Rešite se lošeg zadaha iz usta

Usled neadekvatnog održavanja oralne higijene, hrana zaostaje u ustima i predstavlja dobru podlogu za bakterije. Na ovaj način formira se bakterijski plak – “film” na površinama zuba, što izaziva kvarenje, upalu desni (gingivitis) i parodontopatiju, a sve to uz loš zadah.

Lošeg zadaha se možete rešiti i prirodnim putem i to uz pomoć limuna , jogurta , mente , suncokretovog semena, vrućeg čaja, ali to su samo neke od opcija :

– napravite sok ​​od ½ limuna.Isceđeni sok mućkajte u ustima pa progutajte.Nakon toga popijte 1 prirodni jogurt.Uz pomoć ovog međuobroka možete zadržati sveži dah 12-24 h .

– ako volite žvakati uzmite listove sveže mente i povremeno ih žvaćite .

– da se rešite lošeg zadaha pomoći će vam i šoljica vrućeg, nezaslađenog čaja

– ne zaboravite da svakodnevno konzumirate prirodni jogurt bez bilo kakavih dodataka kako bi se rešili lošeg zadaha.

– takođe nakon obroka možete da žvaćete suncokretove semenke nakon čega ćete popiti 1 čašu vode

Rešite se lošeg zadaha tako što ćete zube prati najmanje 2x dnevno i redovno ih čistiti zubnim koncem, koji uklanja nedostupne ostatke hrane, kamenac i sprečava pojavu parodontoze, dok se redovnim čišćenjem jezika loš zadah iz usta smanjuje se za čak 70% .

Novija istraživanja pokazala su da biljka kumkvat umnogome može pomoći u slučaju oštećenja usne šupljine, te je zbog ugodne arome i prijatnog mirisa izvanredan borac protiv lošeg zadaha. Sadrži sve kvalitete karakteristične za agrume i obiluje vitaminom C, karotenima i drugim antioksidansima. Lako se žvaće, a kako obiluje vlaknima, od velike je pomoći u borbi s konstipacijom. Kumkvat sadrži vodu, ugljene hidrate, vlakna, kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožde i vitamine A, B i C. Poput ostalih agruma, ovo voće jača celokupan imunološki sistem. Prema rečima fitoterapeuta, kumkvat štiti usnu šupljinu, ždrelo, jednjak i želudac. Pre konzumiranja ovo voće treba oprati toplom vodom kako bi se uklonili ostaci hemikalija. Jede se sirova, a možete je koristiti kao dodatak voćnim salatama i desertima.

Šargarepa

Mislite li da imate problematičan zadah, žvaćite sirovu šargarepu Loš zadah često izazivaju komadi hrane koji zapnu između zuba.Žvakanjem se stimuliše proizvodnja pljuvačke, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane.Osim toga, vlakna šargarepe deluju kao četkica za zube i desni.

Paradajz

Dva ili tri paradajza koja pojedete tokom dana mogu sprečiti razvoj lošeg zadaha ili halitozu.Problem sa lošim zadahom izazivaju sumporna jedinjenja, odnosno bakterije koje ih proizvode.Ove bakterije se odlično razmnožavaju pri manjku kiseonika, na primer pri korenu jezika.

Suva usta i loš zadah

Uzrok lošeg zadaha iz usta može biti i suvoća usne duplje, koja je ujedno i glavni razlog jutarnjeg zadaha.Naime , tokom noći je lučenje pljuvačke znatno smanjeno, a izostankom ovog zaštitnog mehanizma bakterije se slabije uklanjaju sa površine zuba i sluzokože, što rezultira neprijatnim zadahom.

Ova vrsta zadaha smatra se normalnom i ne leči se.

Međutim suvoća usta može se javiti i kao simptom bolesti pljuvačnih žlezda, kod poteškoća s prohodnošću disajnih puteva i stalnog disanja na usta Osim toga, ona se može javiti i kao nuspojava uzimanja nekih lekova, posebno onih iz grupe antidepresiva.

Takođe, osobe koje iz bilo kog razloga ne jedu dovoljne količine hrane često razvijaju neprijatan zadah, s obzirom da im nedostaje podsticaja za lučenje pljuvačke .

Najmanje jednom godišnje potrebno je posetiti stomatologa i napraviti kompletan pregled i čišćenje usne duplje i zuba.

Dubinsko čišćenje može ukloniti plak i bakterije koje svakodnevno pranje zuba i čišćenje zubnim koncem mogu propustiti.Takođe, redovnim kontrolama na vreme možete sanirati poteškoće koje mogu dovesti do dugotrajnog neprijatnog zadaha.