Pivo za zdravlje

Ono što su ljubitelji piva uvek slutili, nauka je potvrdila: ovaj osvežavajući napitak od ječma je melem i za telo, ne samo za dušu. Pivo opušta, a zahvaljujući vrednim materijama unapređuje i zdravlje…

Da bi moglo što duže da se održi, kod vrenja se filtrira pivski kvasac (Saccharomvces cerevisiae), koji je prava riznica mineralnih materija, aminokiselina oligoelemenata i vitamina. Ćelije kvasca se mogu porediti sa skladištem hranljivih materija. Pre svega dragoceni B-vitamini su nezamenljivi za lepu, svežu, čistu kožu, blistavu kosu i zdrave nokte.

Pivo i krvni pritisak

Umereno konzumiranje piva održava krvni pritisak. Muškarci koji piju do 1 litar piva dnevno redje pate od visokog pivokrvnog pritiska nego apstinenti. Za žene važi isti princip, samo što količina piva treba da je upola manja. Oni koji bez mere pivom gase žed, izazivaju suprotan efekat: što više piva, viši i krvni pritisak.

Pivo za srce

Pivo štiti krvne sudove i srce, pa su redji infarkti i druga oboljenja srca i cirkulacije. Alkohol utiče pozitivno na metabolizam holesterola, jer se broj „transportera” dobrog holesterola povećava.
Ova „čistačka kolona” izvlači suvišni holesterola iz ćelija i nataloženja u krvnim sudovima. Arterije se održavaju u redu, rizik srčanog infarkta se smanjuje. Ali i ovde važi: umereno uživanje!

Mišići i nervi

Pivo potpomaže rad mišića i prenošenje nervnih nadražaja i ukupni energentski metabolizam. Kalijum je važan za srce i mišiće i istovremeno može da snižava krvni pritisak.
Natrijum i kalcijum, naprotiv, jedva se mogu naći u pivu. I to je dobro, jer ta kombinacija – malo kalcijuma, puno magnezijuma – deluje kao preventiva protiv srčanih oboljenja, a i kamena u žuči i mokraći.
I onome ko ima loše nerve, preporučuje se čaša piva – hmelj je prirodno sredstvo za umirenje. Ugljeni hidrati su gorivo za mišiće, mozak i nerve.

Pivo i seks

Pivo je, kao i druga alkoholna pića, potentna droga – sa svojim prednostima i manama za seksualni život:

Prednosti
– Deluje afrodizijački i euforično na ljudsku ćud
– Opušta napetosti, snižava nivo psihičke i fizičke ometenosti, redukuje stres
– Povećava kod svake treće žene i svakog drugog muškarca seksualni užitak
– Povećava do 0,25 promila sposobnost erekcije
– Izaziva osećaj da je čovek seksi

Mane
-Snižava sposobnost procene seksualnog partnera
– Glavni je razlog za odustajanje od kondoma
– Prigušuje i usporava telsne procese za nadražaj i orgazam ,već od 0,5 promila akolhola u krvi opada sposobnost erekcije
– Krivulja nadražaja kod žene pada u prošeku već kod 0,4 promila
– Snižava plodnost, ubija spermije, menja ciklus kod žena