Nesanica prirodno lečenje

Uzroci nesanice:
Pod nesanicom (insomnija) podrazumevamo poteškoće pri spavanju, nemogućnost da se zaspe i često buđenje iz sna. Nesanica je najčešće prouzrokovana socijalnim i psihološkim opterećenjem (stalni stres, sukobi u porodici i/ili na poslu, itd.).

Poremećaj ritma buđenja i spavanja može negativno da se odrazi na kvalitet sna (npr., kod rada u različitim smenama). San se može poremetiti i usled buke, poremećaja varenja, preteranog konzumiranja alkohola, organskih bolesti (astma, oboljenja srca i krvotoka, bronhitis) ili oboljenja (reuma, povećanje prostate).

Prirodno lečenje nesanice:

-Sredstva za spavanje koristiti samo u ekstremnim slučajevima (na primer, posle operacije ili teške bolesti). Uzimanjem sredstava za spavanje remeti se normalan ritam spavanja; promenom načina života i prirodnim merama može da se utiče na bolji kvalitet sna.

-Izbegavajte tešku hranu i pića, kao što su kafa i Coca Cola, u večernjim satima; raspitajte se kod svog lekara ili apotekara da li lekovi koje koristite utiču na vaš san.

-Ne ležite previše rano niti previše kasno; uveče, dok gledate televiziju, kontrolišite svoje konzumiranje raznih „grickalica”; ne gledajte kasno horor-filmove, kao ni one koje sadrže previše nasilja. Umesto toga se opustite sa zanimljivom knjigom, muzikom, igrama, jogom ili meditiranjem (naročito kod socijalno-psihološkog stresa), okupajte se ili se prošetajte (na primer, prošetajte psa).

nesanica lecenje

-Spavajte na leđima sa rukama preko tela; ne ležite na levoj strani jer takav položaj utiče da pluća pritiskaju srce.

-Puno disanje će vam pomoći da zaspite, kao i autogeni trening i slične metode samosugestije (vizali-zovanje, itd.), opustite se i rešavanje problema ostavite za sutra.

-Stari domaći lek protiv nesanice je šolja toplog mleka sa medom i topla termos boca (ako imate hladne noge).

-Pijte čajeve od biljaka koji će vas umiriti: odoljen, hmelj, cvet od lavande, list matičnjaka, komorač, cvet od lipe i kamilice, lazarkinja i majoran.

-U jastuk stavite 20 gr. mešavine cvetova od pomorandže, kamilice i lavande i listova matičnjaka, ruže i hmelja.

-Kupka sa dodatkom ulja od lavande ili sandalovine, hladne kupke i oblozi će vam takode pomoći da pre zaspite.

-Tuširajte se mlakom vodom i masirajte telo laganim kružnim pokretima.

-Akupresura.

Povezano>>> REŠITE SE NESANICE: Uz ovih 5 biljaka imaćete bolji san

Prirodni preparati: Valeriana forte-Hevert (kapsule), Passiflora-Komplex (kapi), Sanadormin (kapi).

Krevet: koristite latex madrace koji štite kičmeni stub tako što se prilagodava pokretima tela; krevet treba da bude sav od drveta (bez metalnih dodataka); madrac i posteljina treba da budu od prirodnih vlakana jer najbolje primaju vlagu (s obzirom da telo gubi oko pola litre tečnosti kroz znojenje).

Spavaća soba: treba da bude hladna, a preko dana treba je dobro osvetliti i provetriti kako bi se vazduh jonizovao; tapete ne treba da budu sa teškim, upečatljivim motivima, a na zidovima ne treba držati slike sa negativnim motivima; ne držite u spavaćoj sobi električne uređaje kao što su radio, televozor ili električni budilnik jer, pod naponom, oni stvaraju štetna elektromagnetska polja; spavaća soba ne treba da bude istovremeno i soba za gledanje televizije, ili radna soba; nastojte da soba ne bude u blizini ulice, naročito ako je prometna.