Sagorevanje kalorija

CAL — BURN PRINCIPLE — PRINCIP SAGOREVANJA KALORIJA
• Cal — Burn nije obična dijeta — to je put u bolji život. Vreme je za velike promene u vašem životu.
• Cal — Burn sistem nije samo privremena dijeta sa privremenim rezultatima, nego sasvim novo usmerenje koje treba da odredi vaše navike u ishrani do kraja života. Ne zaboravite da je promena navika kojih ste se držali godinama šok za organizam, doduše blagotvoran, ali ipak šok.

• Cal — Burn sistem je razvila grupa američkih nutricionista koji su radili na programu ishrane koji za prirodne telesne cikluse predviđa određene kombinacije zdravih namirnica i omogućuje vam da jedete većinu omiljenih vrsta hrane i u isto vreme gubite neželjene kilograme sagorevanjem suvišnih kalorija. Korišćenjem Cal — Burn sistema dajete svom telu oružje koje mu je bilo potrebno da se reši suvišnih kilograma, a u isto vreme jedete raznovrsniju hranu nego što ste mislili da je moguće.
• Cal — Burn sistem predstavlja jedan od najprijatnijih i najefikasnijih načina regulisanja telesne tezine koji postoji zato što poštuje fiziološke cikluse i zakone koji upravljaju ljudskim telom. Ovaj sistem vam omugućuje bezbedno i trajno smanjivanje tezine preusmeravanjem energije u organizmu na način na koji efikasnije eliminiše štetne i suvišne sastojke. Sa ovim programom možete biti sigurni da ne lišavate organizam nijednog od potrebnih hranljivih sastojaka, a u isto vreme uspešno gubite neželjene kilograme. Ako jedete određene kombinacije hranljive i uz to ukusne hrane, vaše telo će konačno početi da sagoreva salo a ne mišiće.
Da li ste čuli za izraz “telesni cžklusi”? U načelu ovaj izraz se odnosi na procese u telu koji su vezani za hranu koju svakodnevno unosimo u organizam. Postoje tri osnovna procesa.
Prvi se odnosi na uzimanje i varenje hrane; drugi na apsorpciju i korišćenje unetih hranljivih sastojaka; i treći na oslobađanje od ostataka iz predhodna dva procesa. Ovi telesni ciklusi se slabijim ili jačim intezitetom odvijaju bez prestanka 24 sata dnevno, mada u različitim periodima dana dominiraju različite vrste procesa. Ako pokušavate da se resite viška kilograma, najvažniji od ova tri ciklusa je onaj poslednji — oslobođenje od ostatka hrane. Pored očiglednog oslobođenja od čvrste tvari ovo uključuje i oslobođenje od toksičnih ostataka koji mogu biti značajan faktor gojaznosti. Prelazak na hranu sa visokim sadržajem vode pomaže u izbacivanju toksičnih ostataka iz organizma i omogučuje skidanje viška kilograma. Istrajavanje na ovakvom režimu ishrane sprečava gomilanje toksičnih ostataka i održava željenu težinu.
• Cal — Burn sistem se zasniva na teoriji da se sve vrste hrane, bez obzira na poreklo , mogu podeliti u dve kategorije: koncentrovanu hranu i hranu sa visokim sadržajem vode. Koncentrovana hrana je ona hrana kod koje je pripremom i kuvanjem odstranjen veći deo prirodnog sadržaja vode. Hranu sa visokim sadržajem vode čine namimice u kojima je sačuvan prirodni sadržaj vode. Sveža kajsija spada u kategoriju hrane sa visokim sadržajem vode, dok osušena kajsija spada u kategoriju koncentrovane hrane. Sirovi krompir je hrana sa visokim sadržajem vode, dok pečeni krompir to nije. Pošto ljudsko telo sadrži 70% vode, sledi da bi i hrana koju jedemo trebalo da sadrži vodu u istom postotku. Oko 70% onog što jedemo treba da bude sveže voće i povrće, dok preostalih 30% može biti koncentrovana hrana — meso, piletina, sir, hleb, itd. Voda u hrani igra ključnu ulogu u prenošenju hranljivih sastojaka do telesnih ćelija i uklanjanja toksičnih ostataka. A ništa nije važnije od detoksikacije. Zapamtite ako želite da se rešite viška kilograma i održite željenu težinu, od najvećeg je značaja da omogućite redovno izbacivanje ovih toksina. Ispijanje veće količine vode, čak i po nekoliko čaša dnevno, neće dati željene rezultate zato što obična voda ne sadrži one vitamine, minerale, proteine, aminokiseline, enzime, ugljene hidrate i masne kiseline koje nalazimo u svežem voću i povrću. Osim toga, kada počnete da primenjujete Cal — Burn sistem nećete više osećati žeđ kao ranije, zato što će je ugasiti hrana sa visokim sadržajem vode.
Da biste naučili da kombinujete hranu na ispravan način potrebni su vreme i vežba. Osnovni princip je da hranu koju jedete kombinujete na način koji omogućuje njeno lakše, efikasnije i brže varenje. Tajna je u tome da nikada ne jedete više od jedne vrste koncentrovane hrane u jednom obroku. To može biti bilo koja hrana po vašem izboru — sir, riba, meso, piletina, ili bilo šta drugo. Ali ovu hranu ne možete u jednom obroku kombinovati sa onim što se tradicionalno smatra “prilogom” — pirinač, hleb, krompir, knedle itd. Ono što možete učiniti jeste da ovu koncentrovanu hranu zamenite povrćem sa visokim sadržajem vode — prokelj, tikvice, boranija, zelena salata, itd. Možete jesti skoro sve što poželite, ali neke vrste hrane ne možete jesti u isto vreme. Ono što pojedete proći će kroz želudac za upola manje vremena nego ranije. Energija koju ćete na taj način uštedeti može se efikasnije upotrebiti za izbacivanje toksina iz organizma i skidanje viška kilograma. Na energiji ćete ušte-deti i tako što će hrana znatno brže prolaziti kroz creva. Sistematsko kombinovanje hrane ne znači da se nečega lišavate; to znači da jedete hranu koju volite, ali je jedite u vreme koje vam omogućuje da iz nje izvučete maksimum.
• Temelj Cal — burn sistema je voćni doručak — kombinacija bilo kojih vrsta voća ili voćnih sokova koje volite u bilo kojoj količini (u razumnim granicama). Jedini uslov je da to voće bude sveže. Sveže voće koje se jede na prazan stomak ubrzava gubitak viška kilograma. Naravno, neke vrste voća imaju više kalorija nego neke druge, ali sve su to “dobre” kalorije koje će vam dati energiju potrebnu za rešavanje problema težine. Sveže voće je zlatno pravilo i to treba da bude jedina vrsta hrane koju ćete jesti između jutra i podneva, jer je verovatno najbolje izbalansirana hrana koja postoji. Jedino sveže voće sadrži svih pet ključnih elemenata potrebnih ljudskom telu, i to u pravoj srazmeri. To su glukoza (90%) amino kiseline(4% — 5 %), minerali (3% – 4%), masne kiseline (preko 1%) i vitamini (ispod 1%). A najefikasniji način za čišćenje sistema za varenje od nagomilanih toksina je uzimanje hrane sa visokim sadržajem vode — voća. Ali da bi se to desilo voće mora biti sveže, i mora se jesti na prazan stomak. Ne možete ga mešati sa drugim vrstama hrane. Niti ga možete jesti odmah posle neke druge hrane. Treba sačekati bar dvadeset do trideset minuta posle obroka od voća pre nego pojedete nešto drugo. Posle banana, urmi i sušenog voća treba sačekati i više, možda i ceo sat. ….Nastavak

loading...
loading...
Loading...