34 nedelja trudnoće – šta vas očekuje – kalendar trudnoće

Stigli smo do 34 . nedelje  trudnoće u kojoj Vaša beba teži već oko 2 kilograma. Obično, u toku ove nedelje bebe su između 40 i 46 centimetara dugačke, ali zapamtite da su ovi podaci prosečni i da su majka i beba različiti u svakom pojedinom slučaju.

Tokom 34 . nedelje trudnoće, nervni sistem Vaše bebe brzo sazreva i pluća i nervni sistem su dobro razvijeni. Mnoge bebe imaju probleme kada se rode prevremeno, pošto svi organi tela nisu razvijeni na pravi način, međutim, u ovoj nedelji taj rizik nestaje i ako bi se beba rodila pre termina, spremna je da se sama održi u životu.

Ako ste nervozna osoba i tokom trudnoće niste bili u stanju da budete spokojni, bilo od nervoze zbog trudnoće ili iz ličnih razloga, možete iskusiti prevremeni porođaj koji je moguć između 34. i 37. nedelje trudnoće, tako da budite upozoreni i spremni od 30. ili 32. nedelje.

34 nedelja trudnoce

Ako beba porani i dospe u Vaše ruke se u toku ove nedelje, može provesti neko vreme na neonatalnoj intenzivnoj nezi, ali u toku ove nedelje organi su već dovoljno razvijeni, tako da je beba potpuno van opasnosti.

Šta se dešava sa Vama tokom 34.nedelje trudnoće?

Tokom 34. nedelje trudnoće, Vaše telo se polako menja i iako su u poslednjih nekoliko nedelja promene bile veoma velike, nalazite se pred konačnim potezom i pored toga što ćete se verovatno osećati umorno, nećete ispoljavati nove simptome.

Ulazite u novi ciklus nedelja, kada bi trebalo da se fokusirate na uštedu što više energije za čas porođaja. Takođe je vreme da počnete da koristite pojas ili kaiš za trudnice koji će pomoći da bolje izdržite težinu deteta i da se ona distribuira mnogo bolje u Vašem telu.

Jedna od stvari koje ćete osećati u toku ove nedelje su vrtoglavica i nesvestica više nego obično, to je zato što telo pokušava da se prilagodi promenama i pokušava da to uradi brzo, ali ne stigne uvek na vreme, posebno na kardiovaskularnom nivou.

Još jedna stvar koja se može desiti tokom ove 34 nedelje trudnoće, je da u se području stomaka pojave crvene modrice ili plikovi praćeni svrabom. Neke žene su doživele takve problema na butinama. Zovu se  pruritične urtikarijske papule i plakovi trudnoće i ne izazivaju nikakve probleme osim svraba, tako da su potpuno bezopasni.

Možete se osloboditi svraba hidratantnom kremom koju nanosite dva ili tri puta dnevno na različite delove tela gde se oseća svrab. Takođe je preporučljivo da se razmotri mogućnost primene ulja šipurka koji u mnogim slučajevima može da spreči strije ili ako ih već imate, mogu biti mnogo manje izražene.

Međutim, ako problem postaje veoma ozbiljan i svrab je veoma intenzivan, najbolje što možete učiniti je posetiti ginekologa da vam pomogne da saznate da li je to zaista od trudnoće, jer se moraju isključiti i slučajevi problema sa jetrom.

Na kraju, možda se u poslednjih nekoliko nedelja jave određeni problemi sa sluznim čepom, koji se nalazi u cervikalnom kanalu.

Sluzni čep je viskozna supstanca, koja se nalazi unutar cervikalnog kanala tokom trudnoće i drži grlić materice zatvorenim tokom trudnoće. To je hemijsko-fizička barijera koja štiti od infekcija, što ga čini veoma važnim za dobar integritet u trudnoći.

Zašto imate vrtoglavicu u toku 34 . nedelje trudnoće ?

Kako trudnoća napreduje, krvni sudovi se šire i krvni pritisak počinje da se smanjuje, ali kako se bližite kraju, on počinje da raste dok ne dostigne završnu fazu.

Kada se pritisak vraća u normalno stanje, ponekad se sistem ne prilagodi dovoljno brzo i onda se osećate umorno i iscrpljeno više nego obično.

Šta mogu da uradim ako dobijem vrtoglavicu ?

U trenucima kada osećate vrtoglavicu, najbolje što možete učiniti je da legnete, da ne biste pali i povredili se. Ako niste u mogućnosti da legnete, pokušajte da stavite glavu između kolena i tako je zadržite nekoliko minuta.

Najbolje je da legnete na levu stranu, jer na taj način protok krvi do srca će se povećati i sprečiti nesvesticu.

Šta uzrokuje  vrtoglavicu ?

Kada se probudite vrlo brzo. Ovo je jedna od najčešćih posledica, pa čak može da se desi i ako niste trudni. To se dešava zato što kada ustanete prebrzo, telo nije bilo spremno da srce pošalje dovoljno krvi u noge. Ako ne želite da Vam se vrti u glavi, pokušajte da ne ustajete brzo sa mesta ili ujutru, pre izlaska iz kreveta pokušajte da sednete nekoliko minuta.

Premalo jedete i pijete. Ovo čini da se smanji nivo šećera u krvi i izaziva vrtoglavicu ili čak sprečava da budete dovoljno hidrirani. Ovo može dovesti do anemije pored problema koje biste Vi imali, može ih imati i beba.

Ove 34. nedelje trudnoće može se javiti nešto što se zove hipotenzivni sindrom trudnoće koji sprečava trudnicu da leži na leđima, zbog promene krvnog pritiska i to, zatim, prouzrokuje nesvesticu čak i ako ste u ležećem položaju, i tera Vas da promenite položaj.

loading...
loading...
Loading...