Šta očekivati kada dođe 33. nedelja trudnoće

Nakon 32. nedelje trudnoće, stigli smo do 33. nedelje u našem pregledu trudnoće iz nedelje u nedelju . Ulazite u poslednjih mesec dana i Vaš stomak već ima značajan obim zbog težine Vaše bebe koja sada brže nego ranije povećava težinu. Mnoge mame vode normalan život sa ovim velikim stomakom, a druge promene telesne navike i hod, često pate od bolova u leđima, pa se preporučuje da vežbate tokom ovog perioda . Pored toga, u ovom trenutku postoje i drugi simptomi, tako da ćemo Vam objasniti koje su promene kod Vaše bebe tokom ove nedelje, kao i drugi aspekti koji se odnose na promene kod mame i njenih emocija. Obratite pažnju!

Promene kod bebe

Vaša beba posle 33 nedelja trudnoće meri oko 45 centimetara i teška je oko 2 kilograma, iako ovo nije uvek slučaj, jer genetika igra važnu ulogu. Beba može biti ove veličine, a ima i mnogo većih beba u ovoj fazi. Ali kako biste imale predstavu reći ćemo da bi butna kost trebalo da meri ove nedelje oko 6,5 centimetara i obim glavice oko 30.6 centimetara. Ako se još nije postavila u cefalični položaj vrlo je verovatno da namerava. Moguće je da to uradi, ali prođe joše nekoliko nedelja može joj biti teže da se okrene.

33 nedelja trudnoce

Utvrđeno je da bebe posle 33 nedelje trudnoće prave brze pokrete oka kao i mi kada sanjamo, zbog čega se smatra da u 33. nedelji i bebe sanjaju dok spavaju. Pitanje je šta sanjaju, neodgovoreno pitanje jer je nemoguće znati. Njen mozak nastavlja da se razvija i sada su svih pet čula spremni za trenutak rođenja. Nedeljama bebe čuju glas svoje majke i svega oko nje, i vide svetlo na koži trbuha mame. Takođe posle 33 nedelja trudnoće beba može da okusi plodovu vodu i oseća na dodir. Iako ne može još uvek da miriše uskoro će prepoznati miris svoje majke.

Promene kod mame

Vaše telo se menja svake nedelje i sada se procenjuje da je težina majke veća za oko 8 kilograma, iako to nije ništa više od proseka. Takođe je verovatno da se pojavi kolostrum iz dojki, što je sasvim normalno. Sa njim se ne radi ništa specijalno, već se čeka dolazak bebe da ga pije.

Neke trudnice oko 33 nedelje trudnoće pate od sindroma karpalnog tunela, koji izaziva ukočenost u rukama, prstima i zglobovima, pored bola. Obično se tegobe javljaju noću i u zoru, jer na isti način na koji se upale ostali delovi tela, tako to rade i telesna tkiva koje se nalaze u ručnom zglobu, čime se povećava pritisak u karpalnom tunelu, gde prolazi nekoliko nerava koji se uklješte, izazivajući ove simptome. Da biste olakšali nelagodu najbolje je da pronađete udoban položaj za spavanje, pored nošenja narukvice i obavljanja vežbi koje smo prethodno razmatrali. U svakom slučaju, ovo je neprijatnost koja nestaje kako se zadržavanje tečnosti smanjuje.

Takođe u oko 33 nedelje trudnoće se može dogoditi da trudnica počinje da oseća otežano disanje, a to je zbog povećanog obima trbuha u ovoj nedelji, koji pritiska pluća i izaziva pojačano disanje. U početku to ne bi trebalo da bude smetnja kada obavljate svakodnevne aktivnosti, ali ako se desi da u jednom trenutku ne možete da vršite normalne funkcije u svom svakodnevnom životu onda bi bilo najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom. Kao što smo ranije pominjali, ovo je dobro  vreme za početak perinealne masaže, jer je dokazano efikasna u sprečavanju traume u  perineumu. Možete se informisati o ovome jer preporučljivo da se počne oko 5 nedelja pre porođaja.

Emocije mame u 33.nedelji trudnoće

Tokom 33. nedelje trudnoće poželjno je obratiti pažnju na moguće simptome preeklampsije, bolesti koju karakteriše povišen krvni pritisak, manifestuje se sa iznenadnim povećanjem telesne mase, problemima sa vidom i glavoboljom. Ako imate ove simptome najbolje je da odete odmah u svoj zdravstveni centar, gde se možete konsultovati sa svojom babicom ili doktorom.

Normalno je da se osećate uznemireno u 33. nedelji trudnoće, ali već ste blizu cilja i ostalo je vrlo malo vremena dok ne budete držali svoju bebu u rukama. Pohađajte pripremne časove do porođaja i čitajte mnogo o ovim poslednjim nedeljama i porođaju. To će Vam pomoći da se suočite sa ovim sa više snage i spokoja. Ovo što sada osećate je normalno kod svih mama, posebnokod prvih trudnoća. Ako je to slučaj, porođaj će biti jedno potpuno novo i korisno iskustvo za Vas. Uživajte u njemu!

Zanimljivosti u 33.nedelji trudnoće

Snovi su bez sumnje odraz zabrinutosti , tegoba i strahova koje imamo tokom trudnoće. Ako sanjate porođaj to odražava strah od nepoznatog, neizvesnost da li će sve biti u redu i strah od bola zbog kontrakcija. Snovi da se Vaša beba rađa sa deformitetima je veoma česta kod trudnica. Ne plašite se ovakvih snova koji nisu slutnje, sasvim normalno je da osećate ogromnu želju da se beba rodi bez ikakvih problema i zdrava. Snovi o bebinom polu su takođe normalni i javljaju se zbog pristupa koji imate tokom trudnoće.

loading...
loading...
Loading...