Male boginje simptomi

male boginje simptomiNe tako davno, roditelji su smatrali da su male boginje neizbežan pratilac detinjstva. Danas, ovo veoma zarazno oboljenje relativno se retko javlja jer većina roditelja vakciniše decu protiv njega. Roditelji u zemljama u razvoju u kojima ne postoji vakcina nisu takve sreće: svake godine morbile odnesu živote više od jednog miliona dece u celom svetu

Virus malih boginja ispoljava se 7-14 dana posle detetovog kontakta s njima. Tokom prve faze oboljenja, kod deteta se javljaju simptomi obične prehlade – nos koji curi, kašalj, zapaljeno grlo, crvene i suzne oči i umerena temperatura. Virus malih boginja konačno se prepoznaje nekoliko dana kasnije kada se u ustima pojave majušne bele tačkice nalik na zrnca soli.
Posle belih tačkica pojavljuje se klasičan osip koji prati boginje, prvo na čelu i iza ušiju. Osip se zatim prširuje na celo telo, kašalj se pogoršava, a temperatura skače čak na 40 stepeni C. Osip traje oko nedelju dana i izaziva blag svrab. Vaše dete biće zarazno pet dana nakon što se pojavi osip.
Kod tipičnog slučaja malih boginja, dete se oseća loše oko nedelju dana. Prava opasnost zapravo potiče od eventualnih sekundarnih infekcija, kao što su, na primer, infekcija uha, zapaljenje pluća, bronhitis ili encefalitis (infekcija moždanog omotača). Ovi problemi u većini slučajeva mogu da se izbegnu tako što će se detetu pružiti odgovarajuća medicinska nega. Lored toga, sledeći prirodni lekovi mogu da umanje neprijatnostp kod deteta tokom oporavka.

Tradicionalni načini lečenja
• Samo polako. Budući da male boginje izaziva virus, ne možete da učinite mnogo toga da biste ubrzali izlečenje. Vaš zadatak je da se pobrinete da se dete oseća što prijatnije. Probajte sa nekim sredstvom protiv bolova bez sadržaja aspirina kojim ćete ublažiti bol i smanjiti temperaturu.

Možete da mu date lekove protiv kašlja i dekongestante radi ublažavanja tegoba s disanjem, posebno u slučaju kada usled hroničnog kašlja dete ne može da spava noću.
• Rashladite ga, Ukoliko dete ima visoku temperaturu, možete da primenite kupanje sunđerom kako biste mu snizili temperaturu. Dodajte malo kukuruznog skroba u vodu radi umirenja svraba kod osipa.
• Prigušiše svetlo. Sunčeva svetlost ili jako svetlo mogu da smetaju preosetljivim očima deteta koje ima male boginje. (Ne treba da se plašite, preosetljivost će proći ne ostavivši nikakve posledice po vid.) Navucite zavese ili stavite detetu naočare za sunce ukoliko mu smeta prejako svetlo.
• Što više vlage. Uključite vaporizator sa hladnom parom u dečjoj sobi da biste detetu ovlažili grlo i olakšali disanje. Obavezno se pridržavajte proizvođačevih uputstava za čišćenje aparata da se u vodi ne bi razmnožile plesan i bakterije.

Prirodni lekovi
• Vitamin A podstiče isceljivanje nežne sluzokože. Dajte detetu po jednu dozu dnevno tokom perioda od deset dana.
• Vitamin C jača imunološki sistem. Dajte detetu po jednu dozu triput dnevno.
• Dajte detetu da pije što više vode da bi se izbegla dehidratacija, koja često prati visoku temperaturu.
• Cink jača imunološki sistem i pomaže kod obnove ćelija. Dajte detetu po jednu dozu dnevno tokom perioda od deset dana.

Biljni lekovi
• Dajte detetu čaj od kamilice radi smanjenja groznice koja prati male boginje.Radi ublažavanja svraba, okupajte dete u hladnoj vodi u koju ste dodali ovsene mekinje.
• Kombinacija ehinaceje i hidrastisa može da doprinese otklanjanju infekcije i umirenju kože. Dajte detetu po jednu dozu na svaka tri sata, sve dok se ne snizi temperatura. (Nemojte koristiti ehinaceju duže od deset dana, inače će izgubiti delotvornost.)

Prevencija
Postoji vakcina protiv morbila, tako da većina dece ne mora uopšte da prođe kroz ovu dečju bolest. Odvedite dete na vakcinaciju kada dostigne uzrast od petnaest meseci i ponovo pre nego što pođe u školu, ili kada bude imalo 10-12 godina, u zavisnosti od lekarevog saveta. Većina dece dobije vakcinu protiv malih boginja u kombinaciji s vakcinama protiv zaušaka i rubeola; propratne pojave (osetljivost na mestu gde je data injekcija i niska temperatura) obično su blage.

loading...
loading...
Loading...