Neuropatija, vrste, urok, simptomi, lečenje

Šta su neuropatije? Neuropatija je termin koji se koristi da opiše problem sa nervima, obično sa perifernim nervima, za razliku od centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine).

Neuropatija se može videti sa više različitih osnovnih medicinskih stanja. Takođe, može postojati bez mogućnosti da se dijagnostikuje uzrok, kada je lekari nazivaju “idiopatska”.

Termin ”neuropatija” ili ”neuropatski bolovi” pokriva široko područje i mnogo nerava, ali problem koji izaziva zavisi od vrste nerava koji su pogođeni:

– Senzorni nervi (nervi koji kontrolišu senzaciju): izaziva peckanje, bol, utrnulost ili slabost u nogama i rukama.

– Motorni nervi (nervi koji omogućavaju kretanje): izaziva slabost u nogama i rukama.

– Autonomni nervi (nervi koji kontrolišu sisteme tela, npr. creva, mokraćnu bešiku): izaziva promene u radu srca i krvnom pritisku ili znojenje.

neuropatija

Oko 30% neuropatije su “idiopatske” ili nepoznatog uzroka.

Periferna neuropatija je uobičajena. Može se javiti u svakom životnom dobu, ali je češća kod starijih odraslih osoba.

Kada su neuropatski bolovi u pitanju, mnoga različita stanja mogu da dovedu do periferne neuropatije:

Dijabetes: najčešći uzrok hronične periferne neuropatije. Visok nivo šećera u krvi kod osoba sa slabo kontrolisanim dijabetesom izaziva oštećenja nerava.

Avitaminoza vitamina B12 ili folata može da izazove oštećenje nerava i perifernu neuropatiju.

Lekovi: poput nekih lekova za hemoterapiju i lekova koji se koriste za lečenje HIV-a.

Otrovi: insekticidi i rastvarači mogu prouzrokovati oštećenja perifernih nerava.

Rak: periferna neuropatija može da se javi kod osoba sa nekim oblikom raka, npr. limfoma i multiplog mijeloma.

Višak alkohola: visok nivo alkohola dovodi do oštećenja nerava u telu – stanje poznato kao alkoholna nauropatija. Preterano konzumiranje alkohola može, vremenom, dovesti do stanja koje se zove alkoholna neuropatija. Alkoholna neuropatija može da bude posledica bilo od direktnog uticaja alkohola na nerve ili od prehrambenih deficita koji proizilaze iz alkoholizma.

Hronična bolest bubrega: ako bubrezi ne funkcionišu normalno, neravnoteža soli i hemikalija može izazvati perifernu neuropatiju.

– Hronična oboljenja jetre

Povrede: slomljene kosti i nošenje uskog gipsa može vršiti pritisak direktno na nerve.

Kompresivna neuropatija je medicinsko stanje izazvano direktnim pritiskom na jedan nerv, mada se to može odnositi i na nervni koren (od hernije diska, na primer). Simptomi kompresivne neuropatije uključuju bol, peckanje, utrnulost i slabost mišića. Simptomi utiču na samo jedan određeni deo tela, zavisno od toga koji nerv je pogođen. Nerv može biti komprimovan od produženog ili ponovljenog dejstva spoljne sile ili unutrašnjeg stanja, kao što su ciste, tumori, edemi, gojaznost i dr.

Infekcije: uključujući herpes zoster, HIV infekciju i Lajmsku bolest.

Sistemske bolesti vezivnog tkiva: reumatoidni artritis, Sjorgenov sindrom i sistemski lupus eritematozus.

Određena inflamatorna stanja: stanja uključujući sarkoidozu i celijakiju takođe mogu izazvati perifernu neuropatiju.

Nasledne bolesti: Charcot-Marie-Tooth sindrom i Fridrajhova ataksija.

Idiopatski: kod nekolicine ljudi, ne postoji poseban uzrok koji se može naći za njihovu perifernu neuropatiju. Ovo je poznato kao idiopatska periferna neuropatija.

Neuropatija i polineuropatija

Neuropatija ima mnogo uzroka, i može uticati na bilo koji broj od tri vrste nerava u jednom trenutku.

Periferna neuropatija može uticati na jedan nerv (mononeuropatija), na dva ili više nerava u različitim oblastima (multipla mononeuropatija) ili na mnogo nerava – polineuropatija.

Polineuropatija je simultano oštećenje mnogih perifernih nerava u celom telu.

Infekcije, toksini, droga, kancer, deficit ishrane i drugi poremećaji mogu uzrokovati polineuropatiju.

Može biti:

– Akutna (počinje iznenada)

– Hronična (razvija se postepeno, često tokom nekoliko meseci ili godina).

Dijabetesna neuropatija

Dijabetsna neuropatija je vrsta oštećenja nerava koja se može pojaviti ako imate dijabetes. Visoki šećer u krvi može da povredi nervna vlakna u celom telu, ali dijabetesna neuropatija najčešće oštećuje nerve u nogama i stopalima.

U zavisnosti od pogođenih nerava, simptomi dijabetesne neuropatije mogu da variraju od bola i trnjenja u vašim ekstremiteta do problema sa vašim probavnim sistemom, urinarnim traktom, krvnim sudovima i srcem. Za neke ljude, ovi simptomi su blagi; za druge, može biti bolna, onemogućavajuća, pa čak i fatalna.

Dijabetesna neuropatija je često ozbiljna komplikacija dijabetesa. Ipak, često je možete sprečiti ili usporiti njen napredak sa strogom kontrolom šećera u krvi i zdravim načinom života.

Neuropatija nogu, stopala, ruke

Neuropatija nogu, stopala, ruke ili periferna neuropatija – jeste rezultat oštećenja vaših perifernih nerava – često izaziva slabost, ukočenost i bol, obično u rukama i nogama. Ona takođe može da utiče na druge oblasti vašeg tela.

Vaš periferni nervni sistem šalje informacije iz mozga i kičmene moždine (centralni nervni sistem) na ostatak vašeg tela.Ona može da bude posledica traumatskih povreda, infekcija, metaboličkih problema, nasleđenih uzroka i usled izloženosti toksinima. Jedan od najčešćih uzroka periferne neuropatije je dijabetes melitus.

Ljudi sa perifernom neuropatijom obično opisuju bol kao probadanje nožem ili gorenje (pečenje). Često, tu je i peckanje. U mnogim slučajevima, simptomi se poboljšavaju, posebno ako su neuropatski bolovi prouzrokovani osnovnim stanjem koje se može lečiti. Lekovi mogu smanjiti bol.

Autonomna neuropatija se javlja kada su oštećeni nervi koji kontrolišu nevoljne telesne funkcije. To može da utiče na krvni pritisak, kontrolu temperature, probavu, funkciju mokraćne bešike, pa čak i seksualne funkcije.

Oštećenje nerva ometa slanje poruke između mozga i drugih organa i oblasti autonomnog nervnog sistema, kao što su srce, krvni sudovi i znojne žlezde.

Iako je dijabetes obično najčešći uzrok autonomne neuropatije, drugi zdravstveni uslovi – čak i infekcije – mogu biti krivci za ovo. Neki lekovi takođe mogu izazvati oštećenja nerava. Simptomi i lečenje će varirati na osnovu nerava koji su oštećeni.

Neuropatija simptomi

Svaki nerv u vašem perifernom sistemu ima specifičnu funkciju, tako da simptomi zavise od vrste nerava na koji neuropatija utiče.

Nervi su razvrstani u:

– Senzorne nerve koji primaju osetljivost sa kože, kao što su temperatura, bol, vibracije ili dodir

– Motorne nerve koji kontrolišu kako se vaši mišići pomeraju

– Autonomne nerve koji kontrolišu funkcije kao što su krvni pritisak, puls, varenje i mokraćnu bešiku

Znaci i simptomi periferne neuropatije mogu uključivati:

– postepen početak ukočenosti i peckanja u stopalima ili šakama, što se može naviše širiti u vaše noge i ruke

– oštar bol ili bolna senzacija gorenja (pečenja)

– ekstremna osetljivost na dodir

– nedostatak koordinacije i padanje

– slabost ili paraliza mišića, ako su pogođeni motorni nervi

Ako su pogođeni autonomni nervi, znaci i simptomi mogu uključivati:

– netolerancija na toplotu i izmenjeno znojenje

– problemi sa crevima, bešikom ili sa varenjem

– promene u krvnom pritisku, uzrokujući vrtoglavicu ili nesvesticu

Neuropatija lečenje- terapija

Mnogi tretmani mogu doneti olakšanje i mogu vam pomoći da se vratite svojim redovnim aktivnostima. Svakako, ako postoji identifikovan osnovni uzrok neuropatije, trebalo bi se najpre pozabaviti lečenjem osnovnog stanja. Ponekad kombinacija tretmana radi najbolje.

Neuropatija – lečenje:

Lekovi protiv bolova

Lekovi protiv bolova kao što su acetaminofen (Tilenol) i nesteroidni antiinflamatorni lekovi, kao što su aspirin i ibuprofen, mogu biti veoma korisni u kontroli umerenog bola. U viška, ovi lekovi mogu da utiču na funkciju vaše jetre ili želuca, tako da je važno da se izbegne njihovo korišćenje na duži vremenski period, pogotovo ako redovno pijete alkohol.

Lekovi na recept

Mnogi lekovi protiv bolova na recept takođe mogu da pomognu da se kontroliše bol usled ovog stanja. Ovo uključuje narkotike, neke antiepileptičke lekove i neke antidepresive.

Postoje i mnogi lekovi za lečenje seksualne disfunkcije kod muškaraca, koja se može javiti usled neuropatije.

Neuropatija – terapija:

Postoji nekoliko medicinskih tretmana koji se koriste za kontrolu simptoma neuropatije. Oni su opisani u daljem tekstu.

Plazmafereza je transfuzija krvi u kojoj su potencijalno iritirajuća antitela uklonjena iz krvotoka pacijenta.

Blokada nerva je injekcija anestetika direktno u nerve.

Transkutana elektronska nervna stimulacija ne deluje kod svakoga, ali mnogi pacijenti naginju ka ovome, jer je terapija bez droge. Tokom ove procedure, elektrode postavljene na koži šalju male količine električne energije u kožu. Ovaj tretman ima za cilj da poremeti nerve da prenose bolne signale do mozga.

Fizikalna terapija. Ako imate slabost mišića, fizikalna terapija može poboljšati vaše pokrete. Možda će biti potrebno da nosite steznik za ruke ili noge, štap ili invalidska kolica.

Hirurgija. Ako imate neuropatiju izazvanu pritiskom na nerve, kao što je pritisak od tumora, možda ćete morati na operaciju da se smanji pritisak.

Ergonomski gips može da pomogne ako su pogođena vaša stopala, noge, ruke ili šake. Ovaj gips pruža podršku delu vašeg tela koji vam izaziva neprijatnost. Ovo može ublažiti bol.

Briga o sebi i alternativno lečenje:

Kiropraktika, akupunktura (umetanja sitnih iglica u ključnim oblastima), masaža, meditacija i joga mogu dosta pomoći. Umereno i redovno vežbanje mogu pomoći da se umanji neprijatnost.

Ako pijete alkohol ili pušite, razmislite o smanjenju ili potpunom prekidanju upotrebe ovih štetnih agenasa. I alkohol i duvan pogoršavaju neuropatske bolove i mogu izazvati oštećenje nerava, kada se koriste duži vremenski period.

Kapsaicin

Krema koja sadrži ovu supstancu, koja se prirodno nalazi u ljutoj paprici, može izazvati skromno poboljšanje simptoma periferne neuropatije. Lekari mogu predložiti da koristite ovu kremu sa drugim tretmanima.

Alfa-lipoinska kiselina

Koristi se kao tretman za perifernu neuropatiju u Evropi već godinama, a ovaj antioksidans može pomoći da smanjite simptome. Razgovarajte o uticaju alfa-lipoinske kiseline sa svojim lekarom, jer može uticati na nivo šećera u krvi. Ostali neželjeni efekti mogu uključivati stomačne tegobe i osip.

Bilje

Određeno bilje, kao što je ulja jagorčevine, može smanjiti neuropatske bolove kod osoba sa dijabetesom. Neko bilje može ući u interakciji sa lekovima, tako da diskutujte o tome sa svojim lekarom.

Aminokiseline

Aminokiseline, kao što je acetil-L-karnitin, može pospešiti perifernu neuropatiju kod ljudi koji su prošli hemoterapiju i kod ljudi sa dijabetesom. Sporedni efekti mogu uključivati mučninu i povraćanje.

Riblje ulje

Dodaci, koji imaju omega-3 masne kiseline, mogu smanjiti upalu, poboljšavaju protok krvi i poboljšavaju simptome neuropatije kod osoba sa dijabetesom. Proverite sa svojim lekarom pre uzimanja ribljeg ulja ako uzimate lekove protiv zgrušavanja krvi.