Stres u trudnoći posledice i 10 načina da se izborite sa nervozom

Stres u trudnoći – 10 načina da se izborite sa nervozom

Trudne žene brinu oko puno stvari.

Vodite računa o načinu ishrane, višku kilograma i iščekivanju porođaja. Brinete o svom poslu koji treba da završite pre nego što odete na trudničko bolovanje. Razmišljate o zbližavanju sa bebom, dojenju, i o tome da li ćete uspeti da umirite bebin plač.

Normalno je da osećate napetost dok ste u drugom stanju, i neki nivo stresa je gotovo neizbežan. Brinete o svakom detalju koji se tiče prinove, a pritom se navikavate na umor, koji do sada niste osećali.

Da li je stres u trudnoći ostavlja posledice po bebu ?

Kada ste pod stresom, onda brinete i o tome da li je ta napetost loša po vašu bebu. Kao da vam treba još razloga za brigu! Nažalost, eksperti kažu da stres u trudnoći može imati loš uticaj na bebu. Mala kilaža i prevremeni porođaj se dovode u vezu sa stresom koji je majka trpela u toku trudnoće. Neki nivo nervoze jeste gotovo neizbežan, ali postoje koraci koje možete preduzeti kako bi smanjili nivo stresa u trudnoći. Pred vama je 10 saveta koji vam mogu pomoći.

Anti stres savet br.1 – dajte sebi pet minuta mira

Dok brinete i pripremate za sve ostale, lako je zaboraviti na sebe. U vama raste novi život, pa nađite vremena za sebe i opustite se. Na kraju dana, razbistrite misli u toploj kupci. Prijaće vam i kod bolova koje sigurno osećate. Dodajte u kupku neko esencijalno ulje, poput lavandinog, kako bi se dodatno opustili.

stres u trudnoci posledice

Anti stres savet br.2 – idite na masažu

Masažom se postižu dva efekta- rešavate se stresa i opuštate napete mišiće. Nakon masaže, osećaćete se opušteno i odmorno. U većini salona, u ponudi su trudničke masaže, koje su specijalno „krojene“ za buduće mame. Važno je da prilikom zakazivanja, naglasite da želite masažu za trudnice.

Anti stres savet br.3 – vežbajte, ali lagano

Malo vežbanja će vam pomoći da se osećate bolje. Prošetajte, plivajte, ili idite na jogu i opustite se posle naporne nedelje. Tehnike disanja koje učite na jogi, pomažu u svakodnevnim stresnim situacijama. Proverite da li u vašem kraju časova joge za trudnice.

Anti stres savet br.4 – akupunktura

Dokazano je da akupunktura smanjuje nivoe stresa. Kroz akupunkturu se otpušta endorfin, zbog kog se osećate opušteno, i poboljšava se cirkulacija.

Anti stres savet br.5 – dišite

Nekim ženama je meditacija jedan od najboljih saveznika u borbi protiv stresa. Pročistite um, makar i na 15 minuta svakog gana, i osetićete poboljšanje. Neke osobe vole da meditiraju ujutru, a nekima više prija nakon posla. Kada savladate tehniku, možete vežbati svakog dana i naučiti da se nosite sa stresom na najbolji način.

Anti stres savet br.6 – razgovarajte sa nekim

Da li se osećate dobro? Čim upoznate sve oko sebe sa činjenicom da ste u drugom stanju, svi odmah postanu zainteresovani za vaša osećanja. Nekad se možete osećati kao da 9 meseci provodite ubeđujući porodicu da ste dobro i da je sve ok. Ako osećate da ste pod stresom, razgovarajte sa nekim. Ljudi će vas sigurno pitati, pa, iskoristite to. Razgovor o stvarima koje vas muče mogu vam pružiti instant olakšanje, a možda ćete dobiti i neku pomoć! Ako nemate nikoga kome biste se mogli poveriti, obratite se stručnjaku za prenatalno savetovanje, ili psihologu. Osećaćete se mnogo bolje, kada znate da vas neko sluša i da imate podršku.

Anti stres savet br.7 – podelite znanje

Ako imate listu sa stvarima koje treba da obavite, i ona se povećava, sigurno ćete se osećati napeto i brinućete da nećete sve stići da uradite na vreme. Delegirajte! Vaši roditelji sigurno jedva čekaju da postanu baka i deka, pa što ne bi pomogli i pre nego što dobiju unuče? Nađite par poslića sa liste za njih ili nekog prijatelja, buduće kumove možda, i osećaćete se mnogo bolje.

Anti stres savet br. 8 – naspavajte se

Vrlo je očigledno, ali da, san je jako važan za prevenciju i borbu protiv stresa. Znamo da je to lakše reći nego učiniti, pogotovo kada imate loptu umesto stomaka, listu obaveza itd, ali, pokušajte. Ako se osećate umorno u toku dana, dremnite! Spavajte kad možete. Iskoristite neke dodatne jastuke da se namestite u najudobniji položaj. Još jedna stvar koju bi valjalo proveriti- nivo gvožđa u krvi. Zbog manjka gvožđa se možete osećati umorno i pospano, a ono je bitno i za dojenje. Ako imate problema sa spavanjem, razgovarajte sa akupunkturistom, možda će imati neko rešenje za vas.

Anti stres savet br.9 – počnite da govorite ‘ne’

Tri dana nakon što ste uzeli trudničko bolovanje, zove vas šef, moli vas da uradite izveštaj na 40-ak strana, neće vam to puno vremena oduzeti… recite ne. Neki stres možete da kontrolišete, a neki ne. Znajte svoje granice i znaćete da upravljate stresom. Ako nemate vremena, ili energije, da organizujete rođendan za drugaricu, menjate izgled spavaće sobe ili preuzmete neki dodatni posao na sebe, budite iskreni i recite ne.

Anti stres savet br.10 – još samo malo!

Lako je izgubiti se u detaljima i dozvoliti da vam ono najvažnije nestane iz vida. Zapamtite, uskoro ćete prvi put u životu videti i upoznati svoju bebu, i sve ove sitne brige koje vam sada deluju strašno, postaće nevažne. Razmišljajte o krajnjem cilju i radujte se kraju trudnoće.

Ukoliko vas stres ozbiljno muči i imate simptome poput nesanice, mršavljenja i sl, obavezno zakažite pregled kod svog lekara.

loading...
Loading...
loading...