36 nedelja trudnoće – šta vas očekuje

36 nedelja trudnoće

Tokom 36. nedelje trudnoće, dostignut je rast bebe za koji možemo reći da je ogroman. Sada smo na završetku trećeg tromesečja i sada su velike šanse da ste se ugojili između 10 i 14 kilograma,  a i Vaša beba takođe akumulira masti u svom telu.

Od 36. nedelje – i možda i u toku prethodne nedelje – beba se pokrće znatno manje, jer ima vrlo malo prostora da to čini i primetićete da se smešta u predelu karlice, što će izazvati da bol u leđima postane blaža, kao i da počinjete da hodate oslanjajući se sa strane na stranu malo više nego što je uobičajeno.

Promene u telu trudnice sa 36 nedelja trudnoće

Tokom 36. nedelje i onih koje su preostale, počinjemo da primećujemo da područje stomaka postaje tvrdo s vremena na vreme, posebno kada se načini nekakav napor. Ovo nazivamo lažnim kontrakcijama i veoma su česte otkako se uđe u 36. nedelju trudnoće. Morate naučiti da ih razlikujete, jer ih ne treba  pomešati sa pravim kontrakcijama porođaja, koje su mnogo bolnije i povećanog intenziteta.

Ako smatrate da zaista imate kontrakcije, trebalo bi pregledati grlić materice. Ako je zatvoren i tvrd, to znači da još uvek nema pravih kontrakcija, kako se bliži vreme porođaja zidovi materice postaju mekši i poalko se otvaraju.

36 nedelja trudnoce

Normalno je da u poslednjih nekoliko nedelja imate više teškoća sa disanjem nego obično, jer je materica  dostigla punu veličinu i sada je pritisak ispod pluća.

Kako beba napreduje u toku 36. nedelje ?

Tokom 36. nedelje, beba bi trebalo da teži oko 3 kilograma, neke od većih mogu meriti i 50 centimetara. Spremna je da se rodi i preživi, ali one bebe koje su rode u ovoj nedelji ili narednoj smatraju se prevremeno rođenim, iako mogu da prežive, njihovi organi nisu pravilno u potpunosti razvijeni.

U ovom trenutku, bebina koža je ružičasta jer se u njoj talože masti.

Beba ima jako malo prostora da se kreće i plodove vode gotovo da nema više. Što se tiče kostiju glave, ova oblast je već savršeno formirana, iako je većina kostiju veoma bela i još uvek su prilično fleksibilne. Ovo se neće promeniti sve dok se dete ne rodi, što je dobro da bi se beba prilagodila porođajnom kanalu.

Tokom 36. nedelje, najverovatnije se javlja otok na raznim delovima tela zbog zadržavanja tečnosti, mnoge trudnice greškom prestanu da piju vodu u ovom trenutku ne znajući da je to najgore što mogu da urade. Ono što treba da uradite je da pijete  najmanje dva litra vode dnevno da eliminišete sve ono što je zaostalo u toku dana.

S obzirom da smo u nedelji koja je tako blizu porođaja, normalno je da tokom 36. nedelje imate pojedine probleme sa stresom ili tegobe zbog viška anksioznosti i to može negativno uticati na bebu, tako da preporučujemo da se opustite i iskoristite ovih poslednjih nekoliko nedelja da se odmorite i polako pripremate za trenutak porođaja.

Među aktivnostima koje preporučujemo za ovu nedelju su joga, Tai Chi ili vežbe disanja.

Šta jesti u toku ove nedelje trudnoće

Jedna od stvari protiv kojih ćete morati da se borite ove nedelje je zatvor i problemi sa kiselinom. Tokom 36. nedelje, a i za vreme narednih nedelja morate eliminisati iz ishrane sve vezano za masnu hranu ili začinjene namirnice. Takođe, ne treba ubrajati u ishranu namirnice kao što su čokolada ili kafa.

Obroci trebaju biti manje obilni, ali više puta dnevno, jer varenje će biti sporije i teže. Pokušajte da što više žvaćete hranu kako biste olakšali ceo proces.

Ako primetite otekle delove tela, čak i ako se čini pomalo kontradiktorno treba piti više vode i jesti ništa slano. Trebalo bi da odbacite slanu hranu, kao što su masline ili konzervirana hrana, a ne samo kuhinjsku so.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je pitanje gasova, jer će Vam ove nedelje biti teže da ih ispustite. Da biste sprečili nagomilavanje gasova, trebalo bi da sedite pravo dok jedete i posle svakog obroka, čekajte pola sata pre spavanja.

Malo je nedelja ostalo

Tokom preostalih sedmica dok ne budete držali bebu u naručju, možete početi svake noći da je sanjate i to je nešto sasvim normalno. Takvi snovi su veoma poznati kod mnogih majki u  nedeljama pred porođaj jer ih emocije podstiču. Ono što treba uzeti u obzir je kontrola anksioznosti, jer kada pristupite porođaju sa previše nervoze, to ga može učiniti težim i bolnijim nego što ni inače bio.

Dobar način da se opustite koji koriste sve majke je priprema bebine sobe, biranje imena i pravljenje planova sa budućim tatom.

Što smireniji budete bili, sve će se lakše i brže završiti.

Prevremeno rođene bebe

Kao što smo već napomenuli, u ovom trenutku beba može odlučiti da želi da se rodi, pa čak iako može da preživi, mora biti na intenzivnoj nezi barem još nekoliko nedelja. Beba se smatra prevremeno rođenom kada se rodi u toku 36. ili 37. nedelje sa manje od 2.500 grama.