Pasulj i zdravlje

Pasulj je jedna od najpopularnijih superhrana na svetu – i to s dobrim razlogom. Pun je snažne kombinacije proteina, vlakana, vitamina i minerala koji pomažu ljudima da ostanu zdravi, ili da se bore protiv postojećih bolesti.

Igrao je ključnu ulogu u razvoju civilizacije već hiljadama godina. Drevni Egipćani su ga sadili još i pre Tutankhamona, a jeli su ga drevni grci u Evropi i indijanci u Americi. O pasulju se pisalo iu najstarijim pronađenim zapisima na svetu.

Pasulj je seme biljke Phaseolus vulgaris iz porodice mahunarki koja sadrži više od 13.000 vrsta povrća, i koja je druga po redu kada je u pitanju ishrana ljudi – odmah posle žitarica.

Šta se sve krije u pasulju?

Različite vrste pasulja sadrže različite nivoe hranjivih materija, ali generalno, pasulj je izuzetno bogat vlaknima – samo jedna šoljica kuvanogpasulj lekovitostpasulja zadovolji našu dnevnu potrebu. (U zavisnosti od vrste, na 100 g Graha dolazi 5-8,6 grama vlakana.)

Obojene vrste pasulja su posebno bogate antioksidansima. Pasulj je takođe bogat i izoflavona, spojevima koji su slični strukturi estrogena koji proizvodi organizam. Kada se antioksidansi kombinuju sa izoflavonima, oni čine moćan spoj koji sprečava nekoliko vrsta tumora, smanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava kosti i zdravlje prostate, a takođe je poznato i da olakšavaju simptome menopauze.

Pored gore navedenih, pasulj sadrži proteine, složene ugljene hidrate, važne vitamine i minerale, kao što su folna kiselina, mangan, kalijum, gvožđe, fosfor, bakar i magnezijum. Proteini u pasulju pomažu mišićima u našem telu, a ‘složeni ugljeni hidrati pružaju stalni izvor energije.

Crni pasulj privlači posebnu pažnju naučnika. Nedavna istraživanja su pokazala da crni pasulj nudi posebnu podršku zdravlju digestivnog sistema, a posebno debelog creva. Druga istraživanja vezana za ovu vrstu pasulja su pokazala da natapanje u vodi pre kuvanja smanjuje nadutost za čak 30%.

Crni pasulj je prepun hranljivih materija, kao što su molibden, skup hemikalija neophodan za normalno zdravlje, pun je vitamina B9, vlakana, triptofana (esencijalna aminokiselina u ljudskoj ishrani), mangana, proteina, magnezijuma, vitamina B1, fosfora i gvožđa.

Zašto ispuštamo gasove posle pasulja?

Kada pojedete porciju ukusnog pasulja, on odlazi u vaše tanko crevo. Ovaj organ će rastaviti pasulj na sitne delove i izdvojiti sve supstance koje telo može iskoristiti. Proteine će pretvoriti u peptide i amino kiseline, masti u masne kiseline i glicerol, a neke ugljene hidrate u šećer. Ovi se sastojci zatim apsorbuju kroz crevni zid i postaju gorivo za telo.

Ali nije sve tako jednostavno. U pasulju se nalaze i vlakna koja se zovu oligosaharidi, a koja se sastoje 03:00-05:00 molekula šećera povezanih zajedno na takav način da ih telo ne može da svari ili apsorbuje.

Oligosaharide naše telo samo ne može rastvoriti, ali zato mogu da bakterije koje žive u crevima. Nakon što navale na ovu besplatnu gozbu, njihova metabolička aktivnost proizvodi gasove, a među njima i metan. A već i sami znate kako se naše telo oslobađa gasova

loading...
loading...
Loading...