Lekovi protiv gorušice

Ništa ne može tako da pokvari uživanje u hrani kao pojava kiseline u stomaku posle obroka. Najčešće se javlja zbog nepravilne ishrane, odnosno upotrebe namirnica koje izazivaju pojačano lučenje kiseline. Treba imati u vidu daje gorušica simptom, koji upozorava da nešto u stomaku možda nije u redu. Zbog toga se ne preporučuje nekontrolisano uzimanje preparata protiv gorušice, naročito ako tegobe dugo traju. Kako ovi lekovi deluju, kada ih uzimati i sa čime mogu da se kombinuju?

Koji preparati mogu da olakšaju probleme koje izaziva gorušica (kiselina) u stomaku?

Gorušica se definiše kao osećaj paljenja iza donjeg dela grudne kosti, ili visoko, pod rebarnim lukom. Nastaje usled pojačanog lučenja kiseline u želucu izazvanog obilnim obrokom ih je jedan od simptoma gastričnog refluksa (povraćaja sadržaja želuca u jednjak) ili peptičkog ulkusa (čira želuca i/ili dvanestopalačnog creva). Osnovne tri grupe lekova koje se koriste u lečenju gorušice su: antacidi, antagonisti H2 receptora (ranitidin i njemu slični) i inhibitori protonske pumpe (omeprazol i njemu slični).

Kako oni deluju?

Svaka grupa lekova različitim mehanizmom delovanja smanjuje neprijatan osećaj koji se javlja zbog gorušice. Antacidi, kao najstarija grupa lekova koja se koristi za ovu svrhu, smanjuju koncentraciju prisutne kiseline u želucu hemijskom neutralizacijom. Antagonisti H2 receptora i inhibitori protonske pumpe smanjuju stvaranje i lučenje kiseline u želucu i daleko su efikasniji.

Da li oni mogu da se piju kontinuirano, ako se problemi često javljaju, ili samo po potrebi?

Gorušica je samo simptom i za njeno trajno uklanjanje treba lečiti osnovno oboljenje. Ako je potreba za antacidima česta i dugotrajna, treba prvenstveno potražiti pomoć lekara. Antacidi, naročito oni iz grupe neutralizatora hlorovodonične kiseline, samo su prva pomoć i duga upotreba neće dati zadovoljavajuće rezultate.

Da li treba voditi računa da li se uzimaju posle ili pre jela, i kada postižu najbolji efekat?

Antacidi koji neutrališu kiselinu treba da se uzimaju 1-2 sata posle jela i uveče pre spavanja. Antagonisti H2 receptora se uzimaju nezavisno od hrane ,ali je takode važno da se jedna doza uzme uveče. Inhibitori protonske pumpe
BADEMI-DA, SODA-NE.

Ako se gorušica javi, a pri ruci nema preparata za gorušicu, da li će pomoći kašičica sode-bikarbone ili šaka sirovog badema ?

Soda bikarbona se više ne preporučuje za gorušicu. Neke namirnice kao što su sirov badem ili slatko mleko u nekim slučajevima mogu da pomognu.Obično se uzimaju ujutru pre doručka.

Da li mogu da utiču na efekat drugih lekova koji se redovno uzimaju zbog neke kronične bolesti?

Antacidi mogu da ometaju resorpciju nekih lekova.

Šta ako preparat protiv gorušice ne da željene rezultate, da li treba popiti još jedan?

U ovom slučaju treba potražiti savet lekara. Doza antacida iz grupe neutralizatora kiseline može da se ponovi, ali treba voditi računa o maksimalno dozvoljenoj dnevnoj dozi.

Ako tegobe sa gorušicom traju neprekidno, kada bi pacijent trebalo da se obrati lekaru?

Ako je gorušica uporna treba potražiti pomoć lekara da ne bi došlodo komplikacija.

loading...
loading...
Loading...