Uganuće i istezanje mišića kod dece lečenje

uganuce istezanjeTo je opštepoznata stvar: mali broj dece, posebno one veoma aktivne, može da prođe kroz detinjstvo a da ne doživi bar jedno uganuće ili istezanje mišića – bilo da je ono izazvano padom na terenu za mali fudbal, ili je posledica uvrnuća zgloba na stepenicama ili nezgodnog pada prilikom vožnje daske s točkićima.
Istezanje mišića i uganuće mogu da se leče na isti način. Prilikom istezanja dolazi do prenapregnuća ili preteranog istezanja mišića, što za posledicu ima pojavu sićušnih naprslina u mišićnom tkivu; uganuće predstavlja prenapregnuće ili preterano istezanje ligamenata, debelih traka tkiva koja povezuju kosti. I istezanje mišića i uganuće izazivaju bol, oticanje i pojavu modrica na ozleđenim mestima. Često je veoma teško ili nemoguće utvrditi da li je kost koja se nalazi ispod naprsla ili je polomljena, stoga je neophodno da se u slučajevima kada se pojave ovi simptomi, obratite lekaru radi pregleda.

Tradicionalni načini lečenja uganuća i istegnutih mišića
Imajte na umu da je neophodno sledeće: odmor, led, stezanje i podizanje noge. Povređeni ud mora da se odmara i ne opterećuje. Umotajte led u peškir i stavite ga na povređeno mesto trideset minuta radi smanjenja otoka. (Ukoliko nemate led, isti efekat imaće kesa sa zamrznutim graškom ili konzerva hladne sode.) Ukoliko povređeno mesto počne da otiče, led držite trideset minuta, zatim ga sklonite na petnaest minuta, i ceo postupak ponavljajte tokom sledećih nekoliko sati. Posle hlađenja ledom, umotajte povređeni deo elastičnim zavojem radi učvršćivanja i smanjenja oticanja i krvarenja. (Pazite da povređeno mesto ne stegnete tako jako da se onemogući cirkulacija.) I na kraju, ukoliko je moguće, podignite povređeni ud iznad nivoa srca radi smanjenja oticanja.
Potrebno je određeno vreme za izlečenje povrede. Morate detetu da objasnite da ne sme da opterećuje povređeni ud tokom sledećih nekoliko nedelja – potrebno je 4-6 nedelja da bi se povreda sasvim sanirala. Preterano opterećivanje može da dovede do ponovne povrede.

Prirodni lekovi
Svi niže navedeni prirodni lekovi mogu da se koriste kao dopuna konvencionalnim medicinskim sredstvima.

Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova. Doziranje zavisi od uzrasta.
• Vitamin C sa bioflavonoidima doprinosi oporavku i jačanju vezivnog tkiva, a pored toga služi i kao delotvorno sredstvo protiv zapaljenja, Dajte detetu po jednu dozu triput dnevno tokom perioda od jedne nedelje.
• Cink podstiče oporavak tkiva i doprinosi da kosti bolje apsorbuju kalcijum. Dajte detetu po jednu dozu triput dnevno tokom perioda od tri ili četiri dana.

Biljni lekovi
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova.
• Brđanka ima umirujuće dejstvo na mišiće i smanjuje pojavu modrica posle povrede ili udarca. Nanosite brđanku spolja, bilo u vidu masti ili losiona. (Ukoliko je koža ozleđena, nemojte koristiti ovu biljku jer može da izazove iritaciju.)
• Gavez se široko koristi kao sredstvo za „vezivanje kostiju” i isceljivanje; ova lekovita biljka podstiče rast novih ćelija i smanjuje zapaljenje. Napravite kašnu oblogu od gaveza tako što ćete pomešati tri kašike biljke u prahu s oko 90 mililitara vruće vode, i dobijenu pastu naneti direktno na povređeno mesto, a zatim ga pokriti čistom tkaiinom ili zavojem. Nekoliko sati kasnije skinite oblogu i masirajte to mesto nekim melemom ili mašću s gavezom.

Prevencija
Ukoliko se vaše dete bavi sportom, skoro je nemoguće izbeći sva uganuća i istezanja mišića, ali možete da se potrudite da smanjite mogućnost povrede. Kupite detetu kvalitetnu sportsku odeću i opremu i vodite računa da mu sasvim odgovara. Proverite da li se na lokalnom igralištu nalaze rupe ili izbočine koje mogu da budu uzrok pada ili uganuća zgloba.
Podučite dete da se zagreva i isteže pre učešća na nekom sportskom takmičenju. Nemojte mu dozvoliti da se bavi sportom u kojem neminovno dolazi do guranja pre nego što dete bude dovoljno fizički i mentalno zrelo da bi se pridržavalo pravila i moglo da izađe na kraj s grubostima u igri.

Kada zatražiti pomoć
Istezanja i uganuća mišića zahtevaju lekarski pregled da bi se isključila mogućnost frakture. Povredu tretirajte kao da se radi o prelomu sve dok ne isključite tu mogućnost (obično rendgenskim snimanjem). Ukoliko ne mislite da se radi o frakturi, a stanje se ne popravi u roku od 24 sata, obratite se lekaru.

loading...
loading...
Loading...