Menstruacija u trudnoći ? O čemu se zapravo radi

Izostanak menstruacije je prvi signal da ste možda trudni. Međutim, da li je moguća menstruacija u trudnoći? Naime, često se dešava, naročito u zadnje vreme, da žene prijavljuju da imaju normalnu menstruaciju tokom trudnoće. O čemu se ovde zapravo radi, otkrićemo u okviru ovog članka.

Možete li dobiti menstruaciju dok ste trudni? Ne, vi ne možete imati svoj menstrualni ciklus u periodu dok ste trudni. Ali, da li je i u praksi zaista tako?

Neke žene imaju vaginalno krvarenje tokom trudnoće. Neke čak prijavljuju povremeno krvarenje koje izgleda kao redovna menstruacija za njih. Ali vaginalno krvarenje tokom trudnoće nije isto što i menstruacija.

Menstruacija se dešava samo kada niste trudni: svakog meseca, vaša materica razvija debeo sloj bogat krvlju u pripremi za prihvatanje oplođene jajne ćelije. Ako ne zatrudnite tog meseca, vi odbacujete to tkivo i krv – to je vaš menstrualni ciklus.

grudi u trudnoci promene

Ali kada se jajna ćelija implantira u sluzokožu materice, hormoni prenose signal tkivu bogatom krvlju da ostane netaknuto kako bi podržalo rastuću bebu. Zato nećete imati krvarenje, a počećete ponovo da imate menstruaciju kad se trudnoća završi.

Menstruacija u trudnoći, dakle, nije normalna pojava – ovde zapravo govorimo o krvarenju u trudnoći. Krvarenje tokom trudnoće može biti iz različitih razloga, neki su ozbiljni, a neki ne. Neke žene imaju blago krvarenje ili tačkasto krvarenje vrlo rano u trudnoći – blizu perioda kad treba da imaju menstruaciju – i mogu to zameniti sa menstruacijom. Lekari još uvek ne znaju šta je uzrok tome.

Neki stručnjaci su predložili da bi to moglo biti “implantacijsko krvarenje” izazvano implantiranjem oplođene jajne ćelije u krvlju bogatu sluzokožu materice. To je generalno mnogo blaže krvarenje od tipične menstruacije i traje samo dan ili dva.

Možete imati krvarenje u vidu mrlja posle uzimanja papa brisa, vaginalnog pregleda ili seksualnog odnosa. To je zato što je vaš grlić izuzetno prokrvljen tokom trudnoće.

Krvarenje u trudnoći može biti znak nečeg mnogo ozbiljnijeg, kao što su infekcije, problemi sa posteljicom, pobačaj ili vanmaterična trudnoća, što može biti opasno po život.

Vanmaterična trudnoća, u kojoj se embrion implantira negde van materice – najčešće u jajovodu – može izazvati krvarenje slično menstruaciji u trudnoći. Ektopična trudnoća je vrlo ozbiljno stanje i može biti opasno po život. Ako doživljavate grčeve i krvarenje tokom rane trudnoće, hitna medicinska pomoć je od vitalnog značaja.

Zapanjujući je podatak da se samo oko jedna četvrtina trudnoća zaista uspešno završi. Većina trudnoća, posebno prve trudnoće, prekidaju se pre nego što žena i sazna da je u drugom stanju. Ako postoji potvrda trudnoće (test je pozitivan) i javlajju se grčevi i krvarenje, moguće je da žena doživljava pobačaj.

S obzirom da može biti prisutna opasnost od vanmaterične trudnoće, preporučljivo je da se odmah obratite lekaru ukoliko postoji zabrinutost da pobačaj može biti u toku. Na žalost, postoji vrlo malo toga što lekari mogu  uraditi da zaustave pobačaj u prvom trimestru (prvih 12 nedelja) trudnoće.

Problemi sa placentom

Placenta, koja hrani bebu, ponekad može biti problematična kasnije u trudnoći. Dva uslova, placenta previja (posteljica pokriva grlić materice) i odlubljenje posteljice (placenta se odvaja od zida materice) mogu izazvati krvarenje u trudnoći nalik menstrualnom. Ako se ovaj tip krvarenja javlja kasnije u trudnoći, situacija bi mogla brzo postati opasna. Ovo zahteva hitnu medicinsku pomoć!

Ako primetite bilo kakvo krvarenje u trudnoći, obratite se lekaru odmah, čak i ako je krvarenje zaustavljeno. Mnoge žene koje malo krvare tokom trudnoće imaju porođaj bez komplikacija, ali možda će biti potrebna stručna procena kako bi se isključio ozbiljan problem.

Ako imate krvarenje u trudnoći koje je u toku ili imate jak bol bilo koje vrste i ne možete odmah da dođete do lekara, pozovite hitnu pomoć.

loading...
loading...
Loading...