Dermoidna cista na jajniku, mozgu, licu, – uzrok, simptomi, lečenje

Šta je dermoidna cista ?

Dermoidna cista je izraslina nalik na vrećicu koja je prisutna na rođenju. Ona sadrži strukture kao što su dlake, tečnosti, zubi, ili kožne žlezde koje se mogu naći na ili u koži.

Dermoidna cista raste polako i nije osetljiva osim ukoliko ne pukne.

Kako nastaje dermoidna cista ?

Dermoidna cista nastaje kada koža i kožne strukture postanu zarobljene tokom razvoja fetusa. Ćelijski zidovi ove ciste su skoro identične onima iz spoljašnjeg sloja kože i mogu sadržati višestruke strukture kože kao što su folikuli dlake, znojne žlezde, a ponekad i dlake, zube ili nerve.

Gde se može pojaviti dermoidna cista ?

Dermoidna cista se obično javlja na licu, unutar lobanje, na donjem delu leđa, ali i u jajnicima. Površna dermoidna cista na licu obično može da se skine bez komplikacija. Uklanjanje ostalih, ređih dermoidnih cisti zahteva posebne tehnike i obuku. Ove ređe dermoidne ciste se javljaju u četiri glavne oblasti:

Dermoidne ciste na mozgu: javljaju se vrlo retko ovde. Neurohirurg će možda morati da ih ukloni ako izazivaju probleme.

Dermoidne ciste na nosnim sinusima: ovo su veoma retke dermoidne ciste. Svega nekoliko slučajeva, koji uključuju dermoidne ciste koje se nalaze ovde, se prijavljuje svake godine. Uklanjanje ovih cista je izuzetno komplikovano.

Dermoidne ciste na jajniku: ove izrasline se mogu razviti kod žena tokom reproduktivnih godina. One mogu da izazovu uvijanje, infekciju, pucanje i rak . Ove dermoidne ciste se mogu ukloniti ili hirurgijom ili laparoskopijom (operacija koja koristi male rezove i posebno projektovane instrumente koji ulaze u abdomen ili karlicu).

dermoidna cista jajnika
Dermoidna cista jajnika

Dermoidne ciste kičmene moždine: ovo su veoma retke ciste na površini kože. Ova vrsta dermoidnih cisti se može inficirati. Uklanjanje je često nepotpuno, ali ishod je obično odličan.

Dermoidna cista na jajniku

Ovaj bizarni tumor na jajniku, obično benigni, sadrži raznolika tkiva, uključujući dlake, zube, kosti, tiroidno tkivo itd. Dermoidna cista na jajniku, poznata i kao teratom, se razvija iz totipotentne klica ćelije (primarna oocita) koja se zadržala unutar jajne kese (jajnika). Budući da je totipotentna, ova ćelija može da izazove da ćelije dovedu do formiranja zrelih tkiva i često prepoznatljivih struktura poput dlaka, kostiju i lojnog (masnog) materijala, nervnog tkiva i zuba.

Dermoidna cista jajnika se može javiti u bilo kom uzrastu, ali obično se javlja u reproduktivnim godinama (prosečno oko 30. godine). Do 15% žena ima dermoidne ciste na oba jajnika. Dermoidne ciste mogu varirati u veličini od jednog centimetra do 45 cm u prečniku. Ove ciste mogu izazvati uvrtanje jajnika i ugroziti njegovu prokrvljenost. Da li postoje simptomi dermoidne ciste jajnika? Simptomi zavise od veličine tumora, a nastaju zbog pritiska na okolne strukture il iusled pucanaj ciste. Što je veća dermoidna cista, veći je rizik od rupture, praćene izlivanjem masnog sadržaja koji može da stvori probleme sa priraslicama, jakim bolom itd.

Iako je velika većina (oko 98%) ovih tumora benigna, preostali deo (oko 2% ) postaje kancerogen (maligni).

Lečenje dermoidne ciste na jajniku

Uklanjanje dermoidne ciste je obično tretman izbora. Ovo se može postići laparotomijom (otvorena operacija) ili laparoskopijom. Torzija (uvijanje) jajnika usled ciste je hitno stanje i poziva na hitnu operaciju!

Dermoidna cista jajnika i trudnoća

Česta komplikacija jeste ta što dermoidna cista jajnika može da pravi prepreku u porođajnom kanalu (tumor praevius) ili da pukne tokom porođaja. Takođe, mnogim ženama je otežano začeće upravo zbog postojanja dermoidne ciste na jajniku. Ukoliko se dijagnostikuje ova cista tokom trudnoće, obično je ne treba dirati, ukoliko ne pravi probleme, a eventualno uklanjanje treba ostaviti za nakon porođaja.

Dermoidna cista na licu i glavi

Budući da su prisutne na rođenju, jasno je da dermoidne ciste kod dece obično predstavlajju razlog za paniku kod roditelja. Međutim, nema razloga za brigu osim u posebnim slučajevima kada izazivaju probleme i kada može biti neophodno njihovo uklanjanje. Ove ciste su pre svega kozmetički problem, naročito ako se javlja dermoidna cista na licu i glavi. Dermoidna cista na obrvi može da se pojavi, kao i dermoidna cista na nosu, ali i u oku, na beonjači itd.

Lekara treba kontaktirati u sledećim situacijama:

– Cista postaje bolna ili upaljena

– Cista raste i menja boju.

Lečenje dermoidne ciste je obično operativno, tj. cista se prosto uklanja. Uklanjanje je potrebno pre svega iz kozmetičkih razloga, ali naravno i kada cista počinje da pravi ozbiljne probleme. Obično, uklanjanje dermoidne ciste nije hitan slučaj. Ukoliko ova cista pukne, postane upaljena ili izaziva bol ili groznicu, osoba treba da traži hitnu medicinsku pomoć.

Pre uklanjanja površinskih dermoidnih cista na licu, osoba treba da zna razliku između ciste i drugih izraslina na licu.

Budući da dermoidne ciste potiču od rođenja i rastu polako, čovek ih obično primeti tokom detinjstva ili u ranoj odrasloj dobi.

Dermoidne ciste su čvrste i bezbolne, osim ukoliko ne puknu. Takođe, nisu zakačene iznad kože.

U retkim slučajevima, dermoidna cista se proteže na strukture dublje od kože, kao što su duplje ili orbite na licu (dermoidna cista u oku). Neki lekari preporučuju skeniranje ili druga ispitivanja za ove slučajeve.

Prirodni lekovi za dermoidne ciste

Samo-uklanjanje cista na licu kod kuće se ne preporučuje, jer će cista izrasti ponovo ako se ne ukloni potpuno. Šanse za infekcije, krvarenja i druge komplikacije će se povećati kod ljudi koji uklanjaju dermoidne ciste sami, pogotovo zato što osoba ne može biti u stanju da razlikuje bezopasnu izraslinu i druge, ozbiljnije izrasline na koži.

Medicinski tretman za dermoidne ciste

 

Kako bi uklonio dermoidne ciste, lekar će očistiti površinu preko koje se nalazi cista, ubrizgaće lokalni anestetik i napraviti rez direktno preko ciste i pokušati da je potpuno ukloni.

Prognoza

Osim mogućih komplikacija povezanih sa bilo kojom operacijom, uklanjanje dermoidne ciste obično dovodi do potpunog oporavka.

loading...
loading...
Loading...