Nokti i zdravlje

Nokti i zdravlje na prvi pogled nemaju nikakve veze ali bele tačkice na noktima, listanje, pucanje… nešto od ovoga smo gotovo svi bar jednom u životu primetili. Međutim, ova naizgled bezazlena stanja noktiju ponekad mogu ukazivati na loše zdravlje i neke zdravstvene probleme.

Nokti su na neki način ogledalo zdravlja jer izgled i stanje noktiju pomažu u dijagnostikovanju bolesti srca, pluća, bubrega, jetre i drugih sistemskih oboljenja. Ako primetite da vam je nokat urastao, izbrazdan, ili osetite bol i upalu kože oko njega, najčešće nema mesta panici, jer se najverovatnije radi o infekciji, ili pak nedostatku nekih
hranljivih materija. Ipak, ukoliko su vam nokti prebojeni nekom nijansom drugačijom od uobičajene, trebalo bi da se javite dermatologu, jer to može biti simptom nekog ozbiljnijeg oboljenja.

nokti i zdravlje

Bolesti noktiju i nokatne ploče
Bolesti noktiju i nokatne ploče mogu se uslovno podeliti u tri grupe: one kod kojih se menja boja nokta, zatim one izazvane infekcijama, i one koje izazivaju hrapavost nokta.

1. Promenjena boja nokta:

Bele tačke na noktima

Bele tačke na noktima najčešće su uzrokovane blagim traumama, to jest povredama matriksa nokta. Stanje je bezazleno i prolazno. Ako primetite veliki broj belih tačkica na noktima, obratite se dermatologu. Uzrok može biti anemija, ciroza, ulcerozni kolitis i ulkusna bolest.

Žuti nokti na rukama ili nogama

Žuto prebojeni nokti česti su u slučaju poremećaja limfne drenaže, tumora bronha, side ili upotrebe antibiotika tetraciklina.

Smeđe do plavičasto ili crno prebojeni nokti

Smeđe do crno prebojeni nokti posledica su povećane količine pigmenta melanina. Mogu biti rezultat formiranja običnog mladeža u nokatnom ležištu. Međutim, ako se pojave uzdužne crne pruge od korena do vrha nokta, moguće je da se radi o veoma agresivnom karcinomu – malignom melanomu nokta. Plavičasto prebojeni nokti ukazuju na problem s cirkulacijom, a uzrok može biti reakcija na lekove ili oboljenja srca i pluća. Zeleni nokti javljaju se usled bakterijske infekcije nokta.

Crvena lunula ili polumesec – polukrug na spoju nokatne ploče i kože sreće se kod mnogih sistemskih oboljenja, a posebno reumatoidnog artri-trisa, srčane insuficijencije ili trovanja ugljen-monoksidom.

Plave lunule javljaju se kod bolesnika s oboljenjem jetre i u slučaju Vilsonove bolesti.

Pola-pola nokti – kod ovog stanja je gornja polovina nokta mat-bela, a donja polovina smeđa. Javljaju se kod osoba koje pate od bubrežnih oboljenja. Poprečne dvostruke bele linije javljaju se u slučaju oboljenja bubrega i nefrot-skog sindroma.

Tačkasta krvarenja u nokatnom ležištu (hemoragije) najčešće se javljaju kao posledica povrede, ekcema ili psorijaze. Veće subungvalno krvarenje ispod nokatne ploče, u vidu Ijubičasto-smeđeg hematoma, javlja se u slučaju veće povrede nokta. Ovaj hematom se lagano pomera s rastom nokta, a veoma je važno razlikovati ga od malignog melanoma, koji se ne pomera. Ako su krvarenja u blizini polumeseca i na nekoliko noktiju, upućuju na sistemske bolesti – srčano ili plućno oboljenje, hipertenziju, hepatitis ili trihinozu.

2. Infekcije noktiju:

Gljivične infekcije nokta

Gljivične infekcije su najčešće infekcije nokta. Češće se javljaju na stopalima nego na šakama. Izazivaju zadebljanje nokatne ploče, koja se lista i odvaja nokat od njegovog ležišta. Gljivične infekcije daju mrku, žutu ili kreda-belu boju nokta.

Bakterijske infekcije noktiju su rede od gljivičnih infekcija. Praćene su bolom, pulsiranjem i crvenilom u predelu nokta, jer bakterije izazivaju infekciju kože oko nokta, uz zahvatanje nokatnog ležišta.

>>>> UPOZORENJE: Vaši nokti mogu da ukažu na bolest, pogledajte ovih 5 simptoma

3. Hrapavost nokta:
Poprečna izbrazdanost nokta – ovo stanje je kod odojčadi prolazno, dok je kod žena najčešće vezano za menstrualni ciklus. U svim drugim slučajevima znak je pothranjenosti, nedostatka cinka u ishrani, oštećenja nerava ili slabe cirkulacije ekstremiteta.

Tačkasta udubljenja u noktu karakteristična su za psorijazu. Plitke tačke javljaju se u slučaju ekcema, alopecije areata, povreda, kao i usled profesionalne izloženosti hemikalijama. Cepanje nokta javlja se kod 30 procenata zdravih osoba, a posebno kod žena. Lakovi za nokte, deterdženti ili fizička trauma oštećuju veze u nokatnoj ploči i prouzrokuju listanje. Mogući uzroci su i nedostatak gvožđa, sumpora, kalcijuma i proteina.

Lečenje zavisi od uzroka
Neka od nabrojanih oboljenja na noktima prolaze spontano, s rastom nokatne ploče, te ne zahtevaju intervenciju
takva stanja su, recimo, manji broj beličastih mrlja na noktu ili sitnija krvarenja i hematomi posle povreda. Najvažnije je razlikovati bezazlena stanja od onih zloćudnih, kakvo je, između ostalih, pojava trakastih uzdužnih crnih pruga od korena do vrha nokta, koja mogu biti simptom melanoma. U takvim slučajevima, treba potražiti pomoć dermatologa.

Kada je reč o gljivičnim i bakterijskim infekcijama noktiju, ukoliko dođe do pojave otoka, bola i crvenila oko noktiju, treba se obratiti dermatologu, koji će propisati odgovarajuću terapiju anti-mikoticima ili antibioticima. U slučaju pramena na noktima koje su simptom bolesti unutrašnjih organa, s izlečenjem osnovne bolesti povlače se i simptomi na noktima.

Faktori rizika
Predispozicije za pojavu pramena na noktima uglavnom imaju starije osobe koje boluju od hroničnih oboljenja unutrašnjih organa.Imunokompromitovane osobe, kao što su oboleli od side, pod-ložnije su oboljenjima noktiju, naročito bakterijskim i gljivičnim infekcijama. Kod dijabetičara posebno je opasno urastanje nokta, zbog ugrožene cirkulacije i lakog širenja infekcije. Takođe, pojava melanoma noktiju češća je kod osoba koje imaju porodičnu anamnezu postojanja melanoma.

Prevencija je od ključnog značaja
Nastanku gljivičnih infekcija noktiju pogoduju vlažna sredina, neudobna obuća od plastičnih materijala u kojima noga ne može ‘da diše’ i boravak u bazenima, saunama i drugim javnim mestima na kojima lako dolazi do širenja infekcije. Zato je važno nositi kvalitetnu obuću, ruke i stopala dobro osušiti i obrisati posle parnja, a nakon korišćenja javnih bazena obavezno je tuširanje. Od ključnog značaja jeste i održavanje higijene pribora za pedikir i manikir, kao i izbegavanje agresivnih deterdženata i kozmetičkih sredstava. Pribor treba uvek da bude čist i sterilan, što važi i za kućne uslove, ali i za održavanje noktiju kod pedikira i manikira. Savetuje se lagano poliranje nokatnih ploča, bez preteranog pritiska, kao i korišćenje lakova i skidača laka s uljima, bez acetona, najviše dva puta nedeljno.Za zdravlje noktiju dobro i korišćenje hidratantnih krema za ruke i nokte, više puta u toku dana.

Za zdrave i lepe nokte potrebno je u organizam unositi dovoljne količine minerala i oligoelemenata, poput cinka, bakra, gvožđa, sumpora, vitamina A, D i E, kao i proteina. Savetuje se i uzimanje dovoljnih količina ribe, jaja, mesa, povrća poput rotkvica, zelene salate, kupusa, kao i orašastog voća – badema i oraha.