Simptomi trudnoce posle dve nedelje od začeća

Da li se trudnoća može primetiti već nakon dve nedelje?

Moguće je da osećate da ste trudni vrlo brzo nakon začeća. Stoga, možete osetiti simptome trudnoće već samo dve nedelje nakon začeća.

Ipak, u ovoj fazi, lekari bi obično rekli da ste trudni četiri nedelje. Obično se računa od prvog dana nakon poslednje menstruacije, jer nema načina da znate zasigurno kog dana tačno ste zatrudneli.

Svaka trudnoća je drugačija, tako da je teško predvideti kada ćete primetiti promene u organizmu i kakve će biti, posebno dve nedelje nakon začeća. Rani simptomi trudnoće, poput osetljivih dojki, umora i mučnine je lako pobrkati sa predmenstrualnim sindromom.

simptomi trudnoce posle dve nedelje

Koji simptomi se obično prvi primete?

Možete osetiti peckanje ili bridenje u grudima, pogotovo oko bradavica. Ovo se dešava jer hormoni koji se javljaju u trudnoći povećavaju dotok krvi u grudi.

Ovo može biti jedan od najranijih znakova trudnoće. Možda ćete primetiti da su vam grudi osetljivije već oko nedelju dana nakon začeća. Brushalteri koje obično nosite mogu vam postati neudobni. Ipak, ovakva osetljivost grudi se obično javlja tek oko četiri nedelje nakon začeća.

Da li se javljaju promene u/na vagini?

Još jedan rani znak trudnoće jeste promena boje vagine (Čedvikov znak). Ovo se može desiti i pre četrvrte nedelje trudnoće, obično pre nego što se jave i drugi simptomi.

Vagina je obično ružičaste boje, ali se ta boja promeni u tamno-crvenu ili bordo, kako trudnoća napreduje. Razlog tome je povećan dotok krvi u okolna tkiva.

Moguće da, ako vam je menstrualni ciklus redovan, primetite ove znakove već u prvim fazama trudnoće.

Uobičajena je pojava da imate vaginalni iscedak tokom trudnoće. Obično je potpuno bezopasan i ne razlikuje se od sekreta koji ste imali pre trudnoće. Nemojte ispirati vaginu jer tako možete iritirati kožu i poremetiti prirodnu ravnotežu vaginalne flore.

Tokom trudnoće se takođe može pojaviti nešto slično gljivicama. Iako ovo nije štetno za bebu, vama je potreban tretman. Ako se promenila tekstura ili miris sekreta, obavezno posetite lekara.

Ako se javi malo krvarenja, da li to znači da nisam trudna?

Ne nužno. Možda ćete primetiti svetlo-ružičaste ili braonkaste mrlje na donjem vešu ili osetiti blage grčeve tokom mokrenja. Uobičajena je pojava da se ovo dogodi u vreme kada biste normalno dobili menstruaciju.

Stručnjaci još uvek nisu sigurni zašto se dešavaju ovakva manja krvarenja tokom rane trudnoće, ali postoji mogućnost da je uzrok spuštanje oplođene jajne ćelije u matericu ili rad hormona koji kontrolišu menstrualni ciklus. Ova krvarenja su obično bezbolna i možete ih nekad primetiti i samo kada se brišete nakon mokrenja.

Da li ću odmah dobiti napade gladi?

U ovako ranoj fazi trudnoće postoji veća verovatnoća da se dese promene u apetitu nego želja za određenom hranom. Možete osećati metalni ukus u ustima ili biti preosetljivi na miris hrane, pogotovo tokom kuvanja.

Hormon koji se luči tokom trudnoće, progesteron, vas može činiti dosta gladnijim nego obično. Ipak, i dalje ostaje mogućnost da se promene u nivou ovog hormona dese i tokom uobičajenog menstrualnog ciklusa.

Mnogo je češći gubitak apetita, pogotovo ako ujutru imate mučninu. Češće se dešava da se opredelite za određene namirnice koje vam ublažavaju mučninu nego da imate jaku želju za određenom hranom.

Takođe je moguće da odjednom ne podnosite hranu u kojoj ste ranije uživali. Možda počnete da se gadite na određene mirise i ukuse poput kafe, alkohola, čaja, začinjene ili pržene hrane i jaja.

Kada će početi jutarnje mučnine?

Jutarnje mučnine se mogu javiti oko dve nedelje nakon začeća, kada lekari tvrde da ste trudni zapravo četiri nedelje. Međutim, mnogo je češće da se jutarnje mučnine jave tek oko šeste nedelje trudnoće. Možete osetiti gađenje i mučninu u bilo koje doba dana ili noći.

Tačan uzrok mučnine tokom trudnoće je nepoznat, ali se smatra da je povezan sa pojačanim lučenjem hormona u trudnoći, hCG-a i estrogena. Hormon tiroidne žlezde, tiroksin, takođe ovde možda igra značajnu ulogu.

Da li se u ranoj trudnoći menja nivo energije?

Možete početi da osećate zamor tokom najranijih faza trudnoće, jer se vaše telo priprema za razvoj bebe.  Takođe možete osećati promene u raspoloženju, jednog momenta možete biti depresivni, a sledećeg vrlo raspoloženi.

Iako zamor nije pouzdan znak trudnoće sam po sebi, uobičajen je tokom trudnoće i obično ide ruku pod ruku sa jutarnom mučninom.

Pročitajte i >>> Da li sam trudna? 7 razlika između PMS-a i rane trudnoće

Da li je prerano za test za trudnoću?

Pouzdaniji testovi za trudnoću mogu detektovati i niske nivoe hormona trudnoće nekoliko dana pre nego što biste dobili menstruaciju ili oko nedelju dana nakon začeća. Ipak, jedan od najpouzdanijih simptoma trudnoće je izostanak menstruacije. Testovi za trudnoću koje možete kupiti u apoteci će dati pouzdaniji rezultat ako ih iskoristite tek nakon što vam menstruacija izostane.