Stolica kod beba – zelena, sluzava, tvrda – uzroci

Promena boje stolice kod bebe uzroci

Prva stolica vaše bebe se naziva “mekonijum”. Ovo je gusta i lepljiva stolica koja je zelenkasto-crne boje. Ne bi trebalo nikad više da je vidite posle 3 dana života vašeg deteta.

Hrana ulazi, izmet izlazi. Kada vaša beba proguta mleko, ono se vari od strane kiseline u želucu i pomera se u tanko crevo. Svareni, manji hranljivi elementi i voda se apsorbuju u krvotok, a veći i nesvareni (kao što su vlakna) nastavljaju da se kreću. Ako nesvareni ostaci nastavljaju da se kreću kroz creva ležernim tempom, voda ima vremena da se apsorbuje i ono što izlazi može biti sasvim čvrsto. Alternativno, ako se ove materije brzo kreću, voda nema vremena da se apsorbuje i stolice mogu biti vrlo vodenaste (proliv).

Kako se stolica kreće temeljno kroz creva, takođe uzima razne sokove za varenje, žuč, bakterije i druge hemikalije, koje daju svoj karakterističan miris i boju stolici vaše bebe.

stolica kod beba

Ono što beba jede pravi razliku u finalnoj stolici. Majčino mleko ima tendenciju da se potpuno upije – ponekad ima tako malo ostatka da izađe van, da vaša beba ne može imati stolicu danima. S druge strane, mnoge bebe koje doje bebe imaju žutu stolicu sa svakim hranjenjem, barem na kratko. Bebe koje se hrane formulom za odojčad, češće imaju tamnije boje stolice, koje su ređe.

Ono što je najvažnije, svaka beba je drugačija, a tu je i veoma širok spektar onoga što se naziva normalna stolica kod beba.

Nemojte se plašiti promena u boji stolice vaše bebe. Kod normalne dece, stolice menjaju boju i učestalost kako se promeni bebina ishrana, kako digestivni trakt sazreva i kako postaje naseljen novim, normalnim bakterijama. Retko je da promena boje stolice kod beba nagoveštava problem sa varenjem. Obično, promene boje samo znači da postoji više ili manje od žutih/zelenih/braon/narandžastih pigmenata koji su pokupljeni usput.

Ne morate da brinete o zelenoj, narandžastoj i žutoj stolici kod beba. One su uobičajena pojava u toku bebinog odrastanja i retko su znak digestivnog problema.

Kada da brinete o bebinoj stolici?

Boje stolice kod beba koje zahtevaju hitan poziv lekara jesu: bela, crvena i crna.

Ako boja stolice vaše bebe ostaje kredasto bela, što znači da ne može biti prisutna žuč iz jetre za varenje hrane. Bela stolica kod beba ukazuje na infekciju ili problem sa žuči.

Ako je stolica katran crna, može biti krvi u probavnom traktu koja je promenila boju stolice u tamno crvenu, dok je putovala kroz creva.

Ako postoji svetlo crvena krv u stolici vaše bebe, to znači da je bilo obično nešto krvi veoma blizu anusa (obično u debelom crevu ili rektumu). Crvena stolica kod beba može biti uzrokovana određenim lekovima, cveklom i bojom iz hrane. Ako je potrebno, pedijatar može testirati bebinu stolice da vidi da li je krv prisutna.

Zelena stolica kod beba

Zelena stolica kod beba – ima li mesta panici? Stolica kod beba često menja boju i to je stalna briga za roditelje. Ali uglavnom, to ne mora biti.

Boja nema mnogo veze sa bilo čim osim sa vremenom kretanja hrane u bebinom sistemu, i sa žuči koja dolazi kroz gastrointestinalni trakt.

Vremenski, boja stoliče kod beba funkcioniše ovako: žuta označava da se mleko kreće brzo kroz bebin sistem. Kada se ovaj proces usporava, stolica postaje zelena – i može biti nepotrebno da roditelji brinu. Ako se mleko kreće još sporije, stolica postaje braon.

Zato deca često imaju žute stolice, jer imaju veoma brzo vreme prolaska stolice kroz sistem.

Povremeno, zelena, sluzava stolica kod beba može biti izazvana virusom obično viđenim kod male dece i beba. Ako vaše dete ima zelenu stolicu i simptome dijareje, groznice ili razdražljivosti, pozovite pedijatra.

Sluzava stolica kod beba

Dijareja kod beba može biti znak infekcije ili alergije, a ako traje neko vreme i ne tretira se, može dovesti do dehidratacije. Pozovite doktora ako vaša beba ima 3 meseca ili je mlađa, ima više od dve ili tri dijarejom ispunjene pelene ili nastavlja da ima proliv duže od dan ili dva.

Ako vaša beba ima dijareju koja sadrži vidljivu krv ili sluz – obavezno pozovite lekara.

Ako vaše dete ima zelenkastu stolicu prošaranu sjajnim, svetlucavim nitima – ovo je sluzava stolica kod beba. Ovo se ponekad dešava kada beba posebno balavi, jer sluz iz pljuvačke često prolazi nesvarena.

Ali sluzava stolica kod beba je takođe signalni znak neke infekcije ili alergije. Ako je praćena bilo kojim drugim simptomima ili se pojavljuje u peleni vaše bebe tokom dva dana ili više, pozovite doktora da isključuje bilo kakve probleme.

Tvrda stolica kod beba

Tvrda stolica kod beba obično upućuje na zatvor – to nije samo odsustvo stolice, već je stolica čvrsta ili izgleda u obliku peleta – ovo najčešće treba da vam bude signal da vaša beba možda ima zatvor.

Vrlo tvrda ili stolica koja po obliku podseća na kamenčiće – zahteva poziv lekara. To ponekad može da ukazuje na to da je dete dehidrirano. Ostali znaci dehidracije mogu da obuhvataju smanjeno plakanje kod bebe (nema suza), nedostatak pljuvačke i utonuo pogled u očima deteta, kao i mekoću fontanele. Zatvor kod beba može dovesti i do prisustva nešto krvi u stolici, usled naprezanja i iritiranja anusa na izlazu.

Zatvor kod beba se često dešava kada prelaze na čvrstu hranu. Takođe, zatvor kod beba može da indikuje osetljivost bebe na proteine iz mleka ili na netoleranciju na nešto iz majčinog mleka ili formule za dojenje.

loading...
Loading...
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *