Oboljenje prostate uzroci

Oboljenje prostate uzroci:
Pod oboljenjem prostate obično podrazumevamo povećanje prostate do kojeg dolazi u prelaznim godinama: smanjena produkcija muških hormona u spoljnim žlezdama pored prostate, dovodi do poremećaja hormonalne ravnoteže.
oboljenje prostate uzroci
Unutrašnje žlezde, koje proizvode ženske polne hormone, počinju da otiču i okružuju prostatu. Neposredna posledica je sužavanje i stezanje mokraćnog kanala, što prouzrokuje pritisak u donjem delu trbuha, čestu potrebu za mokrenjem, tanji mlaz mokraće, a zatim potpuno začepljenje. U ovom poslednjem slučaju je nužna lekarska pomoć. Kad se pojave prve tegobe potrebno je odmah potražiti lekara, kako bi se izbegle moguće komplikacije (upala bubrežne čašice i oštećenje bubrega) i nastojalo da se spreči povećanje i oticanje prostate. U kasnijem stadiju je potrebno unutrašnje žlezde operativno odstraniti.
Upala prostate (Prostatitis) je veoma retka.

Samopomoć:
-Preći na vegetrijansku ishranu; smanjiti telesnu težinu ako je preterana; redovno postiti.
-Prestati sa upotrebom alkohola i nikotina.
-Izbegavati piti veće količine hladne tečnosti.
-Nastojati na održavanju redovne stolice.
-Potrebu za mokrenjem nemojte suzbijati kako se bešika ne bi prepunila; bešiku po mogućnosti potpuno isprazniti (ostatak
mokraće može izazvati infekciju); poboljšati rad bubrega
-Izbegavati dugotrajno sedenje.
-Gimnastika trbušnih mišića.
-Za poremećenu potrebu za mokrenjem delotvorna je bundeva; žvaćite semenke bundeve, pijte sok od bundeve ili ulje (par kapi sa čašom vode).