Na vreme prepoznajte i ublažite simptome alergije

Alergije se mogu manifestovati u najranijem uzrastu, ali i u bilo kom životnom dobu. Smatra se da oko 200 miliona dece u svetu boluje od alergijskog rinitisa…
simptome alergije
Alergijske bolesti kod dece sve su učestalije i u svetu i kod nas. Roditelji se suočavaju s njima bez obzira na to je li neko u porodici prethodno imao alergijsko oboljenje. Naravno, ukoliko u porodici već ima takvih bolesti, roditelj će lakše prepoznati simptome alergije i kod svog deteta. Međutim, alergijska oboljenja se sve više javljaju i kod dece koja nemaju genetsku predispoziciju, zato što otežava postavljanje dijagnoze. Reč je o imunološko uslovljenim bolestima koje mogu zahvatiti kožu, digestivni trakt, gornje i donje disajne puteve, ali i druga tkiva i organe. Na kom će se organu manifestovati alergijska reakcija – teško je unapred predvideti. Kod dece se alergije uglavnom “sele” s organa na organ, tako da u ranom uzrastu obično počinju promenama na koži, da bi, kako se one saniraju, prešle na disajne puteve.

ALERGIJA-POSTAVLJANJE DIJAGNOZE
Alergija se potvrđuje kožnim alergijskim testovima na alergene iz vazduha ili hrane. Testovi su bezbolni, pa ih treba obavezno uraditi ukoliko dete ima neke od prethodno navedenih simptoma. Alergija se može potvrditi i putem krvi, specifičnim testovima, ali njima se pribegava samo ako oni kožni ostanu negativni, a simptomi upućuju na alergijsko oboljenje. Dete se može podvrći alergijskim testovima od najranijeg uzrasta (naročito ako postoji veliko porodično opterećenje u smislu alergije), ali prava reaktivnost kože postiže se tek oko treće godine života.

ALERGIJSKI RINITIS
Najučestalije alergijsko oboljenje jeste alergijski rinitis. Smatra se da oko 200 miliona dece u svetu boluje od njega, ali i da je taj broj mnogo manji od onog stvarnog. Rinitis se često javlja s drugim alergijskim oboljenjima i stanjima – astmom, alergijskim konjunktivitisom, ekcematoznim promenama kože, upalom sinusa i polipozom nosa. Jedini način da zaustavimo alergijski odgovor organizma jeste da uklonimo dete od alergena, a u mnogim slučajevima to je veoma teško, čak i nemoguće, jer je reč o široko rasprostranjenim alergenima. S raspoloživim medicinskim znanjem i lekovima, alergijske bolesti ne mogu se potpuno izlečiti, već zahtevaju stalnu terapiju i praćenje. Alergijsko oboljenje može varirati i kod iste osobe u različitim periodima, zavisno od spoljašnjlh provokativnih faktora. I dete može imati periode kad je spontano dobro i one u kojima mu se bolest više ili manje pogoršava. Budući da je kvalitet života ove dece, ali i cele porodice, veoma ugrožen – neohodno je upoznati roditelje s tim problemom i sprovesti terapiju koja zahteva mnogo strpljenja, jer je dugotrajna. A ponekad traje i ceo život.

ALTERNATIVNO REŠENJE ZA UBLAŽAVANJE SIMPTOMA ALERGIJE
Farmakološka terapija delotvorna je i dostupna, a zavisno od stepena težine oboljenja, detetu se daje jedan ili više lekova istovremeno, o čemu odlučuje lekar u dogovoru s roditeljima. Međutim, uvek ima roditelja koji su zabrinuti zbog negativnog dejstva lekova na organizam deteta koje raste. Tad roditelji mogu potražiti rešenje u homeopatskim lekovima biljnog porekla, koji su dostupni u svim našim apotekama (na primer, pollnol za alergijski rinitis i sinabsin za sinuzitis) bez recepta, uz konsultaciju s lekarom ili farmaceutom. Lekovi su već dugo na tržištu Evrope – i zasad nema opisanih negativnih efekata po zdravlje i dece i odraslih. Ovi tekovi mogu se piti i preventivno, kad tačno znamo, recimo, na koji je polen dete alergično. Zahvaljujući brojnim lekovima koji su nam na raspolaganju, nema razloga da alergija narušava kvalitet detetovog života u bilo kom delu godine.

Alergijski rinitis se javlja u bilo kom starosnom dobu, ali najčešće od osme do 11 godine (u 80 odsto slučajeva razvije se do 20. godine). Najčešći uzročnik alergijskog rinitisa jesu polenova zrna biljaka. Kad je u pitanju tečenje, noviji radovi iz medicine dokumentuju jednaku efikasnost homeopatskog lečenja alergijskog rinitisa i terapije klasične medicine. Homeopatski lekovi su prirodnog porekla, mogu ih piti i deca i odrasli, a kupuju se u svakoj apoteci bez recepta.

Kad treba posumnjati na alergiju?

Ako roditelji primete da je dete u jednom periodu godine, ili pak u njenom većem delu, bolesno i da mu se tegobe ponavljaju iako uzima klasičnu terapiju, uključujući i antibiotike, najverovatnije je reč o imunološki usloljenim oboljenjima. Kad ovakvo dete dobije infekciju, što se često i dešava, ona protiče drugačije nego kod druge dece, traje duže i teža je. Osim toga, klasična terapija u tom slučaju slabo daje rezultate. Tad bi trebalo posumnjati da je u osnovi problema alergija.

Simptomi alergijskog rinitisa
povremene ili stalne promene na koži koje jako svrbe
kijavica
svrab u nosu
obilna sekrecija iz nosa
dete stalno diše na usta
noću hrče i bori se za vazduh
oči ga svrbe, suze, crvene se
kašlje i teško diše
steže ga u grudima i oseća nedostatak vazduha
lako se zamara i žali se na bolove u grudnom košu.