Hematom u trudnoći uzrok, koliko dugo krvari, lečenje …

Sadržaj:
– Šta je hematom ?
– Uzrok
– Hematom u ranoj trudnoći
– Hematom u trudnoći ispod ploda
– Hematom u trudnoći iznad ploda
– Hematom na posteljici
– Koliko dugo krvari ?
– Hematom bez krvarenja
– Lečenje

Da li ste primetili vaginalno krvarenje tokom prvog tromesečja trudnoće? To bi mogao da bude hematom – stanje koje treba da se reši samo od sebe i ne bi trebalo da predstavlja rizik za vas ili vašu bebu. Evo šta treba da znate o hematomu  tokom trudnoće.

Šta je hematom?

Hematom je akumulacija krvi u naborima horiona (spoljašnje fetalne membrane, pored placente) ili između materice i same placente. Hematom može dovesti do lakog do teškog krvarenja, ali i ne mora uopšte dovesti do krvarenja. Većina hematoma u trudnoći se rešava sama od same, a žene imaju do kraja savršeno zdravu trudnoću. Lokacija hematoma može biti različita, a oni su najčešći na rubnim delovima posteljice.

hematom u trudnociKoji su simptomi?

Hematom u trudnoći može biti problematičan za dijagnostifikovanje, jer on se zbog njega uvek ne javljaju primetni simptomi, naročito kada je mali. Tačkasto krvarenje ili nešto obilnije krvarenje može da bude znak hematoma, a često počinje u prvom trimestru trudnoće. Međutim, mnogi hematomi su otkriveni tokom rutinskog ultrazvuka, bez ikakvih zapaženih znakova ili simptoma.

Koji su rizici usled postojanja hematoma ?

Zapamtite da se većina hematoma resorbuje sama od sebe. Međutim, u retkim slučajevima, hematom u trudnoći može da izazove da se placenta odvoji od zida materice, što može biti povezano sa povećanim rizikom od pobačaja i prevremenog porođaja  – zbog čega je toliko važno da se odmah obratite svom lekaru ako doživite vaginalno krvarenje tokom trudnoće.

Da li treba da budete zabrinuti ?

Sasvim je normalno i zdravo da se zabrinete kada vidite krv tokom trudnoće. Međutim, znajte da hematom nije prepreka zdravoj trudnoći – u najvećem broju slučajeva se resorbuje u organizmu i kao da ga nije ni bilo, a trudnoća se završava normalno. Ono što je neophodno da uradite jesu redovne kontrole kod vašeg ginekologa.

Hematom u trudnoći uzrok       

Kada je u pitanju hematom u trudnoći uzrok za sada nije poznat. Kada je u pitanju hematom u ranoj trudnoći, lekari pretpostavljaju da bi uzrok mogao biti sledeći: tokom implantacije jajne ćelije, jajna ćelija se može malo odvoji od zida materice, što izaziva krvarenje. Takođe, tokom prvog tromesečja se najčešće radi o nedostatku hormona progesterona, te nižem usađivanju posteljice na mestima koja nisu optimalna, kao i diskretnom pucanju kapilara posteljice. U navedenim slučajevima, hematom je najčešće samoograničavajući, te posle inicijalnog krvarenja se vremenom zaustavi njegovo širenje.

S druge strane, pojava hematoma u drugom i trećem tromesečju trudnoće može biti puno ozbiljnija, kao i njihov uzrok. Kontrakcije materice, tj. preteći pobačaj, kao i hipertenzija u trudnoći mogu dovesti do stvaranja hematoma različitih veličina. Što se hematom kasnije pojavljuje u trudnoći, to je stanje ozbiljnije.

Nema prevencije za to i žene svih uzrasta i mogu biti pogođene ovim stanjem. Hematom u ranoj trudnoći je najčešći, međutim, hematom na posteljici se može pojaviti u bilo kom periodu trudnoće.

Veličina i lokacija hematoma mnogo govore o tome da li treba postojati zabrinutost u vezi sa ishodom trudnoće.

Kada je u pitanju hematom u trudnoći ispod ploda, naročito ako je on mali, ne bi trebalo da bude razloga za zabrinutost. Naime, ukoliko bi ovaj hematom pukao, on ne bi mogao sa sobom da ”pokupi” i plod. S druge strane, hematom u trudnoći iznad ploda može biti potencijalno ugrožavajući, jer bi u slučaju pucanja mogao sa sobom povući i plod – što bi dovelo do pobačaja. Kako trudnoća odmiče i plod raste na račun hematoma, tj. plod postaje sve više veći od hematoma, trudnoća bi trebalo da se završi potpuno normalno.

Koliko dugo krvari hematom u trudnoći

Ne postoji neko ”univerzalno” trajanje krvarenja hematoma u trudnoći. To može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Takođe, intenzitet krvarenja može varirati.

Hematom u trudnoći bez krvarenja

Moguće je i da postoji hematom u trudnoći bez krvarenja. U tom slučaju se on obično dijagnostikuje tokom rutinskog, kontrolnog ultrazvuka tokom trudnoće. Lekar će vam savetovati da odmarate i da se ne naprežete, kako ne bi došlo do pucanja hematoma i njegovog izlivanja, što može biti potencijalno opasno za plod.

Lečenje

Lečenje hematoma ne postoji, odnosno ne postoji lek za ovo stanje. Kao što smo rekli, u većini slučajeva se hematom resorbuje i tako nestaje sam od sebe. Međutim, razređivači krvi, kao što je aspirin, se obično koriste u pokušaju da hematom iskrvari napolje. Takođe, antikoagulansi se ponekad koriste za to. Žene sa hematomom mogu da uzimaju dodatni estrogen i progesteron, da pomognu u razvoju fetusa.

Treba izbegavati istezanje i velika naprezanja, kao što je slučaj i u normalnoj trudnoći.

Ukoliko primetite vaginalno krvarenje tokom bilo kog perioda trudnoće, odmah se obratite svom lekaru. Nakon ginekološkog ultrazvuka, a u zavisnosti od toga koliko je veliki hematom i gde je lociran – najverovatnije će vam biti predloženo ograničenje aktivnosti (ležanje u krevetu), kao i izbegavanje seksualnih odnosa dok se hematom ne rastvori i ne nestane potpuno.