Šta uzrokuje bol u leđima u trudnoći i kako ga ublažiti

Bolovi u leđima tokom trudnoće – kako ih ublažiti

Ako ste u drugom stanju, i leđa počinju da vas bole, ne brinite, niste sami. Mnogo žena se žali na bolove u leđima tokom trudnoće. Čak, više od 50% trudnica oseća bol u leđima u nekom periodu trudnoće.

Bol koji se oseća može biti blag i relativno podnošljiv, ili izuzetno naporan, ali je u većini slučajeva samo posledica opterećenja zbog trudnoće. Jako retko, bol u leđima može ukazivati na neki zdravstveni problem.

Ukoliko vas bol u leđima jako opterećuje, ne možete da spavate ili imate neke druge probleme, konsultujte se sa svojim lekarom.

bol u ledjima u trudnoci

Šta uzrokuje bol u leđima tokom trudnoće ?

U toku trudnoće, bol u leđima može nastati iz različitih razloga. Najčešće, bolovi počinju posle 4. meseca, kada stomak postaje vidljiv i izlazi iz karličnog dela. Ukoliko ste patili od bolova u leđima i ranije, oni će se samo pogoršati u trudnoći.

Uzročnici bolova u leđima tokom trudnoće:

 • Relaksin: ovaj hormon se luči kada ste u drugom stanju, kako bi omekšali ligamenti u karlici, i da bi zglobovi postali fleksibilniji. Ove promene izazivaju dodatni napor u leđima i kukovima.
 • Držanje: donji deo leđa se prirodno uvlači, kako beba raste, i centar za ravnotežu se prilagođava novoj težini. Možda nećete primetiti da vam se držanje promenilo jer se to dešava postepeno, ali to je jedan od uzročnika bola.
 • Bebina pozicija: u zavisnosti od toga kako je beba okrenuta u stomaku, može se desiti da nekako uklešti ili pritisne nerv, što izaziva bol.
 • Dodatna težina: kako beba raste, dodatna težina opterećuje nerve i kapilare. Vaša kičma podnosi opterećenje, ali su njeni mišići napeti, pa opuštanje masažom može pomoći.
 • Bebina težina uzrokuje pomeranje donjeg dela kičme i centra za ravnotežu, zbog čega su mišići leđa skraćeni, napeti, i bolni.
 • Razdvajanje stomačnih mišića: dva reda mišića abdomena (pločice) se razdvajaju, kako bi napravili mesta za matericu koja ide prema napred. Razdvajanje ovih mišića pojačava bol u leđima.
 • Prosleđen bol: možda osećate slabost u nekim delovima karlice, zbog razdvajanja stidnog luka. Promene u karlici takođe utiču na leđa i mogu da doprinesu bolu.

Treba li da brinem zbog bolova u leđima u trudnoći ?

Razgovarajte sa svojim lekarom ako osećate bolove u leđima. Uvek je dobro posavetovati se, kako biste bili sigurni da su bolovi normalni deo trudnoće.

Jer nekada, bol u leđima može biti znak upozorenja. Ako imate neki od ovih simptoma, zakažite pregled što pre:

 • Bol uz vaginalno krvarenje: osećaj kao da vam se materica steže ili da imate kontrakcije, sa bolom u leđima koji dolazi i odlazi, uz krvarenje iz vagine, mogu upućivati na prevremeni porođaj ili probleme sa placentom.
 • Iznenadan bol: jak, intenzivan bol koji se javlja iznenada i bez razloga, treba biti proveren. Ukoliko ste se povredili na neki način, npr. u padu ili automobilskom sudaru, ovaj bol vas upozorava da je povreda veća nego što se čini, te što pre idite kod doktora.
 • Temperatura i bol u leđima: ako se ne rešavaju na vreme, problemi sa bešikom ili bubrezima mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što je npr. porođaj pre očekivanog termina. Bol u donjem delu leđa i bočnim stranama, bolno mokrenje, krv u urinu, povećanje temperature su znaci upozorenja.
 • Gubljenje osećaja: ako izgubite osećaj u jednoj ili obe noge, slabi ste i teško se koordinišete, zatražite hitnu pomoć od svog lekara.

Kako mogu da ublažim bol u leđima u trudnoći ?

Bol u leđima je nešto što je sastavni deo trudnoće, ali postoji više načina da ga ublažite.

U što ranijem stadijumu trudnoće, počnite da vodite računa o ishrani. Unosite sve minerale i vitamine koji su neophodni. Fizička aktivnost je takođe dobra preventiva, ali pazite da ne preterate.

Za bol u leđima koji je normalan tokom trudnoće, probajte:

 • Potapanje u toploj kadi opušta napete mišiće. Topli ili hladni oblog (šta god vam više odgovara) na bolno područje pomaže u opuštanju.
 • Naprave za stomak/leđa mogu rasteretiti pritisak sa leđa, pogotovo ako ste ceo dan na nogama. Ali ovo nije rešenje koje pali kod svih.
 • Lezite na bok i stavite jastuk između kolena, tako rasterećujete leđa.
 • Trudnička masaža i akupunktura pomažu u opuštanju tela, te umanjuju bol u leđima.
 • Tretman kod fizijatra ili kiropraktičara koji su specijalizovani za trudnice može pomoći. Ako vam npr. karlica nije u ravni, može izazvati bol u leđima.
 • Poboljšajte držanje tako što ćete stati pravo, sa ramenima zabačenim unazad, i uvučenom karlicom. Izbegavajte visoke štikle i obuću bez dobre potpore.
 • Koristite podupirač za leđa dok sedite kako bi držali kičmu ravnom.
 • Obratite pažnju na kretanje. Ukoliko morate da pokupite nešto sa poda, čučnite ili spustite koleno na pod, nemojte se se savijati prema podu, sa pruženim nogama.
 • Obezbedite sebi dovoljno odmora, svaki dan.
 • Uzmite lekove ukoliko vam ih preporuči doktor.

Trudnoća može biti naporna, i ostaviti traga na telu. Ali, ukoliko na vreme preduzmete mere opreza i ublažavate simptome čim se pojave, moći ćete da uživate u trudnoći.

Dobra stvar je što je bol u leđima samo privremena, i nestaće nakon par meseci posle porođaja. Razgovarajte sa svojim lekarom svaki put kada ste zabrinuti zbog bola koji se javi u toku trudnoće.

loading...
Loading...
loading...