Dukanova dijeta recepti, jelovnik, faze, pravila…

Zagovornici Dukan dijete tvrde da dovodi do brzog i trajnog gubljenja kilaže bez gladovanja.Pitali ste nas da li je to tačno, a mi ćemo vam dati naše stručno i objektivno mišljenje o tome šta je Dukan dijeta, kao i njene prednosti i mane.

Dukanova dijeta je plan ishrane koji je pre više od trideset godina osmislio Pjer Dukan, francuski lekar i nutricionista. Opisujući dijetu kao „planetarni uspeh“ i „revolucionarni program za mršavljenje koji je uzburkao svet“, Dukan je pokušao da izreklamira svoju dijetu, što mu je svakako i uspelo – dijeta je imala međunarodni uspeh i knjiga je objavljena na 10 jezika u 20 različitih zemalja.Ostala je poznata i kao Francuska dijeta.

Tokom prve nedelje Dukanove dijete izgubićete do 5 kilograma i nastaviti da gubite jedan do dva kilograma nedeljno dok ne stignete do zacrtane težine. Dukanova dijeta dozvoljava da jedete koliko god želite, ali samo dozvoljene namirnice. Ako se pridržavate pravila, nikada nećete povratiti izgubljene kilograme.Mnogima koji ozbiljno sprovode ovaj plan za mršavljenje su potrebni i recepti za dukanovu dijetu kako bi se razbila monotonija i izdržalo što duže, do poslednjeg grama sala.

dukanova dijeta recepti za prvu fazuDukanova dijeta ide logikom da brojanje kalorija nije ključna stvar za mršavljenje, već proteini. Proteini su najbolja stvar za mršavljenje – zasićuju, potrebno je dosta vremena da se svare i imaju manje kalorija po gramu u odnosu na namirnice bogate ugljenim hidratima.

Kada proteini čine veći deo ishrane, masnoće i ugljeni hidrati se brzo troše i tako se gube kilogrami. Ograničavanjem ugljenih hidrata, omiljenog „goriva“ organizma, primoravate telo da se okrene drugom izvoru energije – uskladištenim masnoćama. Ovo je motivacija za sve ljude kojima se sviđa Dukanova dijeta, da se strogo pridržavaju ovih pravila i budu nagrađeni tako što će polako u ishranu uvoditi hleb i voće koje im je toliko nedostajalo.

Šta ćete jesti tokom dijete ?

Dukanova dijeta je podeljena po fazama pa jelovnik zavisi od faze. Tokom prvih par nedelja, smete jesti samo proteine. Dozvoljeni su svi proteini – nemasno meso, govedina, teletina, jagnjetina, svinjetina; organsko meso kao što su jetra i jezik; plodovi mora, nemasna ćuretina i piletina, jaja i tofu. Potrebno je jesti i obrano mleko i malo ovsene kaše. U narednim fazama prelazite i na druge grupe namirnica – prvo povrće, zatim voće, hleb od celog zrna, sir i skrobne namirnice kao što su testenine i kinoa. Dukanova dijeta na kraju dozvoljava i da „varate“ s vremena na vreme. Na kraju, kada smršate onoliko koliko želite, možete jesti šta god hoćete – uslov je samo da jedan dan u nedelji odvojite samo za proteine.

dukanova dijeta dozvoljene namirniOvde možete pronaći jelovnik za dukanovu dijetu ali oni koji počnu drugu fazu najčešće neznaju šta da jedu.Svaki jelovnik koji se može pronaći na internetu je uglavnom uprošćen pa vam takva ishrana dosadi pa su zato neophodni i zanimljivi recepti za dukanovu dijetu (možete ih pronaći na kraju članka).

Dukanova dijeta je podeljena u 4 faze

Ovo su faze Dukanove dijete

jelovnik za dukanovu dijetu

Za prvu fazu postoje 72 dozvoljene namirnice koje možete videti ovede

>>> Dukanova dijeta dozvoljene namirnice

Povezano>>>Dukanova dijeta detaljno

Šta je dozvoljeno piti tokom Dukanove dijete ?

Mnogo vode je veoma važan deo Dukanove dijete, pogotovo tokom proteinskih dana. Iako nekim ljudima dve ili tri litre tečnosti na dan deluju kao nemoguća misija kad počne Dukanova dijeta, uskoro ćete videti da ne samo da je izvodljivo, već će vam pomoći da mnogo više uživate u obrocima i izbegnete napade gladi.

Kada kažemo „tečnost“ ne mislimo samo na vodu. Poželjno je piti tečnost uz svaki obrok, a ono što je dozvoljeno su voda (flaširana, mineralna, iz česme), čajevi (bez šećera, možete dodati i malo mleka) i kafa (bez šećera, može neki veštački zaslađivač ili obrano mleko).Dukanova dijeta ne dozvoljava nikakva druga pića osim ovih.

Dukanova dijeta u trudnoći tokom dojenja

Dukanova dijeta je plan ishrane za mršavljenje i ne preporučuje se u trudnoći ni tokom dojenja.Recepti za Dukanovu dijetu koje možete naći ovde su ipak potpuno zdravi i možete da pripremate jela od njih.

Još neki saveti

Kada pričamo o dozvoljenim namirnicama nakon ove tri faze, najbolje je da verujete sami sebi. Prošli ste dug i težak put, naučili mnogo o ishrani i tome šta je dobro, a šta loše za vaš organizam. Takođe, vaš organizam se sada navikao na nov način ishrane i samo će vam „reći“ šta je najbolje da jedete – vaše je samo da slušate.

Proizvodi sa „malo šećera“ su posebna i komplikovana priča. Verovatno je već svima poznato da korišćenje veštačkih zaslađivača uopšte ne pomaže organizmu u zadovoljavanju potrebe za šećerom, jer organizam lako prepoznaje veštačke šećere. U manjim količinama su dozvoljeni dijetalni sokovi bez kalorija, žvake i slično.Ipak ako nastavite da se hranite kao i obično Dukanova dijeta je bila uzaludna.

Potrudite se da jedete uvek u isto vreme i jedite sporije. Na taj način će vaš želudac uspeti da na vreme pošalje signal mozgu da ste siti. Pijte vodu dok jedete, jer ćete na taj način sporije jesti i lakše ćete se zasititi.

Šta ako opet nabacite par kilograma? Nikako nemojte čekati da dobijete još neki. Ubacite još jedan proteinski dan (pored onog redovnog) svake nedelje – to će vam pomoći da se vratite na svoju optimalnu kilažu.Dukanova dijeta Vam je pomgla da smršate na vama je da se potrudite da održite željenu kilažu.