Loš zadah iz usta

Loš zadah mnogim ljudima postane opsesija. Ne približavaju se suviše ljudima, uvek pričaju držeći ruku na ustima, ali najviše im smeta kad žele da nekog poljube…

Često se spekuliše da bi uzrok lošeg zadaha iz usta mogao biti loše varenje.
Je li to moguće?

Prema jednom istraživanju centra za dijagnostikovanje i lečenje alitoze (lošeg zadaha) u bolnici Molinete u Torinu, 40% muškaraca u Italiji ima isti problem sa lošim zadahom iz usta, ali u većini slučajeva (83%) dah gubi na svežini usled loše oralne higijene. Bakterijski plak reaguje s ostacima hrane i putem hemijskih reakcija oslobađa gas sumpor, koji je izuzetno neprijatnog mirisa. Osim toga, s vremenom se pretvara u kamenac, koji je na svoj način odgovoran za gingivitis (zapaljenje desni), što takođe može uticati na pojavu lošeg daha iz usta.

Čak i eventualna pojava karijesa može pogoršati situaciju: zapravo, mrtva tkiva zuba ispuštaju oštar i uporan miris.

los zadah iz usta

Da biste rešili takav problem, najpre treba da zakažete stomatološki pregled. Pre svega, stomatolog će vam ukloniti kamenac jednim specijalističkim čišćenjem, jer ga više ne možete očistiti samo četkicom za zube budući da se uvukao pod desni. Zatim, da biste što duže zadržali dobijene rezultate, ne zaboravite na svakodnevnu oralnu higijenu i poslužite se nekim trikovima za očuvanje svežeg daha. Prestanite da pušite (duvanski dim olakšava prelazak plaka u kamenac) i često pijte vodu s limunom jer stimuliše lučenje pljuvačke, što je prirodni mehanizam čišćenja usta. Ukoliko su vam pak usta zdrava, onda su sasvim opravdane sumnje da je loš dah izazvan problemima s varenjem.

Zapravo, ukoliko se proizvodi mnogo fermentacionog gasa, deo njega može preko zidova creva ući u krv, odakle se izbacuje disanjem. U tom slučaju, rešenje je veoma jednostavno: konzumirajte manje masti, koje se najteže vare, žvaćite duže, a tri glavna jela podelite na pet-šest manjih i laganijih obroka. Ukoliko to nije dovoljno, zakažite pregled kod gastroenterologa i nutricioniste.

Prirodni lekovi za loš zadah
Stavite kašičicu žalfije u šoljicu ključale vode na deset minuta, procedite i koristite je za ispiranje usta. Ova biljka bogata je veoma aromatičnim esencijalnim uljima. Dobre su i tečnosti za ispiranje usta na bazi smirne, ratana i rabarbare (možete ih kupiti u biljnim apotekama). Ukoliko je alitoza povezana s gingivitisom, na ovaj način redukovaćete krvarenje. Ako je pak problem digestivne prirode, idealna je zelena glina: ona je odličan crevni apsorbent. Kašičicu gline u prahu uveče stavite u čašu hladne vode. Kad se probudite, promešajte smesu i popijte je. Nemojte je koristiti više od četiri-pet dana.
Kao lek za hitne slučajeve – žvaćite listove svežeg peršuna.