Paprika i zdravlje – kalorije vitamini minerali

Paprika (Capiscum annuum) je poreklom iz Južne Amerike što dokazuje seme njenog divljeg pretka koje u ovim krajevima datira iz perioda 5000 godina p.n.e. Krenula na put preko okeana i danas se gaji i na ostalim kontinentima. U Evropi je najpre počela da se gaji u Španiji, gde je kultivisana blaga i slatka paprika.

Paprike se razlikuju po boji i ukusu – zelene su za nijansu gorče od ostalih, dok su crvene i žute sladje.Šolja sveže crvene paprike obezbeđuje 100 % dnevnih potreba za vitaminima C i A, a obiluje i vitaminom B6, likopenom, luteinom… Zelena paprika je odličan izvor vlakana, folata i vitamina K, kao i minerala molibdena i mangana.

Paprika i zdravlje

Paprike smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, a zbog vitamina B6 i folne kiseline preporučuje za paprika i zdravljeprevenciju ateroskleroze i srčanih oboljenja koja su nastala kao posledica dijabetesa. Vitamin B i folna kiselina snižavaju nivo homocisteina, koji može da dovede do oštećenja krvnih sudova, a time i do povećanog rizika od srčanog i moždanog udara.Paprika, takođe, obezbeđuje i dovoljno hranljivih vlakana koja pomažu u snižavanju nivoa holesterola.

Crvena paprika sadrži likopen, karotenoid koji snižava rizik od raka prostrate, grlića materice, bešike i pankreasa.

Vitamin C, beta-karotin i folna kiselina smanjuju rizik od raka debelog creva.

Crvena paprika je bogata beta-kriptoksantinom, narandžasto-crvenim karotenoidom koji u značajnoj meri smanjuje rizik od raka pluća.

Paprike su bogate vitaminom A, a hrana bogata ovim vitaminom blagotvorno deluje na zdravlje pluća.

Paprike štite oči od razvoja katarakte, verovatno zbog sadržaja vitamina C i beta-karotina. Crvena paprika sadrži fitonutrijente lutein i zeaksantin, koji štite oči.

Zbog visokog sadražaja vitamina paprike jačaju imunitet.

Sastojak kapsaicin, kojim obiluju ljute paprike i papričice štiti od raka prostate i pluća.

SAVET PLUS:
Prodinstajte iseckane paprike, celer i luk, a zatim ih pomešajte sa tofu sirom, piletinom ili morskim plodovima.
Pečene i oljuštene paprike pomešajte sa proprženim lukom i tikvicama, dobro izmiksujte u blenderu i dobićete ukusnu i osvežavajuću supu koja se može da se služi topla ili hladna.

Crvena paprika kalorije vitamini minerali u 100 g

24,84 kalorije
174,80 mg vitamina C
5244 IU vitamina A
1,84 g hranljivih vlakana
4,60 mcg molibdena
4,51 mcg vitamina K
0,11 mg mangana
20,24 mcg folata
162,84 mg kalijuma


Zelena paprika kalorije vitamini minerali
(u150g)

30 kalorija
7 g ugljenih hidrata
12 g hranljivih vlakana
1 g proteina
150 % preporučenih dnevnih doza vitamina C
6 % preporučenih dnevnih doza vitamina A
12 % preporučenih dnevnih doza gvožđa


Žuta paprika kalorije vitamini minerali
u 180 g

50 kalorija
4 mg natrijuma
11,8 g ugljenih hidrata
1,7 g hranljivih vlakana
1,9 g proteina
569 % preporučenih dnevnih doza vitamina C
7% preporučenih dnevnih doza vitamina A
12% preporučenih dnevnih doza kalcijuma
15% preporučenih dnevnih doza gvrožđa

Istraživanja koja su poredila hranljive vrednosti paprika različitih boja zaključila su da cvena paprika ima veću koncentraciju hranljivih materija od zelene paprike.

Ljuta paprika zbog alkaloida kapsaicina draži kožu i još više sluzokožu. Izaziva pojačano lučenje pljuvačke i želudačnog soka, zbog čega pomaže varenju. U većoj količini je škodljiva. U maloj dozi daje se kao biber, ali je bolja od bibera jer ne izaziva upale. Daje se iznutra u obliku tinkture kao energično sredstvo koje izazova draženje želudačnih i pljuvačnih žlezda i time pojačava apetit, olakšava i ubrza va varenje i tako dopri nosi jačanju organizma .Daje se i protiv alkoholizma, bolova u želucu. Spolja se daje protiv reumatizma, neuralgije, lumbaga.., u obliku ekstrakta, flastera, ili vate natopljene u tinkturi najljuće paprike.
Pogrešno je mišljenje da paprika ima utoliko više vitamina ukoliko je ljuća. Ljutina nema nikakve veze
sa vitaminima i pro Alkaloid kapsaicin daje ljutinu paprici, a vitamini i provitamini uopšte nisu ljuti, imaju drukčiji hemijski sastavi dejstvo.

OPREZ
Paprika, kao i patlidžan, paradajz i beli krompir pripada porodici Solanaceae. Postoje mišljenja da ovo povrće pojačava simptome artritisa, ali ne postoji ni jedno ozbiljno naučno istraživanje koje bi to potvrdilo. .