Lekovitost jabukovog sirćeta

jabukovo sirceTajna lekovitosti jabukovog sirćeta
U jabukovom sirćetu, čiju osnovu čini sirćetna kiselina koja mu daje kiseli ukus i deluje kao prirodan antiseptik i konzervans, krije se više od 90 različitih sastojaka, među kojima i oko 20 vitamina, minerala i elemenata u tragovima. Jabukovo sirce sadrži različite vrste alkohola, organske kiseline, kao što su sirćetna i limunska, balastne materije, prirodne arome, voćne kiseline, pektin i enzime. Među vitaminima su vitamin A, C, B1, B2, B6 i E, a među mineralima kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, hlor i sumpor. Od elemenata u tragovima zastupljeni su gvožđe, fluor, mangan, sillcijum, bakar, bor i jod.

Na primer, 10 g jabukovog sirćeta sadrži 0,6 mg kalcijuma, 0,06 mg gvožđa, 0,1 mg natrijuma, 10 mg kalijuma, 2 ug fluora, 0,1 ug joda i 0,001 mg betakarotena. Međutim, važno je znati da ne poseduje svako jabukovo sirce pomenuta hranljiva i lekovita svojstva. Pošto je danas ponuda veća nego ikad, prilikom izbora treba biti vrlo oprezan. U obzir dolazi samo sirće pripremljeno od celih, ne prezrelih plodova jabuka koje su gajene na ekološki način. Najbolje su stare sorte jabuka, ili još bolje divlje, šumske jabučice. Takođe, to mora biti sirće spremljeno od voćnog soka dobijenog hladnim ceđenjem jabuka, koji je potom sazreo na prirodan način, bez hemijskih dodataka. Podaci o tome da se radi o savršeno prirodnom sirćetu sa maksimalno 0,2% alkohola moraju biti navedeni na pakovanju. Dakle, bez obzira na pristupačnu cenu, treba u svakom slučaju izbegavati u lekovitom smislu potpuno bezvredno, destilisano, industrijski proizvedeno sirće, za koje se najčešće koriste ostaci jabuka, pa se zato mora još i veštački kiseliti.

Jabukovo sirce za očuvanje zdravlja i vitalnosti organizma
Jabukovo sirce, zahvaljujući svom sastavu, predstavlja izuzetan prirodni napitak kojim se, kao dodatkom ishrani, može zadovoljiti dnevna potreba organizma za neophodnim materijama, recimo vitaminima, mineralima i elementima u tragovima, u svrhu očuvanja zdravlja i poboljšanja psihofizičkih sposobnosti.

Naime, naučno je dokazano da jabukovo sirce održava vitalnost i osvežava organizam, podstiče celokupni metabolizam, jača odbrambene mehanizme, dakle imunitet. U procesu vrenja svi hranljivi i lekoviti sastojci jabuke, jedne od najzdravijih namirnica, ostaju konzervirani u sirćetu. Jabukovo sirće povoljno deluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne sudove. Čisti krv od toksičnih materija, smanjuje mogućnost povišenog krvnog pritiska i nastanka ugrušaka, pomaže u regulisanju nivoa holesterola, masnoća i šećera u krvi. Zbog svog dezinfekcijskog i antibakterijskog delovanja povoljno utiče na varenje. Podstiče ga i štiti od raznih poremećaja, posebno od infekcija. Njegovo dezinfekcijsko delovanje dolazi do izražaja i kod različitih infekcija disajnih puteva, pa može pomoći kod upale grla, kašlja, promuklosti, astme i sl.

Takođe, podstiče lučenje želudačne kiseline, brine za optimalno iskorišćavanje hranljivih materija i povoljno deluje kod nervoze želuca. Štiti crevnu floru od toksičnih bakterija, smanjuje nadutost i proliv, i regeneriše sluzokožu creva. Povoljno deluje na rad jetre, slezine i žuči. Jabukovo sirće takođe pospešuje funkciju bubrega, povoljno deluje u slučaju manjih poremećaja u njihovom funkcionisanju i ublažava infekcije mokraćnih puteva.

Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma (samo jedna kašika je dovoljna da zadovolji dnevne potrebe organizma!), jabukovo sirće povoljno utiče na rast i deobu ćelija, kao i nervnu i mišićnu aktivnost. Podstiče ćelijsku izgradnju kože i vezivnog tkiva, pa, kao što je odavno poznato, pospešujezaceljivanje ogrebotina, rana i opekotina, a povoljno deluje i kod različitih kožnih oboljenja, na primer bubuljica, osipa i lišajeva. Iz istih razloga se ovo sirće može koristiti i u službi lepote i zdravlja kože tela i lica, kose i noktiju.

Kako je dokazano da jabukovo sirce pospešuje uklanjanje štetnih materija iz organizma, pa tako i iz zglobova i vezivnog tkiva, njegovom primenom se znatno mogu ublažiti posledice artritisa. Pomaže i kod proširenih vena, natečenih stopala i bolnih i umornih mišića. Poznato je da se dugotrajnim uzimanjem jabukovog sirćeta mogu sprečiti karijes i osteoporoza.

Jabukovo sirće pomaže i u slučaju slabljenja koncentracije, jer pospešuje mentalne sposobnosti, i u slučaju problema sa spavanjem, glavoboljama i migrenama. Zbog svega spomenutog, dodatni unos vitamina, minerala i ostalih materija kojima obiluje ovo sirce, sa svrhom očuvanja zdravlja i poboljšanja psihofizičkih sposobnosti organizma, preporučuje se svima, a naročito deci, trudnicama, sportistima, pušačima, osobama pod stalnim stresom i starijim ljudima. Način na koji se mogu iskoristiti sve te blagodeti jabukovog sirćeta više je nego jednostavan. Prema savetima stručnjaka iz područja alternativne medicine, treba svakodnevno, tokom celog života, ujutro natašte popiti napitak od prirodnog jabukovog sirćeta spremljen prema osnovnom receptu. Ali to još nije sve. Naime, jabukovo sirce čisti organizam razgrađujući suvišne masnoće, a sirćetne kiseline neutrališu određene enzime koji podstiču stvaranje i gomilanje masnoća, pa tako pospešuje “topljenje” viška kilograma. Deluje i na varenje tako što se deo masnoća izlučuje neiskorišćen, dok se celokupni metabolizam podstiče da brže sagoreva kalorije, da brže i bolje razgrađuje i izlučuje štetne materije i masnoće iz organizma.

Stalno konzumiranje jabukovog sirćeta u svrhu održavanja vitalnosti i zdravlja organizma rezultiraće pozitivnim napretkom i kada je reč o suvišnim kilogramima, dok u kombinaciji već i s manjim promenama u ishrani i životnim navikama, na primer sa smanjenjem unosa soli i
slatkiša, uz više kretanja i fizičke aktivnosti, sirće zaista može da napravi čuda. Važno je napomenuti da će se, uz smanjenje kilograma, primetiti i smanjenje naslaga celulita i obima stomaka.

loading...
loading...
Loading...