Smrdi ti iz usta! Šta sve može biti uzrok i kako se rešiti zadaha

Ima li nešto gore nego kada ste u društvu sa nekim kome smrdi iz usta? Kako reći osobi: “Smrdi ti iz usta?”, A da pritom ni vama ni toj osobi ne bude neprijatno? – Nema baš načina.

Ako iz usta dopire neprijatan miris, nema te osobe kojoj neće biti neprijatno, bez obzira da li je ta osoba ona kojoj smrdi iz usta ili je samo u prisustvu osobe kojoj smrdi iz usta.

Srećom, postoji način kako bi se ovaj problem izbegao ili sanirao pre nego i sami postane ta osoba kojoj smrdi iz usta. : P

Redovno pranje zuba trebalo bi da spreči nastanak neprijatan miris iz usta, međutim, neprijatan zadah može ukazivati smrdi iz usta uzrokna druga možda i ozbiljnija oboljenja.

Puno je uzroka neprijatnog zadaha, a na prvom mestu je zubni plak.

Zubni plak je mešavina ostataka hrane, pljuvačke i bakterija. A uz zubni plak neprijatan miris mogu izazvati i kafa, alkoholna pića, dim cigareta te začinjena hrana. A može se javiti i kod osoba koje imaju problema sa varenjem, bolestima desnih i kod slivanja sluzi iz nosnog kanala u usta.

Rešite se zadaha!

Kako ne biste imali problema sa lošim zadahom, važno je redovno pranje zuba odgovarajućom četkicom, ali i njihovo čišćenje koncem za zube minimalno dva puta na dan. Uz pastu za zube možete koristiti i sodu bikarbonu koja takođe čisti zube, ali i uklanja neprijatan miris.

Kod ovog problema važno je paziti i na ishranu. Savetuje se izbegavanje hrane koja neprijatno miriše te treba povećati unos vode u organizam. Cigarete su naravno nepoželjne. A na jelovnik treba uvrstiti više namirnica kao što su jabuka, pomorandža i celer. Međutim, neprijatan zadah može se javiti i kod ljudi koji ne jedu redovno.

Bomboni, žvakaće gume i vodica za ispiranje usne duplje mogu trenutno eliminisati neprijatan zadah. Takođe možete probati stari rimski recept žvakanja svežeg peršuna kako bi se uklonio neugodan miris iz usta.

A nakon pranja zuba možete upotrebiti vodicu za ispiranje usta koju ćete sami napraviti, a sve što vam treba je čaša vode i par kapi eteričnog ulja matičnjaka, žalfije ili kamilice.

Ako imate problema sa neprijatnim zadahom u jutarnjim satima, isperite usnu šupljinu rastvorom jabukovog sirćeta i vode.