Minerali za zdravlje dece

O važnosti vitamina mnogo se piše, ao mineralima znatno manje. No, to nikako ne znači da su oni manje važni, posebno za rast i razvoj vašeg deteta. Evo neki od ključnih minerala za koje se uvek moramo pobrinuti da ih imamo dovoljno.

Kalcijum

Kalcijum je, kao što je već dobro poznato, važan za zdrave kosti i zube. Znakovi nedostatka kalcijuma kod deteta su grčenje ili podrhtavanje mišića, nesanica ili nervoza, bolovi u zglobovima i krvarenje zuba. Mlečni proizvodi sadrže većinu potrebnog kalcijuma. No, postoji još puno dobrih izvora, kao npr. Bademi, semenke bundeve, sardine, povrće i orasi.

minerali
Hrom

Pomaže u održavanju pravilnog nivoa šećera u krvi i smanjuje potrebu za šećerom. Deca koja nemaju dovoljno hroma u telu pokazuju znakove lošeg nivoa šećera u krvi, npr. razdražljivost i česte promene raspoloženja. Hrom se nalazi u žitaricama, ali se čak do 98 posto hroma uništava pri procesu rafiniranja, tako da ishrana bogata belom rižom, belom testeninom i belim hlebom izaziva nedostatak hroma u telu. Ostale namirnice bogate hromom su krumpir, paprika, jaja i piletina.

Bakar

Radi se o mineralu koji učestvuje u nekoliko ključnih procesa u telu. Potreban je za kolagen, važnu komponentu kože, krvnih sudova, kosti i zglobova, te za pravilnu apsorpciju i upotrebu gvožđa. Bakar je karakterističan jer je podvojen, tj. Ako ga je u organizmu previše, javljaju se znakovi mentalne bolesti, teskoba i paranoja.

Gvožđe

Gvožđe pomaže krvnim ćelijama pri prenosu kiseonika po telu i potrebno je za oslobođenje energije iz hrane u telu. Kratkoća gvožđa očitava se nedostatkom energije, umorom, bezvoljnošću i anemijom. Najbolji izvor gvožđa je hrana životinjskog porekla, kao što su meso i jaja.

Magnezijum

Nakon cinka, na drugom mestu među mineralima koji telu nedostaju. S kalcijumom ga trebamo u relativno velikim količinama da bismo imali jake kosti i zube. Poput kalcijuma, i magnezijum prirodno opušta mišiće, poboljšava spavanje i smiruje hiperaktivnu decu. Neophodan je i za telesnu energiju. Deca kojoj nedostaje magnezijuma mogu imati problema sa spavanjem.

Mangan

Mangan je važan za zdravlje kostiju i hrskavice, ćelijskog tkiva i nerava. Aktivira više od 20 enzima koji podstiču hemijske reakcije u telu, pomažu pri regulaciji nivoa šećera u krvi i utiču na DNK. Uključen je u proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i pomaže pri održavanju pravilne funkcije mozga.