Plodni dani i cervikalna sluz

Vaginalni iscedak (cervikalna sluz ) tokom ovulacije s vremena na vreme menja boju i teksturu u zavisnosti od toga u kojoj ste fazi mesečnog ciklusa. Nastavite da čitate kako biste saznali više o promenama vaginalnog sekreta tokom ovulacije.

Vaginalna sluz je normalan fenomen i ima ga svaka žena koja nije ušla u menopauzu. To je sasvim običan sekret koji luči vagina. Ovaj sekret proizvode žlezde u vagini i grliću materice. Funkcija vaginalnog sekreta jeste da vaginu održava vlažnom, kao i da je održava čistom tako što izbacuje iz nje mrtve ćelije i bakterije.

Ženski organizam u proseku proizvodi 3-4 ml beličastog vaginalnog sekreta tokom dana. U normalnim uslovima, cervikalna sluz nema miris, mada se blag miris javlja tokom različitih faza mesečnog ciklusa. Boja sekreta može varirati od bele do bele sa primesama neke druge boje, kao i količina sekreta. Različiti faktori poput stresa, uzimanja pilula za kontracepciju, seksualne aktivnosti, dojenja, trudnoće itd. utiču na vaginalni iscedak.

plodni dani sluz

Kao što se mesečni ciklus razlikuje kod svake žene, tako se i cervikalna sluz razlikuje kod svake žene. Između dve menstruacije kod žene se javljaju promene u organizmu, pa se tako menja i cervikalna sluz. Odmah nakon menstruacije ima najmanje sekreta i obično je nešto gušći. Nakon ove faze, sledi faza kada vaginalni iscedak postaje gušći, kremaste strukture i lepljiv.Kada nastupe plodni dani, cervikalna sluz je čistija i nešto tečnija.

Povezano>>> Plodni dani i ovulacija simptomi i faze

Šta se dešava tokom plodnih dana

Menstrualni ciklus kod žena varira u periodu 23-35 dana, a kod većine žena traje 28-32 dana. Ako prvi dan menstruacije računamo kao početak ciklusa, plodni dani će se najverovatnije desiti između 10. i 19. dana nakon toga. Ipak, ovo je samo okviran vodič i ovo može varirati od žene do žene.

Sama ovulacija je proces kada jajnici oslobaćaju sazrelu jajnu ćeliju iz gestacione kese. Sazrela jajna ćelija se spušta u jajovod gde dolazi do oplodnje spermatozoidom. Ako se desi oplodnja, oplođena jajna ćelija se spušta u matericu i „pričvršćuje se“ za endometrijum i tako počinje trudnoća.

Ako jajna ćelija ne bude opložena, onda nastavlja isti put kroz jajovod u matericu, ali se ne „pričvršćuje“ za zid materice. Umesto toga, zadebljanja na zidu materice se „ljušte“ i izlučuju u vidu menstruacije i te nepotrebne ćelije se izbacuju iz tela.

Cervikalna sluz u plodnim danima

Kada počnu plodni dani, nastaje niz hormonalnih promena u organizmu. Zapravo, nivo dva hormona, estrogena i progesterona, opada i raste tokom različitih procesa u organizmu za vreme ovulacije. Ove promene izazivaju brojne promene kod cervikalne sluzi tokom, pre i posle ovulacije.

Odmah nakon menstruacije ima vrlo malo sekreta, ali kako jajna ćelija sazreva, izlučuje se sve više vaginalnog sekreta i on postaje sve gušći. Kada se jajna ćelija oslobodi, oslobađa se i više sekreta. Razlog tome je to što organizam „očekuje“ da jajna ćelija bude oplođena i „stvara put“ za spermu.

Cervikalna sluz tokom plodnih dana se ponekad naziva i „plodni iscedak“, jer ovaj iscedak nastaje u periodu kada je žena najplodnija. Najveće su šanse u ovom periodu da žena ostane trudna. Pojačava se količina sekreta i izgledom podseća na belance od jajeta. Tečniji je nego obično. Ovakva tekstura sluzi je idealna za prolazak spermatozoida do jajne ćelije.

Kada se desi ovulacija, sekret se ponovo menja. Ponovo postaje gušći. Zbog toga se beličast i tečniji sekret smatra indikatorom plodnih dana. Žene koje pokušavaju da zatrudne bi trebalo da obrate više pažnje na to kakava im je cervikalna sluz kako bi znale u kom periodu su plodne. One koje ne žele da zatrudne mogu koristiti isti ovaj metod kako bi pratile plodne dane i sprečile neželjenu trudnoću.

Saznajte više>>> Plodni i neplodni dani – kada su najveće šanse da zatrudnite ?

Smeđ sekret tokom ovulacije

Dešava se da tokom plodnih dana žene imaju smeđ sekret ili blago krvarenje. Ovo je uglavnom znak začeća i spuštanja oplođenog jajašceta u matericu. Oko 20% žena koje su bile trudne su imale ovakvu vrstu sekreta ili krvarenja tokom rane trudnoće. Krvarenje zbog spuštanja oplođene jajne ćelije u matericu nije nikakav razlog za brigu i obično traje samo par dana.

Promene cervikalne sluzi tokom plodnih dana se dešavaju svim ženama i samim tim nisu razlog za brigu. Međutim, ako se javi zelenkast ili žućkast sekret i iritacija vagine, suvoća same vagine i kože oko nje, bol ili bilo kakva neprijatnost, to može biti znak infekcije. U tom slučaju, obavezno što pre posetite ginekologa.

 

loading...
loading...
Loading...