Laneno brašno

Lan je uzgajan u Vavilonu čak 3000 godina pre nove ere. U osmom veku, kralj Karlo Veliki je tako jako verovao u zdravstvene prednosti koje laneno seme pruža, da je usvojio zakon kojim je zahtevao od svojih podanika da ga konzumiraju. Sada, trinaest vekova kasnije, neki stručnjaci tvrde da imamo preliminarno istraživanje koje dokazuje ono u šta je Karlo Veliki verovao.Posle lanenog semena i laneno brašno postaje pravi hit u prodavnicama zdrave hrane.

Iako laneno seme sadrži sve vrste zdravih sastojaka, njegova reputacija zdravog semena zasniva se najviše na tri sastojka: omega-3 esencijalne masne kiseline, lignani i vlakna. Omega-3 masne kiseline spadaju u „zdrave“ masti, za koje se pokazalo da imaju dobar uticaj na srčano zdravlje. Jedna kašika lanenog brašna sadrži oko 1.8 g biljnih omega-3 masti. Lignani imaju osobine i biljnog estrogena i antioksidansa. Lan sadrži 75 do 80 puta više lignana od drugih biljnih namirnica. Laneno brašno je bogato dijetetskim vlaknima, i sadrži oba tipa ovih vlakana, i rastvorljiva i nerastvorljiva.

Takođe je moćan prirodni kontrolor holesterola.Laneno brašno se pravi od mlevenog svežeg lana, kako bi se sačuvala prirodna ulja i sastojci.

Kako se koristi laneno brašno

Od lanenog brašna se može napravti hranljivi miks za mnoga peciva. Laneno brašno možete dodati hlebu, palačinkama, mafinima, štanglama, kolačima i drugim receptima kako biste obogatili svoju ishranu i dodali orašast ukus. Zamenite ulje ili smanjite količinu ulja u receptu dodajući laneno brašno. Zamena ulja lanenim semenom u srazmeri 3:1 daje najbolje rezultate. Takođe možete koristiti laneno brašno kao zamenu za jaja u receptima za mafine, torte, kolače i palačinke. Koristite jednu kašiku lanenog brašna i 3 kašike tečnosti kao zamenu za jedno jaje u receptu. Smanjite brašno do 25 procenata, tako što ćete ga zameniti lanenim brašnom.

Lan nije magičan

Lako možete pomisliti da je lan super namirnica zbog mnogih prednosti koje ima po naše zdravlje. Ali, imajte na umu da ne postoji magična namirnica ili sastojak koji vam može garantovati zdravstveno poboljšanje.

Ono što je bitno je da stalan izbor dobrih i zdravih namirnica treba da postane deo vašeg svakodnevnog, zdravog životnog stila.

Ko ne bi trebalo da koristi laneno brašno?

Dok se ne sazna više, trudnice i dojilje ne bi trebalo da koriste laneno brašno u svojoj ishrani.Naša istraživanja na životinjama su pokazala da upotreba lana u ovim stadijumima može pružiti zaštitu od raka dojke kod dece. Ali, studija drugog istraživača je pokazala suprotan efekat.

Saveti za upotrebu lana

Mnogi stručnjaci smatraju da je bolje koristiti laneno seme, nego laneno ulje (koje sadrži samo deo semena), kako biste uneli u organizam sve sastojke. Ali pratite i dalje, jer stručnjaci nastavljaju svoje istraživanje.

Dalji saveti za upotrebu lana…

Laneno brašno, generalno gledano, je najbolji izbor, ali postoje određene situacije kada laneno ulje ili lignani (uzeti u količinama koje se prirodno nalaze u lanenom semenu) mogu biti jednako dobar izbor.

Koliko vam je lana potrebno? Optimalna doza za održavanje dobrog zdravlja još uvek nije poznata. Ali jedna do dve kašike lanenog brašna dnevno je preporučena doza, kako preporučuje Savet za istraživanje lana iz Kanade.

Evo još nekih saveta za upotrebu, kupovinu i čuvanje lanenog semena i brašna od lana:

Kupite ga samlevenog ili ga sameljite sami. Laneno seme, kada se jede celo, će pre proći kroz vaš crevni trakt nesvareno, što znači da vaš organizam neće dobiti sve njegove zdrave sastojke. Ako želite sami da sameljete laneno seme, za tu svrhu će vam najbolje poslužiti običan mali, električni mlin za kafu.

Postoje razni nazivi za laneno brašno (brašno, smesa, ljuspice) i nemojte se zbuniti zbog toga, jer sve je to isto.
Možete kupiti tamno braon ili svetlo smeđe laneno seme. Svetlo smeđe seme lepše izgleda, ali tamno braon možete lakše naći u većini prodavnica. U nutritivnoj vrednosti postoji veoma mala razlika između ova dva semena, pa je sve jedno koje ćete kupiti.

Pronađite ga u prodavnicama ili na internetu. Mnogi lanci supermarketa sada imaju laneno brašno. Obično je u delu sa žitaricama ili cerealijama i obično se prodaje u pakovanju od pola kg. Takođe ga možete pronaći u prodavnicama zdrave hane, ili naručiti preko raznih internet sajtova.

Proverite etiketu proizvoda. Kada kupujete proizvode koji sadrže lan, proverite na etiketi da biste se uverili da sadrže mleveni lan, tj. laneno brašno, a ne celo seme. Lan može biti jedan od sastojaka cerealija, testenina, hleba sa celim semenkama, krekera, energetskih tabli, prehrambenih proizvoda koji ne sadrže meso, i grickalica.

Dodajte laneno brašno u hranu koju inače jedete. U svaki obrok, kao što je na primer ovsena kaša, frape, supa ili jogurt, možete pomešati nekoliko kašika mlevenog lana. Uskoro će vam to preći u naviku i jednostavno ćete dodavati lan bez mnogo razmišljanja.

Lan možete sakriti u tamnim i sočnim jelima. Jela koja najbolje prikrivaju lan su tamni sosevi i mešavine mesa. Niko ne primećuje ukus lana kada se pomeša u musaku, piletinu sa parmezanom, čili, juneći gulaš, veknu od mesa ili ćufte. U musaku za 4 osobe možete slobodno dodati 2 do 4 kašike mlevenog lana. U jelo koje se priprema za 6 do 8 osoba, možete dodati i 4 do 8 kašika.

Koristite ga u pravljenju peciva. Laneno brašno može biti zamena za jedan beo običnog brašna prilikom pravljenja beskvasnog hleba, mafina, rolni, hleba, đevreka, palačinki i vafli. Probajte da zamenite ¼ do ½ šolje brašna lanenim brašnom u receptu za koji je potrebno 2 ili više šolja brašna.

Držite ga u zamrzivaču. Najbolje mesto za čuvanje lanenog brašna je zamrzivač. Ako sami meljete laneno seme, čuvajte ga nesamlevenog u zamrzivaču, upakovanog u obične plastične kese ili one sa zatvaračem. Zamrzivač će sprečiti oksidaciju lanenog semena , kao i gubitak njegovog nutritivnog potencijala.

Celo laneno seme traje duže. Spoljašnja opna lanenog semena čuva masne kiseline unutar njega dobro zaštićenim. Bilo bi poželjno da celo laneno seme čuvate na mračnom, hladnom mestu, sve dok ga ne sameljete za brašno. Sve dok je suvo i dobrog kvaliteta, Laneno seme se može čuvati i na sobnoj temperaturi do godinu dana.