Zadebljanje noktiju mogući uzroci, lečenje, prevencija

Naši nokti se zadebljavaju i stvrdnu prirodno kako starimo, ali to se može javiti u bilo kom uzrastu. Kada se zadebljali nokti na nogama javljaju kod mlađih ljudi, to je najčešće usled infekcije ili povrede.

Ako je zadebljanje noktiju na nogama uzrokovano gljivičnom infekcijom, nokat može postati žute ili braon boje pre nego što počne da zadebljava. Gljivične infekcije često imaju neprijatan miris, i mogu da izazovu da se tečnosti prikupi ispod nokta.

Dok je trauma nokta očigledan uzrok zadebljanja, to je češće rezultat ponavljajućeg pritiska na nokat tokom svakodnevnih aktivnosti. Neprekidno udaranje noktiju protiv cipela uzrokuje da se odvoji od nokatnog ležišta.

Svakako očekujemo da vidimo zadebljanje nokatne ploče kod trkača na duge staze ili fudbalera, ali i obični šetači su isto tako osetljivi. Verovatnoća da se ovo dešava se množi kada se povećava kilometraža, kada su patike prekratke ili staze sa velikim nagibom menjaju biomehaniku svakodnevnog kretanja.

Zadebljali nokti na nogama mogu biti bolni i teško se leče, a oni mogu da povećaju svoju osetljivost na infekcije.

zadebljanje nokta

Zadebljanje noktiju na nogama – uzrok:

Onychauxis je medicinski termin za preteran rast ili zadebljanje nokta. Mnogo puta, u stvari, onychauxis je prirodni deo starenja. Međutim, onychauxis može biti sekundarni simptom jednog većeg problema.

Svaka promena na nokatnoj ploči, noktu ili korenu nokta može rezultirati zadebljanjem nokta na nozi. Ova oštećenja mogu biti privremena ili trajna, u zavisnosti od uzroka.

Možemo dodati zadebljavanje noktiju na nogama na listu promena koje se dešavaju sa godinama. Iako to može biti jednostavno akumulacija traume tokom vremena, drugi faktori kao što su metaboličke promene i smanjenje protoka krvi takođe igraju ulogu.

Kao što je ranije pomenuto, gljivične infekcije su glavni uzrok zadebljanja noktiju na nogama, ali bakterijske infekcije, koje često prate urasle nokte, mogu imati isti efekat.

Trauma, bez obzira da li je izazvana padanjem čekića na prstima ili neprimetnim pritiskom cipele, može dovesti do trajnog zadebljanja nokta.

Sistemske bolesti kao što su psorijaza, ekcemi, reumatoidni artritis, kardiovaskularne bolesti i rak, da pomenemo samo neke, mogu uticati na nokte.

Zadebljani nokti na nogama – lečenje:

Pažljiva nega i doterivanje noktiju sa turpijom za nokte može da smanji debljinu noktiju. Ako niste sigurni kako to pravilno da uradite, treba da razgovarate sa svojim pedikirom ili lekarom o konkretnim tehnikama.

Vaš lekar će moći da vam pokaže kako se pravilno seku i turpijaju nokti da se smanji njihova debljina i spreči ponovno zadebljanje.

Tretman zadebljalih noktiju na nogama zavisi pre svega od uzroka problema. Ako je zadebljanje zbog gljivične infekcije, mogu se propisati topikalni ili oralni antigljivični lekovi. Laseri specijalno projektovani za iskorenjivanje gljivica su takođe nedavno postali dostupni.

Procedura je bezbolna, brza i prijavljeno je da je 85% efikasna. Bez obzira na to koji tip tretmana se koristi, međutim, anti-gljivična sredstva moraju uvek da se koriste da bi se sprečilo ponavljanje kada se infekcija izleči.

Ako je zadebljanje noktiju zbog povrede ili starosti, vaš lekar može da prvo predloži konzervativne tretmane, kao što je smanjenje veličine nokta. U slučajevima kada je zadebljan nokat hronično bolan, uklanjanje nokta do korena može biti neophodno.

Ukoliko je uzrok sistemski, osnovna bolest mora da se dijagnostikuje i leči pre nego sam problem zadebljalog nokta.

Prirodni lekovi. U manje ozbiljnim slučajevima, prirodni lekovi mogu da se koriste za lečenje zadebljalog nokta. Mešavina ulja čajevca i maslinovog ulja se primenjuje na nokat i može da pomogne da nokat postane manje debljine. Naneti smešu na nokte sa vatom dvaput dnevno.

Potopiti stopala u sirće. Možete potopiti stopala u sirće na 20-25 minuta dnevno. Napunite kadu sa toplom vodom i dodati 3-4 kašike jabukovog sirćeta. Potopite stopala. Nakon što se stopala osuše, blago ispolirajte gornji sloj nokta. Ponovite ovaj tretman tri puta nedeljno.

Kiseli gelovi za uklanjanje prekomerne naslage. Neki kiseli gelovi se mogu koristiti za uklanjanje prekomernih slojeva noktiju. Visoka pH gela će pomoći da uništite neke infekcije u ovom području kada se lagano uklanja prljavština koja se nakupila na vrhu nokta.

Hirurški odstraniti nokat. U ekstremnim slučajevima gde nokat počinje da se uvija ili infekcija ne reaguje na lekove može biti neophodno da se nokat hirurški odstrani, tako da nov, zdrav nokat može da raste.

Kako pravilno seći zadebljale nokte?

Skraćivanje zadebljalog nokta je mnogo teži zadatak nego skraćivanje normalnog nokta. U većini slučajeva, sama grickalica ili makazice za nokte će biti neefikasni, a možda će biti potrebna i turpija za nokte ili drugi posebni alati koje obično koristi pedikir.

U nastavku je preporučeni način za skraćivanje zadebljalih noktiju na nogama:

  • Potopiti svoje nokte na najmanje deset minuta u toploj sapunici.
  • Potpuno osušiti nokte.
  • Koristite turpiju za nokte.

Skratite nokte, sa početkom u jednom uglu i nastavljajte pravo preko u drugom uglu. Secite manje ‘’komade’’ nokta, to će sprečiti cepanje nokta.

Jedna važna napomena: ne koristite spravicu protiv guranja zanoktica, koja remeti prirodnu barijeru koja sprečava uvođenje potencijalnih patogena.

Prevencija

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da sprečite probleme sa noktima:

  • Uvek posmatrajte da li postoje promene na koži i noktima. Takve promene mogu ukazivati na osnovni problem koji treba da proveri vaš lekar.
  • Secite nokte ravno, a ne prekratka.
  • Redovno turpijajte nokte, kako bi se sprečile oštre ivice.
  • Nosite cipele koje se pravilno uklapaju i čarape sa adekvatnim prostorom za prste i nokte.
  • Držite pertle vezane čvrsto da spreče stopalo od klizanja u cipeli.
  • Izbegavajte cipele sa malim prostorom za prste ili visokim potpeticama.