Maslinovo ulje reguliše holesterol i čuva mladost

maslinovo ulje
DOKAZANO JE: zbog visoke koncentracije oleinske kiseline maslinovo ulje je saveznik našeg srca. Istraživanje jasno dokazuje da je među stanovništvom Mediterana, koje koristi gotovo isključivo maslinovo ulje, mnogo niži stepen smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

IDEALAN ODNOS: Maslinovo ulje se sastoji od ujednačenih delova nezasićenih masnih kiselina-73% oleinske, 9% lino-leinske i 0,3% linolenske. Sadrži i omega 3 i omega 6 masne kiseline, polifenole (pet miligrama na svakih deset grama ulja), slobodne masne kiseline, hlorofil i mnogobrojne druge zdrave sastojke.

MASLINOVO ULJE REGULIŠE HOLESTEROL: Uljna masnoća vrlo povoljno deluje na regulaciju nivoa holesterola u krvi. Ne samo što smanjuje prisutnost lošeg holesterola (LDL) u venama i arterijama, nego i povećava količinu dobrog (HDL). Zato se smatra da maslinovo ulje može da spreči oboljenja kardiovaskularnog sistema, na primer infarkt ili arterijsku trombozu.

ČUVA MLADOST: Ulje dobijeno iz ploda masline bogato je vitaminom E, koji organizam štiti od slobodnih radikala koji, pak, uzrokuju njegovo prerano starenje. Pokazalo se da 20 ml maslinovog ulja zadovoljava 22 posto dnevnih potreba za ovim vitaminom. Zbog svog antioksidantskog delovanja sprečava propadanje uzrokovano starenjem, pre sve ga mozga, a zatim i tkiva uopšte. Osim toga, unos dve kašike sirovog ulja na dan koristi gotovo svim organima.

NAJBOLJI UV FILTER: Svako ko popije barem 40 grama soka od paradajza i 1 ( grama maslinovog ulja dnevno smanjuje rizik od dobijanja opekotina od sunca za najmanje 40 posto.
Likopen iz soka od paradajza u kombinaciji s maslinovim uljem stvara zaštitu koja telu omogućava mnogo veću apsorpciju sunčevog zračenja nego što inači može da apsorbuje. Istraživanje koje je otkrilo ovu tako jednostavnu zaštitu od opekotina sproveo je nemačko-holandski naučni tim na Institutu (Informatioi Circle of Mouth Hygiene and Nutritione Behaviour) u nemačkom gradu Solingenu