najbopularnije dijete

Un dijeta analiza nutricioniste

By  | 

UN dijeta predviđa da se u nedelji hranite po danima koji se ciklično menjaju, dakle: svaki dan – drugačija hrana:

Proteinski dan
Skrobni dan
Ugljenohidratni dan
Voćni dan

Potom opet ide proteinski i tako redom, bez promene redosleda dana.

ANALIZA NUTRICIONISTE

Koliko god se trudila, teško mogu pronaći pozitivne strane UN dijete. U stvari, evo njih svega par:

Supa je veoma dobar izbor za početak svakog ručka, jer spečava zatvor i olakšava varenje hrane.
Priprema mesa u toku proteinskog dana je pun pogodak, jer su zdravi načini pripreme mesa: kuvano, dinstano i pečeno. Nema prženja i pohovanja u zdravoj ishrani.
Voće je zdravo unositi svaki dan, tako se, pored kalorija unose i neophodni nam vitamini i štiti imunitet.

Pozitivne strane UN dijete su u senci negativnih, pa je možda dovoljno samo ukazati na kontradiktornosti kojima je ova dijeta krcata. Evo njih nekoliko:

slika 6

Najočigledniji je taj da su recimo pauze između obroka kod skrobnog i ugljenohidratnog dana svega 3 sata. UN dijeta predviđa 3 obroka, doručak, ručak i večeru, to znači 3×3=9 časova. Dan ima znatno više, 24 časa. Ako spavate 8 h, a 13 sati dnevno ne jedete, otićete na spavanje gladni, osim ako imate još koji obrok osim predviđena tri?
Analogno prethodnom, u toku voćnog dana se jede na svaka dva sata. Ako recimo spavate 8 časova, a budni ste 16, znači da bi trebalo da imate 6 obroka da bi ispoštovali pravilo da jedete na svaka dva sata i da nema jela posle 20h. Ovo je sve naravno, pogrešno. Bićete gladni mnogo pre nego što odete na spavanje ako samo jedete voće.
Vodeni dan je još veća glupost: Kada ništa ne jedete organizam energiju crpi iz rezervi, a prvo će da isprazni rezerve glikogena iz jetre i belančevine iz mišića pre nego što će da upotrebi masno tkivo kao energiju. Toga dana ćete se osećati malaksalo, tromo, opašće vam koncetracija i radna sposobnost.

Nejasno je šta je tvorac UN dijete mislio kad je odredio ishranu po grupama različitim danima. Telu je svaki dan potrebno da unosimo hranu iz svih grupa, a ne samo iz jedne. Pored toga, potrebno je unositi hranu u optimalnim količinama ukoliko želite da očuvate zdravlje, pogrešno je da jedan bude proteinski, drugi skrobni, treći ugljenohidratni, a četvrti voćni. Svaki dan treba da unosimo i belančevine i masti i uljene hidrate, baš kao i vlakna, minerale i vitamine i druge mikronutrijente. Kao rešenje nedostatka vitamina i minerala, tvorac (ili tvorci) UN dijete nude multivitaminsku/oligomineralnu tabletu jednom dnevno. Bezveze.

Dijeta nema preciziran kalorijski unos, nije prilagođena bilo kome, već daje opštu preporuku za unos. Kao što znate, svima nama je dnevna kalorijska potreba za kalorijama različita, pa kako onda da se hranimo istom količinom hrane? Naročito obolele osobe ukoliko pokušaju sa ovakvom dijetom ne mogu da se nadaju ničem dobrom. Ukoliko budete gladni u toku dijete, a mogućnost svakako postoji, sutradan će vam se povećati apetit, pa ukoliko nemate jaku volju lako možete preterati sa hranom i prekršiti dijetu.

Tri obroka nisu recept za ubrzavanje metabolizma. Jednostavno, uz tri glavna obroka potrebno je uvesti i par užina da bi držali nivo šećera u krvi što ravnomernijim, ali to ova dijeta ne predviđa. Užine je najbolje da budu upravo voćne.

UN dijeta ne prepisuje fizičku aktivnost kao integralni deo terapije. Umesto toga, akcenat je na hrani i pravilima koje treba poštovati. Cilj dijete nije je da poštujemo pravila 90 ili 90+90 dana a onda da nastavimo po starom. Onda nismo izvukli pouku da je potrebno da promenimo loše navike u ishrani kao jedini trajan način da smršamo. Ako toga nema, vaš trud je uzaludan.

U životu ponekad neke lude ideje donesu nešto dobro, ali ne i u ovom slučaju. Da budem sasvim precizna: pomoću UN dijete možete smršati, ali to neće biti ni zdravo ni trajno mršavljenje. Šokiraćete metabolizam iz dana u dan, smanjićete imunitet, narušićete zdravlje i povećaćete rizik od jo-jo efekta po završetku ciklusa dijete. Da li je to ono što želite?
Pročitajte i: Un dijeta jelovnik | Dijeta Un | Un dijeta rezultati | Un dijeta recepti | Un dijeta iskustva | Un dijeta za mrsavljenje | Un dijeta za skidanje kilograma | UN dijeta recepti po danima sa jelovnikom – iskustva

loading...
loading...
Loading...

Povezano