Upala kostiju osteomijelitis simptomi, lečenje, prognoza

[icegram campaigns=”19651″]
Šta je upala kostiju (osteomijelitis)?

Infekcija kostiju, koja se naziva osteomijelitis, može da se javi kada bakterije ili gljivice napadaju kost.

Kod dece, infekcija kostiju se najčešće javlja u dugim kostima ruku i nogu. Kod odraslih, ona se obično pojavljuje u kukovima, kičmi i stopalima.

Upala kostiju se može desiti iznenada i razvija se tokom dužeg vremenskog perioda. Ako se ne leči pravilno, infekcija kostiju može ostaviti kost trajno oštećenom.

Osteomijelitis uzrok

Mnogi organizmi, najčešće Staphilococcus, putuju kroz krvotok i mogu izazvati infekciju kostiju. Infekcija može početi u jednom delu tela i proširiti se na kosti preko krvotoka.

osteomijelitis

Bakterije mogu ući kroz tešku povredu, duboku posekotinu ili ranu i mogu da izazovu infekciju u obližnjim kostima. Bakterije mogu da uđu u organizam na mestu operacije, kao što su lokacije zamene kuka ili popravke preloma kostiju. Kada se kost slomi, bakterije mogu da napadnu kost, što izaziva osteomijelitis.

Najčešći uzrok upale kostiju je Staphilococcus aureus bakterija. Ove bakterije se obično pojavljuju na koži, ali ne prouzrokuju uvek zdravstvene probleme. Međutim, bakterije mogu da nadjačaju imuni sistem koji je oslabljen bolešću. Ove bakterije mogu izazvati infekciju u povređenim oblastima i izazovu osteomijelitis.

Faktori rizika

Postoji nekoliko uslova i okolnosti koji mogu povećati šanse za razvoj osteomijelitisa, kao što su:

 • dijabetički poremećaji koji utiču na dotok krvi do kostiju
 • intravenska upotreba droga
 • hemodijaliza, što je tretman koji se koristi za bolesti bubrega
 • trauma tkiva koje okružuje kost
 • veštački zglobovi koji su inficirani
 • bolest srpastih ćelija
 • periferna arterijska bolest
 • pušenje.

Osteomijelitis simptomi

Obično, prvi simptom koji se pojavi je bol na mestu infekcije. Drugi uobičajeni simptomi osteomijelitisa su:

 • groznica i jeza
 • crvenilo na zaraženom području
 • razdražljivost ili se ne osećate dobro
 • iscedak iz pogođene oblasti
 • otok na ugroženom području
 • krutost ili nemogućnost da se koristi pogođen ud.

Dijagnoza

Vaš lekar može da koristi nekoliko metoda za dijagnozu vašeg stanja ako imate simptome infekcije kostiju. On će izvesti fizički pregled da se proveri otok, bol i promena boje. Vaš lekar može naručiti laboratorijske i dijagnostičke testove da se utvrdi tačna lokacija i obim infekcije.

Verovatno je i da će lekar tražiti od vas da uradite test krvi za proveru organizama koji uzrokuju infekciju osteomijelitis. Drugi testovi koje se proveravaju za bakterije su brisevi grla, urinokultura i analize stolice.

Drugi mogući test je skeniranje kosti, koji otkriva ćelijske i metaboličke aktivnosti u vašim kostima. On koristi neku vrstu radioaktivne materije da se istakne koštano tkivo. Ako skeniranje kosti ne daje dovoljno informacija, možda će biti potrebno MRI skeniranje (magnetna rezonanca). U nekim slučajevima, biopsija kosti može biti neophodna. Kako god, jednostavni rendgen kosti može biti dovoljan za vašeg lekara da odredi tretman koji vam najviše odgovara.

Lečenje

Postoji nekoliko opcija koje lekar može koristiti za lečenje upale kostiju.

Antibiotici mogu biti sve što je potrebno da se izleči osteomijelitis. Vaš lekar može da primeni antibiotike direktno u venu (intravenozno) ako je infekcija teška. Možda ćete morati da uzimate antibiotike u trajanju do šest nedelja.

Operacija može biti potrebna za upalu kostiju. Ako osteomijelitis zahteva operaciju, vaš hirurg će ukloniti inficiranu kost i mrtvo tkivo i očistiti gnojni džep.

Ako imate protezu koja izaziva infekciju, vaš lekar može da je ukloni i zameni sa novom. Vaš lekar će takođe ukloniti bilo kakvo mrtvo tkivo u blizini ili okruženju zaraženog područja.

Prevencija

Temeljno oprati i očistiti bilo koje posekotine ili otvorene rane na koži. Prijavite svom lekaru neke rane ili posekotine koje ne zarastaju. Očistite i osušite lokaciju na telu pre nego što postavite protezu. Isto tako, koristite odgovarajuću obuću i zaštitnu opremu da bi se izbegle povrede kada skačete, trčite ili učestvujete u sportu.

Prognoza

Većina slučajeva osteomijelitisa se mogu lečiti. Hronične infekcije kostiju, međutim, mogu da zahtevaju duže lečenje i oporavak, naročito ako im je potrebna operacija. Za hronični osteomijelitis lečenje bi trebalo da bude agresivno jer amputacija može postati neophodna ponekad. Prognoza za osteomijelitis je veoma dobra ako se infekcija otkrje i lečenje započne rano.