Čvorići na štitnoj žlezdi simptomi, uzrok, lečenje

Čvorići na štitnoj žlezdi uzrok

Čvorovi na štitnoj žlezdi se odnose na bilo koju abnormalnu izraslinu koja formira čvorić.

Štitna žlezda se nalazi nisko na prednjem delu vrata, ispod Adamove jabučice. Ova žlezda je u obliku leptira i uvija se oko dušnika ili traheje. Ova dva krila ili lobusa sa obe strane dušnika su spojeni sa tkivom mosta, koje se zove istmus, koji prelazi preko prednje strane dušnika.

Nodusi u štitnjači se mogu javiti u bilo kom delu žlezde. Neki čvorovi na štitnjači se mogu vrlo lako oseti. Drugi mogu biti skriveni duboko u tkivu štitne žlezde ili se nalaze veoma nisko u žlezdi, gde se teško mogu osetiti. Čvorovi na stitnoj žlezdi su u većini slučajeva benigni.

cvorici na stitnoj zlezdiČvorići na štitnoj žlezdi imaju veće šanse da budu kancerogeni u starosti i kod muškaraca.

Izloženost zračenju takođe povećava verovatnoću da čvor u štitnoj žlezdi postane kancerogen.

Usamljeni čvorić ima veću verovatnoću da budu kancerogen od više čvorova.

Čvorovi na štitnjači koji nastaju u žlezdi sa normalnom funkcijom su više verovatno kancerogeni od onih koja nastaju u hiperfunkcionalnoj žlezdi.

Hiperfunkcionalni čvorovi na štitnjači zahtevaju lečenje u cilju kontrole znaka i simptoma hipertireoze.

Kancerogene i nodule koji su veoma sumnjivi na rak treba ukloniti. Ostatak tkiva treba pažljivo pratiti i često kontrolisati.

Čvorići na štitnoj žlezdi – uzrok:

Nodusi na štitnjači mogu biti čvrsti ili ispunjeni tečnostima. Možete postojati jedan čvor ili grupa čvorova.

Čvorovi na štitnoj žlezdi se klasifikuju kao hladni, topli ili vrući, u zavisnosti od toga da li proizvode hormone štitne žlezde ili ne. Hladni nodusi ne proizvode tiroidne hormone. Topli nodusi deluju kao normalne tiroidne ćelije. Vrući nodusi proizvode previše tiroidnih hormona.

Nekoliko uslova može izazvati pojavu čvorića na štitnoj žlezdi:

– nedostatak joda u ishrani

– preteran rast tkiva štitne žlezde (adenom štitne žlezde)

– postojanje ciste na štitnoj žlezdi

– hronično zapaljenje štitne žlezde (tireoiditis)

– polinoduzna struma (postojanje više nodusa unutra strume)

– kancer štitne žlezde.

Čvorići na štitnoj žlezdi simptomi

Kada su u pitanju čvorići na štitnoj žlezdi simptomi nisu prisutni u većini slučajeva.

Međutim, ako ćelije nodusa funkcionišu i same proizvode hormone, onda čvorovi na štitnoj žlezdi mogu proizvesti znake i simptome usled previše hormona štitne žlezde (hipertireoza). Mali broj pacijenata se žali na bolove na mestu postojanja nodusa, koji mogu da se prenose do uha ili vilice. Ukoliko je čvor na štitnoj žlezdi veoma veliki, može da izazove otežano gutanje ili otežano disanje kompresijom jednjaka (cevi koja povezuje usta sa želucem) ili traheje (dušnika). U retkim slučajevima, pacijent može da se žali na promuklost ili poteškoću govora zbog kompresije larinksa (grkljana).

Lečenje                                 

Folikularni adenomi se teško razlikuju od folikularnog raka. Folikularni nodusi, ostali čvorovi veoma sumnjivi na rak i rak štitne žlezde treba da se tretiraju operacijom. Većina čvorova na štitnoj žlezdi su izlečivi i retko mogu izazvati probleme opasne po život. Svaki čvor koji nije uklonjen treba da bude pažljivo praćen od strane lekara na svakih 6 do 12 meseci. Ovo praćenje može da podrazumeva fizički pregled, ultrazvučni pregled, ili oboje. Povremeno, lekar može pokušati da smanji čvor na štitnjači pomoću supresivne doze tiroidnog hormona. Neki lekari veruju da ako se čvor smanjuje od supresivne terapije, to je veća verovatnoća da je benigni.

Ukoliko čvorovi na štitnoj žlezdi izazivaju hipertireozu, obično su nekancerozni. Lečenje ima za cilj sprečavanje znakova, simptoma i komplikacija hipertireoze, kao što su: srčana insuficijencija, osteoporoza i ubrzano lupanje srca. Tretmani obuhvataju uništavanje žlezde pomoću radioaktivnog joda (131-joda), blokirajući proizvodnju tiroidnog hormona lekovima, ili konzervativnim praćenjem pacijenata sa blagim hipertireoidizmom. “Subklinička hipertireoza” se odnosi na odraslog pacijenta sa hiperfunkcionalnim čvorom (nodusom), ali kada je TSH minimalno potisnut i nivoi tiroidnih hormona u krvi su normalni. Lečenje je individualno, a zasniva se na starosti pacijenta, prisustvu drugih medicinskih stanja i izboru samog pacijenta.

Čvorovi na štitnoj žlezdi – prirodno lečenje

Da li postoji prirodni lek za čvorove na štitnoj žlezdi? Budući da nedostatak joda spada u najčešće uzročnike za razvoj čvorova na štitnoj žlezdi, za početak možete obratiti pažnju na to da počnete da konzumirate namirnice bogate jodom. Uzimanje suplemenata joda ili jedenje hrane bogate jodom može minimizirati ili sprečiti razvoj nodusa štitnjače. Ukoliko koristite suplemente joda, imajte za cilj da uzmete bar 150 μg (mikrograma) joda dnevno.

U mnogim zemljama, jod se dodaje kuhinjskoj soli, tako da možete uzimati dovoljno joda kroz upotrebu soli.

Takođe možete dobiti jod preko određenih namirnica, kao što su morski plodovi, mlečni proizvodi, jaja i meso.

Takođe, sargasum i ginseng su odlični prirodni lekovi za čvorove na štitnoj žlezdi. Uzimajući ginseng ekstrakt svaki dan možete da pomognete u izlečenju nodusa šttinjače. Sargassum je rod smeđih makroalgi (morskih trava), a ova morska trava je bogata jodom. Pijte tri šolje čaja od sargasuma na dnevnom nivou, i to može da pomogne da smanjite čvorove na štitnjači i da se spreče recidivi.

loading...
loading...
Loading...