Šta su pinjoli, gde ih kupiti i kolika im je cena – Recept za pesto sos

Pinjoli su zapravo jestiva semena bora. Iako mnoge sorte borova proizvode jestive semenke, samo oko 20 vrsta bora proizvodi seme koje je dovoljno veliko za ljudsku upotrebu. Pinjole je lako naći, ali su nešto skupi. Pinjoli su veoma hranljiva, ukusna semena.

Sa 191 kalorijom u porciji od 28 g, pinjoli pružaju prilično pozamašan kalorijski udarac. Međutim, oni još uvek čine vredan dodatak vašoj ishrani, jer su odličan izvor vitamina i minerala.

Uostalom, kao i svi drugi orašasti plodovi, pinjoli su veoma zdravi i pružaju nam mnoge zdravstvene prednosti.

Belančevine

Pinjoli, kao i drugi orašasti plodovi, su dobar izvor proteina. Vegetarijanci i vegani mogu da jedu orašaste plodove kao zamenu proteina za meso. Jedna porcija pinjola sadrži 4 grama proteina. Jedna porcija iznosi 167 semena, u poređenju sa šest brazilskih oraha po obroku.

pinjoli

Kalorije i masti

Jedna porcija pinjola sadrži 190 kalorija, što je prilično veliki prosek za orašaste plodove. Najbolje je da ne prelazite više od jedne porcije kako bi se izbeglo previše kalorija. Ova ista porcija sadrži 19 grama masti.

Druge hranljive materije

Pinjoli sadrže mnoge važne, zdrave hranljive materije. Jedna porcija će obezbediti sledeće preporučene dnevne količine vitamina i minerala: gvožđe 8%; magnezijum 20%; fosfor 16%; kalijum 4%; cink 12%; bakar 20%; mangan 120%; tiamin 6%; riboflavin 4%; niacin 6%; folati 4%; holin 4%; vitamin E 15%.

Vitamini E i K

Pinjoli će obezbediti velikodušne količine neophodnih vitamina E i K. Obe hranljive materije imaju uticaj na vaš kardiovaskularni sistem – vitamin K vam omogućava da formirate ugrušak kako bi se sprečilo krvarenje nakon povrede, dok vitamin E pomaže da proizvedete crvena krvna zrnca bitna za transport kiseonika. Na svakih 28 g pinjola sadržano je 2,7 miligrama vitamina E ili 18% preporučenog dnevnog unosa. Pinjoli takođe obezbeđuju 15 mikrograma vitamina K po porciji od 28 g, što je 12% preporučenog dnevnog unosa za muškarce i 17% za žene.

Mangan i cink

Ubacite pinjole u ​​svoju ishranu da izvučete korist od njihovog mangana i cinka. Mangan pomaže u održavanju hormonskog balansa vašeg tela i snage vezivnog tkiva, dok cink podržava vaš imuni sistem i pomaže u zarastanju rana – dakle, pinjoli su odlični za jačanje imuniteta. U svakih 28 g pinjola sadržano je 2,5 miligrama mangana – celokupni dnevni preporučeni unos – i takođe sadrži 16% preporučenog dnevnog unosa cinka za muškarce i 235 za žene.

Gvožđe i magnezijum

Sadržaj gvožđa i magnezijuma u pinjolima takođe nudi zdravstvene beneficije. Gvožđe ima ključnu ulogu u pomaganju skladištenja i transporta kiseonika, a takođe pomaže da vaše ćelije proizvode energiju koju mogu koristiti. Magnezijum takođe doprinosi proizvodnji energije, i on čini deo vaših zuba i kostiju. U svakih 28 g pinjola sadržano je 1,6 i 71 mg gvožđa i magnezijuma, respektivno. Za žene, to iznosi 9% dnevnog unosa gvožđa i 22% dnevnog unosa magnezijuma. Za muškarce, svakih 28 g pinjola takođe obezbeđuje 20 i 17% od preporučenih dnevnih unosa gvožđa i magnezijuma, respektivno.

Pesto sos – recept

Sastojci:

  • 2 šolje svežeg bosiljka
  • pola šolje rendanog parmezana
  • pola šolje maslinovog ulja
  • 1/3 šolje pinjola (semenki borove šišarke)
  • 2-3 čena belog luka
  • sveže mleveni biber i so (po ukusu)

Priprema:

Na dva struka svežeg bosiljka, tačnije samo na listove koji se pokidaju – staviti nekih 1/3 šolje pinjola. U seckalici sameljite sve sastojke, postepeno dodavajući lišće bosiljka, uz dodavanje oko pola šolje maslinovog ulja.

Kada ste sve dobro usitnili, dodajte rendani parmezan, kao i biber i so po ukusu. Sve ovo još jednom dobro promešajte, sipajte u teglicu koju treba dobro da zatvorite.

Ovako spremljen pesto sos može da se čuva u frižideru oko desetak dana. Poželjno je potrošiti u tom roku, jer će se u suprotnom pokvariti.

Povezano>>> Pesto genovese recept

Gde kupiti

Gde kupiti pinjole i koja im je cena? Pinjole možete kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, gde su dostupni na meru. Cena im je dosta visoka, po kilogramu se kreće oko 4000-7000 dinara, što znači da je 100 g pinjola oko 400-700 dinara.