Rast zuba

rast zubaKod većine dece prvi zubić pojavi se u uzrastu od šest meseci. Posle toga, u proseku na svakih mesec dana pojavi se po jedan novi zubić. Svako dete je osobeno, ali, u načelu, prvo izrastu dva srednja zubića u donjoj vilici; kutnjaci izrastu poslednji. Detetov osmeh će se menjati iz meseca u mesec, sve dok mu ne izraste svih 20 mlečnih (prvih) zuba u uzrastu od oko dve i po godine. Tu spada osam sekutića za sečenje, četiri očnjaka za kidanje i osam kutnjaka za mrvljenje hrane.
Stalni zubi običčo počinju da rastu u uzrastu od šest ili sedam godina. Mlečni zub ispadne, a stalni zub počinje da se pojavljuje ispod njega. Stalni zubi obično ne izazivaju isti bol koji prati rast mlečnih zuba. Ovo ne važi jedino za poslednje kutnjake (umnjake), koji se obično pojavljuju oko dvadesete godine života.

Tradicionalni načini lečenja
Dajte mu nešto da žvaće. Pritisak koji izaziva žvakanje ili trljanje desni može u znatnoj meri da olakša izrastanje zuba u odojčadi. Operite ruke, a zatim masirajte prstom bebine desni ili joj dajte da žvaće čistu, hladnu, vlažnu rukavicu za kupanje. Ukoliko je beba već prešla na čvrstu hranu, dajte joj da gricka hladnu šargarepu ili zamrznutu krofnu. Naravno, uvek pomaže i gumeni prsten za zube. (Nemojte hladiti ovaj prsten jer može da izazove promrzline ukoliko se duže vremena drži prislonjen direktno na kožu.)

Bol koji prati rast zuba nije posledica bolesti ili povrede, ali svejedno zgslužuje pažnju. Razmislite o primeni nekog sredstva protiv bolova koje se prodaje bez lekarskog recepta, posebno ukoliko bol ometa noćni san (bebin ili vaš). Zapamtite, detetu nikada ne smete da date aspirin (čak ni „aspirin za bebe”) jer on može da izazove Rejov sindrom, s potencijalno fatalnim ishodom.

Biljni lekovi
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova.
I ulje karanfilića i ulje drveta teaceje imaju umirujuće dejstvo na desni. Pomešajte kap jednog od ovih dvaju ulja s pet kapi maslinovog ulja i ovom mešavinom masirajte bebine desni. Ukoliko beba pokazuje želju da grize sve što joj dospe pod ruku, pomešajte 10-15 kapi jednog od ova dva ulja s pola šolje vode, u ovu mešavinu potopite komad čiste tkanine i stavite joj na desni.

Prevencija
Ne možete da zaustavite babin razvoj, niti pojavu prvih zubića koji se promaljaju iz bebinih nežnih, ružičastih desni. Jedino što možete da učinite jeste da preduzmete sve raspoložive mere za ublažavanje bola – i da bebu što više mazite.

loading...
loading...
Loading...