Šta je dobro za imunitet kod dece

Dobro je poznata činjenica da mališani vrlo često pate od različitih virusnih i bakterijskih infekcija, a što se naročito događa prilikom polaska u vrtić ili školu. Osnovni razlog za to jeste što deca nemaju dovoljno razvijen imuni sistem, pa čim dođu u kontakt sa drugom decom, počinju da pate od infekcija, koje se u ovom dobu u većini slučajeva manifestuju kao upale grla, uha ili stomačni virusi.

Imunitet kod dece

Imunitet kod dece treba graditi, a to možete jedino putem ishrane i usvajanjem zdravih životnih navika. Postoje majke koje smatraju da će svoje mališane zaštiti od infekcija ukoliko ih drže dalje od kolektiva i što bi rekli naši stari ” drže ih pod staklenim zvonom “. Sasvim logično, to je potpuno pogrešan način jačanja imuniteta, jer dete jednostavno mora da bude u kontaktu sa različitim virusima i bakterijama kako bi njegov organizam aktivirao svoje odbrambene snage.

imunitet kod dece

Šta je važno za imunitet dece

Mnoge majke se pitaju šta je važno za imunitet dece, ali nažalost na to pitanje ne postoji precizan odgovor, budući da je za imunitet dece sve važno : hrana, boravak na svežem vazduhu, zdrav san, ponašanje ukućana i uopšteno situacija u kući i još mnogo drugih činilaca koji svi zajedno utiču na imunitet kod dece.

Povezano>>> Šta je dobro za podizanje imuniteta organizma

Šta je dobro za imunitet kod dece

A sledeće pitanje koje se može čuti glasi : Šta je dobro za imunitet kod dece ? Moglo bi se reći da je za imunitet kod dece podjednako važno i da jedu visokokvalitetne namirnice, koje važe za odlične borce protiv virusa i bakterija, i da spavaju dovoljno i u odgovarajuće vreme, da borave na svežem vazduhu, ali i da dete ne doživljava stresne situacije, kako se ne bi dogodilo da mu imunitet opadne zato što se recimo njegovi roditelji često svađaju ili vlada napeta atmosfera u kući i slično. I ne zaboravite da, bez obzira kog uzrasta vaše dete bilo, ono itekako dobro oseća sve ono što pokušate da prećutite.

Kako ojačati imunitet kod dece

Dođosmo i do toga kako ojačati imunitet kod dece… Najpre treba imati na umu da je ovo dugotrajan proces, te da ga ne treba shvatiti olako. Pored toga što postoje uopštene smernice o tome kako poboljšati imunitet kod dece, koje bi svakako trebalo poštovati, mnogo je važnije da posmatrate svoje dete i reakcije njegovog organizma na određene namirnice ili prirodna sredstva koja mu dajete za jačanje imuniteta kako biste utvrdili šta od svega ponuđenog najbolje deluje u slučaju vašeg deteta.

U principu, preporučuje se unos svežeg voća, a naročito citrusa ( limun, pomorandže, grejpfrut ), kao i borovnica, kupina, ali i ostalo voće i to onda kada mu je sezona, budući da tada ne bi trebalo da sadrži mnogo hemikalija. naravno, idealno je ako ste u prilici da mališanima ponudite voće iz vašeg voćnjaka, ali kako je to mnogo ređi slučaj, najbolje je da voće kupujete na pijaci od proverenih prodavaca.

Pored svežeg voća, dobro je davati mališanima i sokove načinjene od mešavine voća i povrća, poput recimo : šargarepe, jabuka, banana, celera i ostalih zdravih namirnica.

Kako je beli luk jedan od najjačih prirodnih antibiotika, preporučuje se obilato ga koristiti u ishrani. Budući da ima specifičan ukus koji se ne dopada mnogim mališanima, možete ga koristiti kao preliv za salate ili jednostavno dodati na kraju kuvanja u jelo.

Od ostalih namirnica ćemo pomenuti i : spanać, crni luk, mahunarke, brokoli, paprike, brusnicu i mnoge druge vrste voća i povrća.

U smernice za vezane za temu kako podići imunitet dece spada i to da treba izbegavati gazirane napitke, gotove sokove iz tetrapaka, masnu i začinjenu hranu, margarin, beli šećer i uopšteno sve ono što se danas smatra lošim za organizam.

Prirodni lek za imunitet kod dece

Prirodni lek za imunitet kod dece je na prvom mestu med. Stim što je uslov da mališanima dajete domaći med, a ne onaj koji ste kupili u supermarketu. Uz med bi trebalo da im dajete i propolis i polen ( u određenom uzrastu ) i to opet onaj koji kupujete od pčelara.

Povezano>>> Kako da ojačate imunitet

Tu su još i kapi od biljke Ehinacea, za koje se smatra da su odličan prirodni lek za imunitet kod dece, kao i čaj od iste biljke, ali i čaj od nevena. Blag čaj od nevena spravljen jednostavnim poparivanjem osušenih cvetova ove biljke je odličan prirodni lek za borbu protiv stomačnih infekcija.

Iako postoje mnoge mame koje posežu za sokom od aronije ili uljem ajkuline hrskavice, koji se reklamiraju kao odličan prirodni lek za imunitet kod dece, činjenica je da u našem podneblju ima takođe mnogo lekovitih sredstava koje nam je Priroda podarila, a koji su odlični za jačanje imuniteta i kod dece i kod odraslih.

Povezano>>> Podiznje imuniteta prirodnim putem

Sirup za jačanje imuniteta kod dece

U većini slučajeva sirup za jačanje imuniteta kod dece možete kupiti u apotekama, stim što je najbolje da se prethodno posavetujete sa pedijatrom o njegovoj upotrebi. I ne zaboravite da je sirup za jačanje imuniteta kod dece industrijski proizvod, te da sadrži mnoge ne tako dobre komponente, pa se zato uvek radije odlučite za prirodne preparate koji gotovo sigurno ne mogu naškoditi vašem detetu, dok se to isto ne može sa sigurnošću tvrditi i za industrijski spravljen sirup za jačanje imuniteta kod dece.