Većina ljudi – i dece i odraslih – ne voli da ide zubaru. Ako izaberete zubara koji ume s decom, time ćete u velikoj meri ublažiti detetov strah i doprineti da lagodnije odlazi zubaru. Dobar zubar će razgovarati s detetom i objašnjavati mu šta se dešava dok mu popravlja zub. Što češće dete vodite zubaru, manja je mogućnost pojave ozbiljnih (i bolnih) stanja, a posetz će biti sve prijatnije i gotovo bezbolne.

„Isperite” bol. Ukoliko dete dobije zubobolju, dajte mu da ispira usta toplom vodom. Toplota i vlaga mogu da imaju umirujuće dejstvo na bol. U drugim slučajevima može da bude delotvornija hladna voda; neka dete samo kaže šta mu više prija.
Led je prava stvar. Ukoliko dete dobije zubobolju, umotajte led u čist peškir i prislonite ga uz vilicu. Led može da ima umirujuće dejstvo na bol i da smanji otok.

Suzbijte bol. Otvorite ormarić s lekovima i probajte s nekim sredstvom protiv bolova koje se prodaje bez lekarskog recepta, na primer, paracetamolom, za umirenje oštrog bola. Radi davanja odgovarajuće doze, pridržavajte se uputstava datih u pakovanju. Nikada detetu mlađem od osamnaest godina nemojte davati aspirin (čak ni „aspirin za bebe”) jer može da izazove Rejov sindrom, veoma ozbiljno oboljenje.

• Ulje karanfilića je oralno antiseptičko sredstvo. Ukoliko dete dobije zubobolju, stavite jednu do dve kapi ulja karanfilića direktno na obolelo mesto radi privremenog umirenja bola.
• Fluorid doprinosi zaštiti zuba i pomaže u suzbijanju karijesa. Fluorid se nalazi i u crnom i u zelenom čaju. Ukoliko voda koju koristite potiče iz bunara ili u vašem vodovodu ne fluorišu vodu, dajte detetu po šolju crnog ili zelenog čaja dnevno radi smanjenja opasnosti od kvarenja zuba.

• Zabranite mu sodu i voćne sokove, bilo slatke ili kisele, osim ukoliko dobro ne opere zube posle toga. Ukoliko detetu dozvolite da pije slatke napitke, preporučite mu da pije kroz slamčicu jer na taj način napitak mimoilazi zube i oni ne dolaze u dodir sa šećerom.
• Dajte mu žvakaću gumu bez šećera. Žvakanjem gume bez šećera 15 ili 20 minuta posle jela mogu da se očiste zubi. Žvakaća guma skida zaostale komadiće hrane sa površine zuba, a pored toga pojačava lučenje pljuvačke u ustima, što doprinosi spiranju komadića hrane i bakterija.

Kada zatražiti pomoć
Nemojte čekati da dođe do uzbune da biste se obratili zubaru; dete starije od dve godine trebalo bi da vodite zubaru dvaput godišnje radi pregleda i stručnog čišćenja. Ukoliko dete dobije zubobolju između dve posete stomatološkoj ordinaciji, odmah se obratite zubaru. Zubobolja može da bude znak apscesa, posebno ukoliko je praćena visokom temperaturom.
Obratite se pedijatru ukoliko se vašoj bebi zapuši nos i ometa je pri sisanju ili hranjenju. Kod starije dece, obratite se lekaru ukoliko zapušen nos prati temperatura od 39 stepeni C ili ukoliko nos ostane zapušen duže od nedelju dana bez ikakvog poboljšanja.

loading...
loading...
Loading...