Konjunktivitis kod beba simptomi i lečenje

Šta je konjunktivitis?

Konjunktivitis (”pink eye”) je veoma često i izlečivo zapaljenje konjunktive – transparentne membrane koja oblaže unutrašnje strane kapaka i beonjače. Krvni sudovi postaju vidljivi kada su konjunktive upaljene, dajući oku karakteristično crvenilo.

Upala može biti izazvana infekcijom, alergenom ili nekim drugim iritansima. Bakterijski i virusni konjunktivitis su vrlo zarazni.

Konjunktivitis kod beba – koji su simptomi?

Ako su beonjača jednog ili oba oka vaše bebe, kao i donja linija bilo kog od kapaka crveni, velike su šanse da dete ima konjunktivitis. Kako bebin organizam pokušava da se bori protiv infekcije, oči mogu da suze.

konjuktivitis kod beba

Odvedite svoje dete kod lekara čim primetite simptome konjunktivitisa. Važno je da se ova upala tretira brzo, kako bi se izbeglo širenje bakterija i da se spreči retka komplikacija infekcije kapka i mekog tkiva oko oka.

Blago crvene oči, kao i blaži otok kapaka kod novorođenčeta mogu da budu kratkotrajna vrsta konjunktivitisa koji se razvija kao reakcija na kapi za oči datih bebi na rođenju.

Šta izaziva konjunktivitis kod beba? Evo nekih mogućih uzroka:

Virusi: ako vaša beba ima konjuktivitis, kao i simptome prehlade, infekcija je najverovatnije virusnog porekla. Virusi su najčešći uzrok konjuktivitisa.

Bakterije: ako oči vaše bebe proizvode gust žuti sekret koji izaziva otok kapaka, bakterije – kao što su Staphilococcus, Streptococcus ili Hemophilus su verovatno krivci. Tu je i ozbiljan oblik bakterijskog konjuktivitisa koji se zove oftalmija neonatorum, koji se javlja kod novorođenčadi izloženih hlamidiji ili gonoreji tokom porođaja.

Alergen: alergijske reakcije su retke kod beba ispod 1 godine, ali ako vaša beba ima svrab očiju i otekle oči, kao i ako su oči vodene i krvave, a tu je i curenje nosa – može biti da dete ima alergijsku reakciju na iritaciju, kao što su prašina, polen ili dim.

Kapi za oči koje se daju po rođenju deteta: kapi za oči date pri rođenju kako bi se sprečile bakterijske infekcije mogu da iritiraju oči novorođenčeta. Ovo se ponekad naziva hemijski konjuktivitis kod beba.

Blokirani suzni kanali: najmanje 20% beba se rađa sa jednim ili oba suzna kanala koji su blokirani ili delimično blokirani. Blokade mogu dovesti do simptoma konjunktivitisa, kao što su beli ili žuti sekret iz oka.

Drugi iritansi: sve što može da iritira oči i sluzokožu kapka, od smoga do hlora u bazenu.

Kako se leči konjunktivitis kod beba?

Ako vaše novorođenče ima konjunktivitis, vodite ga lekaru odmah. To može biti ozbiljna infekcija kod novorođenčeta. Lekar će ispitati bebine oči i pitati vas o njenim simptomima. Lečenje zavisi od vrste konjunktivitisa:

Virusni konjunktivitis

Virusni konjunktivitis je uzrokovan virusom i obično prolazi sam od sebe u roku od nedelju dana. Lekar će vas posavetovati da održite oblast očiju čistom, zahvaljujući blagim pranjem očiju bebe sa toplom vodom i uklanjanjem osušenog sekreta iz oka. Ako se situacija ne poboljša posle dve nedelje, neka lekar zna za to.

Tople obloge mogu biti od pomoći. Jednostavno natopite čistu krpu u toploj vodi i stavite je na oči vaše bebe – dok je hranite, na primer.

Bakterijski konjunktivitis

Ako su bakterije krivac za konjunktivitis kod beba, lekar će prepisati antibiotik u vidu masti ili kapi, koji treba da koristite za oči vaše bebe oko sedam dana.

Možete primetiti da je lakše primeniti mast od kapi: operite ruke, a zatim lagano i malo povucite donji kapak na dole i stavite malo masti uz njega. Kada vaša beba trepće, mast će ići u oko.

Ako koristite kapi, stavite ih u unutrašnjem uglu bebinih očiju. Ovo može biti najlakše da se uradi kada je oko zatvoreno. Kada beba otvori oči, lek će ući u oko.

Obavezno dobro operite ruke pre i posle tretiranja bebinih očiju. Nikada nemojte deliti lekove ili koristiti stare kapi ili mast. Stari lekovi verovatno neće biti sterilni i mogu da pogoršaju infekciju.

Uverite se da iskoristite punu, propisanu terapiju antibiotika, čak i nakon što simptomi nestanu. U suprotnom, infekcija može da se vrati.

Lekar će vam verovatno preporučiti da perete bebine oči sa toplom vodom i lagano uklanjate osušeni sekret, jer nakupljanje zaražene tečnosti može da učini antibiotike manje efikasnim.

Alergijski konjunktivitis

Poenta je da se identifikuje alergen i da držite svoju bebu podalje od njega.

Hladan oblog može da pruži olakšanje od alergijskog konjuktivitisa.

Hemijski konjuktivitis kod beba: ova reakcija na kapi za oči date novorođenčetu za sprečavanje infekcije će verovatno trajati samo 24 do 36 sati.

Sve vrste konjunktivitisa

Mnogi lekari preporučuju stavljanje nekoliko kapi majčinog mleka (ako dojite svoju bebu) u bebine oči svakodnevno da pomognete čišćenje sekreta, tretirate ranu infekciju ili da čak sprečite infekciju.

Koliko je zarazan konjunktivitis kod beba?

Bakterijski i virusni konjunktivitis su veoma zarazni.

Da se infekcija ne bi proširila, treba oprati ruke svaki put kada završite brigu o bebinim očima. Držite bebine peškire, odeću i posteljinu odvojene od svih ostalih i redovno ih perite.