Sve od kupina slatko,džem,pekmez, liker

Lekovitost kupine je dobro poznata, ali je mnogo zanimljivije koristiti je za pripremu zimnice. Razlog zbog čega slatko, džem, pekmez, liker od kupine, te kupinovo vino spadaju u omiljenu zimnicu mnogih domaćica svakako je lagana priprema i savršen ukus.

Ovo voće je, pored ostalog izuzetno bogato gvožđem, pa se naročito preporučuje za konzumiranje u periodu trudnoće ili u prelaznim periodima, kada je imunitet sklon padu.

Pored gvožđa, u domaćim i divljim kupinama je prisutan visok nivo i mnogih drugih vitamina i minerala.

Sve od kupina slatko,džem,pekmez, liker, sok

Od kupina se za zimnicu najčešće ostavlja slatko, ali i džem, pekmez i sok od kupina. A kao poseban specijalitet svakako se izdvaja liker od kupina.

slatko dzem pekmez kupina recept

Priprema ovog voća za zimnicu je izuzetno laka. Jedino što možda otežava pripremu džema, pekmeza, slatkog od kupina ili soka i likera od kupina jeste odluka domaćice da sve to priprema od divljih kupina, koje sama ubere. Srećom te kupine rastu na relativno pristupačnim predelima, uglavnom u blizini puteva, pa ni njihovo branje nije tako teško, a može predsavljati lep vid rekreacije.

Treba imati na umu da se i džem i pekmez i sok i slatko i liker od kupina mogu pripremati od obe vrste kupina, stim što su divlje kupine za nijansu kiselije od onih gajenih, pa se razlikuje i količina šećera u zavisnosti od toga da li zimnicu pripremate od jedne ili druge vrste.

Slatko od kupina recept

Iako ne postoji univerzalini recept za slatko od kupina, najčešće se sprema prema sledećoj osnovnoj meri : na 1 kilogram voća ide 1 kilogram šećera i 2 sveža limuna.

Priprema je prilično jednostavna : oprane kupine ređati u šerpu, posuti ih šećerom, poklopiti i ostaviti tako pripremljene da odstoje preko noći. Sutradan dodati 200 ml vode, prema osnovnoj meri i staviti na jaču vatru da provri. Od trenutka kada provri, slatko od kupina treba da vri između 15 i 20 minuta. Ne zaboravite da za to vreme skidate penu koja se pravi usled vrenja. A možete je sminuti i nakon što se slatko od kupina skuva.

Potom vratiti slatko ponovo na ringlu, ali ovog puta umerene jačine, pa dodati sok od pola limuna, a preostalu količinu limuna iseći na kolutove i kuvati zajedno sa slatkim. Kada se slatko od kupina zgusne, skloniti šerpu sa ringle, pa nakvasiti pamučnu krpu i njome prekriti šerpu dok se potpuno ne ohladi. Ovako pripremljeno slatko od kupina sipati u staklene tegle, zatvoriti ih i ostaviti na hladnom i tamnom mestu.

Slatko od divljih kupina

Slatko od divljih kupina se priprema na isti način kao i slatko od domaćih kupina, stim što je najbolje dodati 1,25 kilograma šećera na 1 kilogram voća.

Džem od kupina recept

Džem od kupina se takođe priprema vrlo jednostavno i brzo, a osnovna mera je 1 kilogram voća i pola kilograma šećera. Po želji, možete dodati i više šećera. Poređajte na dno šerpe red kupina, pa ih pospite šećerom i tako sve dok ne utrošite pripremljen materijal. Ovako pripremljeno voće treba da odstoji pokriveno par sati.

Zatim dodajte par kriški svežeg limuna i kuvajte na tihoj vatri. Od trenutka kada počne da virucka, džem od kupina treba kuvati još 15 do 20 minuta, odnosno dok se voće ne usitni i sadržaj ne zgusne. Izvadite kriške limuna, pa pripremljen džem od kupina prepsite u sterilisane staklene tegle i nakon što se prohladi dobro zatvorite, najpre celofanom, pa poklopcem.

Još recepata>>> Recepti za sok, pekmez, vino i sirće od kupina

Pekmez od kupina

Pekmez od kupina se kuva vrlo slično kao džem, stim što se dodaje malo veća količina šećera. Osnovna mera je 1 kilogram voća i 750 grama do 1 kilogram šećera.

Nakon što operete kupine, možete ih ili ubaciti u blender ili propasirati kao kada pripremate pire krompir.
Pomešati usitnjene kupine i šećer, pa kuvati na tihoj vatri dok pekmez od kupina ne dostigne željenu gustinu. Pripremljen pekmez sipati u tople, sterilisane staklene tegle i ne zatvarati odmah, već staviti napunjene tegle u zagrejanu rernu da se uhvati korica na njima. Tek nakon što se pripremljen pekmez od kupina potpuno ohladi, zatvoriti tegle i ostaviti na hladno i tamno mesto za zimu.

Slično>>> Kupinovo vino

Liker od kupina

Liker od kupina se priprema prema sledećoj meri : na 1 kilogram voća ide 500 grama šećera i 1 litar domaće rakije, a priprema je takođe jednostavna.

Operite kupine i ostavite ih na pamučnoj krpi da se dobro osuše. Zatim ih poređajte u tegle ili flaše sa širim grlom i to na sledeći način: red kupina, red šećera sve dok ne utrošite pripremljen materijal. Zatim ovako pripremljeno voće nalijte domaćom rakijom, pa zatvorite teglu i ostavite je da odstoji na suncu. Idealno vreme je 5 do 6 nedelja. Ne zaboravite da povremeno protresete teglu.

Kada prođe 5 odnosno 6 nedelja procedite liker od kupina u staklene flaše i dobro zatvorite. Najbolje da liker od kupina odstoji minimum mesec dana pre konzumiranja.

Saznajte više>>> Sok od kupina