Promene na koži bebe: Milije, znojnice, temenjača, pelenski osip, ekcem

Sve mame su zabrinute kada primete čak i najmanje crvenilo ili osip na koži svoje dece.

Neke od ovih pojava na koži dece sasvim su bezazlene, dok druge zahtevaju intenzivnu negu, pa i lečenje…

Nežna bebina koža podložna je iritacijama i drugim vrstama promena, među kojima je dosta onih što deluju zabrinjavajuće iako to zapravo nisu.

Upoznajemo vas sa najčešćim problemima ove vrste, ali i načinima kako da ih sprečite i lečite.

TEMENJAČA KOD BEBA

O čemu je reč? Temenjača je nezarazni seboreični dermatitis kože glave, koji se ispoljava u vidu žućkastih, ljuspastih naslaga. U najvećem broju slučajeva javlja se u prvim mesecima života i uzrokovana je pojačanim lučenjem lojnih žlezda.

Kako se sprečava? Najbolji način da sprečite temenjaču jeste redovno pranje bebine glavice odgovarajućim šamponom, koji se nanosi u maloj količini, bez preteranog sapunanja. Kosicu potom treba dobro isprati mlazom mlake vode, jer je najčešći razlog stvaranju temenjače upravo to što se roditelji plaše da će povrediti bebinu fontanelu, pa stoga ne ispiraju šampon temeljno.

Kako se leči? Treba znati da temenjača najčešće spontano nestaje posle dva-tri meseca, ali to, naravno, ne znači da u međuvremenu ne treba ništa preduzimati. Evo sjajnog recepta koji su isprobale mnoge mame: dva sata pre kupanja natopite zahvaćene delove glave bebi-uljem ili sterilnim parafinskim uljem. Operite bebinu kosicu na uobičajen način, dobro je isperite, nežno osušite peškirićem, a zatim je obavezno očešljajte mekom četkom od prirodnih vlakana. Pažljivim i nežnim pokretima skinite samo sloj koji se ljušti, ali vodite računa o tome da ne povredite nežnu bebinu kožu, jer se svaka, pa i najmanja ranica može razviti u infekciju.

promene na kozi kod beba

EKCEM

O čemu je reč? Ekcem je hronična alergijska upala koja se manifestuje suvom, ispucalom kožom, crvenilom i svrabom. Uzrok ovog neprijatnog oboljenja, koje se najčeće javlja na šakama, laktovima, kolenima i licu, još uvek nije poznat, ali smatra se da nastaje kao rezultat povezanog delovanja naslednog faktora i okoline. Izazivaju ga i alergeni poput kućne prašine, perja i nekih namirnica (kravlje mleko, jagodičasto voće i sl.). Bolest uglavnom počinje već u trećem mesecu i najčešće se povlači do četvrte godine života, mada se nakon toga može javiti u blažem obliku i zadržati se i do adolescencije.

Kako se sprečava? Odeća vaše bebe mora biti od čistog pamuka, naročito ona koja direktno naleže na kožu. Osim toga, veoma je važrta pravilna ishrana: dojte bebu što duže i do navršene godine nemojte joj davati namirnice koje su poznate kao alergeni, pogotovo ako u užoj porodici imate slučajeve bilo koje vrste alergije. Što se nege tiče, upotrebljavajte specijalna ulja za kupanje i hidratantne kreme, koji će bebinoj koži obezbediti vlagu i bolju elastičnost – samim tim rizik od iritacije biće znatno manji. Održavajte čistoću u kući i često perite bebinu posteljinu.

Kako se leči? Ne postoji lek koji u potpunosti eliminiše ekcem kod dece. Terapija je usmerena na ublažavanje simptoma, pogotovo svraba i suvoće kože. Zimski period je najnepovoljniji (zbog grejanja) i tada uglavnom dolazi do pogoršanja stanja. Ukoliko je ekcem u vlažnom stadijumu, stavljajte detetu obloge od
fiziološkog rastvora, koji će umanjiti svrab. Kortikosteroide i antihistaminike možete primeniti samo uz odobrenje lekara!

ZNOJNICE

O čemu je reč? Usled blokade znojnih žlezda, znoj ne može slobodno da isparava, pa se nakuplja ispod kože stvarajući osip. Javlja se kao posledica vrućine tokom letnjih meseci ili u slučaju pretopljavanja deteta. Najčešće se ispoljava u vidu crvenih tačkica i plikova u predelu glave, grudi, ramena i vrata.

Kako se sprečava? Oblačite bebi odeću od lakih, prozračnih pamučnih materijala. Vodite računa o tome da joj ne bude pretopio, već ugodno, a to nemojte proveravati pipanjem ručica i nožica, već stomačića (ako je na dodir topao, bebi nije hladno).

Kako se leči? Tegobe se mogu manifestovati na više načina, a svaka od njih ima poseban tretman. Ukoliko se ispoljavaju u vidu svraba, preporučuju se losioni na bazi kalamina (cinkovog oksida) ili oni s dodatkom lekovitog bilja. U pojedinim slučajevima koriste se lanolinske kreme, koje sprečavaju začepljenje izvodnih kanalića žlezda znojnica i nanose se poput melema. U najtežim oblicima upotrebljavaju se masti i kreme iz grupe kortikosteroida, koji se nipošto ne smeju primenjivati bez prethodne konsultacije s lekarom.

PELENSKI OSIP

O čemu je reč? Pelenski osip “napada” čak i najpažljivije negovane guze. Ako se uzmu u obzir hemikalije iz vlažnih maramica, vlažnost mokraće i stolice, kao i pelene koje su konstantno pripijene uz detetovu guzu, onda i nije teško pretpostaviti zašto nastaje.

Kako se sprečava? Često menjajte pelene svojoj bebi. Po mogućnosti, koristite one od najfinijeg pamuka. Isprobajte razne vrste – ako vam jedne ne odgovaraju, možda će druge biti prave. Ukoliko ste se opredelili za upotrebu platnenih pelena, vodite računa o sredstvima kojima ih perete i obavezno ih isperite dva puta. Pri menjaju pelena detaljno obrišite bebinu guzu i pišu, uklonite vaticom namočenom u mlaku vodu sve ostatke urina ili stolice. Nakon toga pažljivo osušite bebinu guzu, pa zatim namažite genitalnu regiju debelim slojem odgovarajuće kreme.

Kako se leči? Ako se ojed ipak pojavi, nakon kupanja ne brišite bolna mesta, već položite raspovijenu bebu na stomak i ostavite je da leži dok joj se guza sama ne osuši. Mesta zahvaćena ojedom nežno namažite kremom na bazi cinka, a zatim prepovijte bebu. Dok se osip ne povuče, menjajte joj pelene svakih sat-dva.

MILIJE I AKNE

O čemu je reč? Beličasta ispupčenja nalik zrnu prosa na bebinom nosu, bradi i obraščićima nazivaju se milije, dok su sitne crvene tačkice na obrazima poznate kao novorođenačke aknice. Ove promene ne izgledaju lepo, ali nisu ni razlog za brigu.Mnoge bebe se rađaju s milijama, dok se aknice razvijaju tri do četiri nedelje posle rođenja, mada ih neka deca imaju istovremeno. Milije se javljaju kada delići bebine kože postanu “zarobljeni” u porama, dok su akne povezane sa hormonskim promenama.

Kako se sprečava? Ne možete baš mnogo učiniti kako biste sprečili ove promene da se pojave. Najjednostavnije rešenje jeste da bebino lice redovno perete vodom.

Kako se leči? U većini slučajeva milije nestaju spontano, za nekoliko nedelja. Akne se takođe brzo povlače, mada se u retkim slučajevima zadržavaju i po nekoliko meseci. U međuvremenu, umivajte bebino lice toplom vodom (ili blagim čajem od kamilice), dva do tri puta dnevno, i nežno ga utapkajte peškirom da se dobro osuši. Ne koristite losione za čišćenje lica. Ni u kom slučaju ne istiskujte akne i ne trljajte milije, jer to može stvoriti još veći problem ili još gore – infekciju. Ukoliko se ne povuku u roku od tri meseca, potražite pomoć lekara.