Lečenje bolnog ramena

Kad bi vodili računa o tome koliko puta dnevno pomerimo rame, dobili bi ogroman broj. Rame je, naime, najpokretljiviji zglob. Bolno rame je dosta neprijatna bol koja ograničava pokrete u ramenu. Karakteristična je za ljude nakon 40 godina života.

Uzrok boli ponekad može biti nejasan, često je to i kad se dogodi odlaganje kalcijumovih soli u tetivama ramena. Rendgenskim snimanjem se utvrđuje tačno stanje bolnog ramena, a lekar često propisuje i antibiotike kako bi se lakše podnela bol.

Iako pacijenti misle da će mirovanjem najbrže rešiti problem boli, to nije istina jer ako se predugo čeka da se počne koristiti rame, postoji opasnost od tzv. “Smrznutog ramena”. Zato nakon uzimanja antibiotika se preporučuje početi sa vežbanjem, terapijom laserom ili udarnim talasom kako bi se istegli i ojačali mišići.

Izbor terapije se prepušta lekaru, zavisno o individualnoj potrebi pojedinog pacijenta. U nekim slučajevima biće propisana upotreba kortikosteroida, no oni se mogu jako kratko vreme koristiti i to u slučaju jake boli, no deluju jako brzo.

U akutnim situacijama se pripisuje krioterapija. Postupak oporavka će biti završen u roku od 15 dana, te bi tada rame trebalo biti zdravo.

Vežbe koje su naučene na fizikalnoj terapiji bi trebalo i kod kuće ponavljati kako bi zglobovi ostali fleksibilni.

To su mahom jednostavne vežbe pa ćemo navesti 3 primera:

1. Potrebno je uspravno stati te ruku na kojoj je bolno rame podignuti ispred sebe da bude pod uglom od 90 u odnosu na telo. Ruku par sekundi tako zadržimo, a onda podignemo bočno u odnosu na telo.

2. Druga vežba je da se sagnemo tako da ruke slobodno vise ispred tela. Jednom rukom pravimo krugove kao da crtamo po podu. Nakon što smo nacrtali rukom 10 krugova, isto ponovimo drugom rukom.

3. Telo je okrenuto prema zidu. Stavimo prste jedne ruke na zid, prstima lagano pomeramo ruku prema gore, a kad je ruka potpuno ispružena zadržimo se u tome položaju par sekundi, te nakon toga možemo spustiti ruku. Nakon par ponavljanja, promenimo ruku.

Neki od najčešćih uzroka bola u ramenu su:

 • Bursitis, tendonitis i sindrom sraza najčešće su dijagnoze, a mogu se javiti samostalno ili u kombinaciji.
 • Ruptura rotatorne manžetne pojavljuje se kada su tetive rotatorne manžetne odvojene od kosti. Kod ovog stanja ponekad će biti potreban i operativni zahvat.
 • Smrznuto rame dovodi do krutosti zgloba i ograničenja pokretljivosti ramena. Fizikalna terapija i istezanje vrlo su važni aspekti lečenja.
 • Kalcificirajući tenditis je stanje depozita kalcijuma unutar tetive, a najčešće u tetivama rotatorne manžetne.
  Lečenje kalcificirajućeg tenditisa zavisi od obima simptoma.
 • Nestabilnost ramena mogu uzrokovati česte dislokacije, tj. Traumatske povrede.
 • Dislokacija ramena je povreda koja nastaje zbog odvojenosti vrha kosti ruke od lopatice.
 • Artroza akromioklavikularnog (AC) zgloba nastaje najčešće kao posledica povreda i nestabilnosti AC zgloba.
 • Odvajanje labruma od kosti može se dogoditi iz više razloga, a lečenje zavisi od specifičnosti povrede.
 • Slap lezija je odvajanje gornjeg dela labrum, a najčešći uzrok je pad sa ispruženom rukom.
 • Artritis ramena ređi je od artritisa kolena i kuka, no u teškim slučajevima može zahtevati i operativni zahvat.
 • Ruptura tetive bicepsa događa se kada tetiva bicepsa puca u blizini zgloba.