Upala sinusa, prehlada, kijavica lečenje čajevima i sirupom od luka i meda

Nazeb

Ako patite od teškog nazeba, kada je sluzokoža natečena, a nos stalno curi, tako da ne možete disati, onda žvaćite parče pčelinjeg saća. Prvo iscedite med i progutajte, a zatim nastavite sa žvakanjem 10 do 15 minuta pa ostatak ispljunite. Narodna medicina kaže da „redovno žvakanje pčelinjeg saća tokom kraćeg perioda, stvara četvorogodišnju otpornost na sve bolesti disajnih organa”. Kako kod dece, tako i kod odraslih, do otčepljenja dolazi posle 10 minuta. Za nedelju dana stanje se normalizuje. Još efikasnije je žvakati parče propolisa koji štiti usta i gornje disajne organe.

Čajevi protiv nazeba

Po kašiku lipovog i zovinog cveta pomešati i popariti sa 400 grama ključale vode, poklopiti i što toplije popiti zaslađeno medom ili nekim sokom prijatnog slatkog i nakiselog ukusa.

Po 20 grama vranilovke, majčine dušice, kamilice, zove i lipe izmešati i upotrebiti kao prethodni čaj.

Po 25 grama kamilice, zove, lipe i pupoljaka crne topole izmešati i upotrebiti kao prethodni čaj.

Po 25 grama dimnjače, pupoljaka vrbe i topole i metvice, upotrebiti kao prethodni čaj.

Po 25 grama korena repušine, koprive, sapunjače i zečijeg trna dobro isitniti; tri kašike ove mešavine kuvati 5 minuta u pola litra vode i zaslađeno što toplije popiti u nekoliko doza.

Dragocena biljka u narodnoj medicini za lečenje svih bolesti od nazeba je zova.

Čaj za znojenje: 10 grama zovinog cveta popariti sa litrom “ključale vode, poklopiti i posle pola sata toplo piti na dva sata po jednu čašu, zasladiti sirupom od višnje. Dnevno ne više od 5 šolja, jer prekomerna upotreba može dovesti do gubitka kalijuma.

Cvet lipe 20g, cvet kamitice 50 g, cvet zove 50 g.
Sastojke izmešati i 3 čajne kašičice mešavine preliti šoljom ključale vode.Ostaviti da stoji 5 minuta poklopljeno. Procediti i piti vruće 1-3 šolje dnevno.

List nane 25g, cvet zove 25g, cvet kamilice 25g cvet lipe 25g.
Sastojke izmešati i 3 čajne kašičice preliti sa pola litra vrele vode. Ostaviti da stoji poklopljeno pet minuta. Procediti i dnevno piti 2-3, šolje toplog čaja. Oba čaja podstiču znojenje.

Uveče, pre spavanja, popiti šolju vrućeg lipovog čaja, zaslađenog medom, a tome se dodaje i sok od pola limuna. Deluje umirujuće, opušta i pospešuje izbacivanje viška tečnosti. U vreme nazeba ostati u postelji 2-3 dana.

Za lakše iskašljavanje sluzi: mešavine od po 30 grama cveta zove i podbela i po 20 grama cveta belog sleza i morača. Tri supene kašike smeše popariti sa 400 grama ključale vode, poklopiti i posle dva sata piti toplo na 2 sata po kašiku.

Sirup od luka i meda

Protiv prehlada i gušobolje se koristi sirup od luka. Jedna osrednja glavica crnog luka sitno iseckana, stavi se u flašu od litre, doda se 100 g meda i do vrha napuni belim venom. Posle dve nedelje, sirup je gotov. Uzima se po jedna manja rakijska čašica tri puta dnevno.

Prehlada, grip, nazeb – mešavina čajeva (pretežno u preventivi)

Po kašiku lipovog i zovinog cveta popariti sa 400 g (dve čaše) ključale vode, poklopiti, pa što toplije piti, zaslađeno medom ili slatkim sokom.

Od mešavine po 20 g biljke dan i noć, pomoćnice, vrbove i brestove kore-kašiku, priprema kao i prethodno.

Kašiku od mešavine – po 30g lipovog i zovinog cveta, pupoljaka topole i 1Og pupoljaka breze, priprema kao i prethodno.

Kašiku od mešavine po 25g kore vrbe, crne topole i klekinja, kao prethodni čajevi.

Protiv kijavice i prehlade

Čaj za ispiranje nosa kod kijavice: 2 supene kašike trave vidovače (Euphrasia officinalis L.) popariti sa 200 grama ključale vode, poklopiti, ostaviti celu noć i sutradan nos ispirati proceđenim čajem. Čisti zapušen nos, ublažava infekciju srednjeg uva i bolove u sinusima.

Najčešći i prvi simptom protiv prehlade je zapušen nos. Kod beba i male dece, obično se koristi macerat dobijen od korena belog sleza koji se ukapava u nos:
Kafenu kašiku belog sleza, koji je prethodno ispran pod mlazom hladne vode potopiti u pola čaše hladne vode, ostaviti 30 minuta do 2 sata i procediti. Za ovo vreme, iz korena se ekstrahuje sluz od koje i potiče delovanje.” Kod upale grla ili suvog kašlja, ovako pripremljen macerat može se i piti polako u gutljajima.

Po Vasi Pelagiću
Zapaljenje pluća – vrućica, najbolje se leči ako dvostruku lanenu krpu nakvasimo u ljutoj rakiji, pa još pospemo podeblje alevom paprikom pa privijemo na bolno mesto. Držati deset sati. Potom isti oblog ponoviti i tu je spas.

Nazeb – Ako danju ozebeš, odmah uveče predupredi bolest, tako što ćeš piti prokuvanu vodu (ili čaj) zaslađen medom. Još bolje je popiti šolju vrućeg crnog vina sa malo cimeta.

Kijavica najčešće dolazi od prehlade (nazeba), a mogu doneti i groznicu, kašalj, curenje nosa i opštu nemoć tela… Pelagić preporučuje jesti istrugan ren ili oblogu od rena za vrat. Drugima preporučuje vruću rakiju ili vino sa medom i biberom. Ipak, danas je modernija preporuka-leći u postelju, uz tople čajeve sa limunom, uz kapi za nos i aspirin. Posetiti lekara jer može biti komplikacija.

Bol u grlu – 2-3 puta dnevno grgoljati slanom komovicom. Može se na gušu stavljati i topli jastučići napunjeni mekinjama ili zovinim cvetom. Ako boli vrat sa vrtoglavicom – usitnjeni crni luk nakvašen sirćetom privijati.

U napadu astme pomažu aromatične biljke: lavanda, ružmarina, hajdučice, matičnjaka, rutvice…kao čajevi.

Kašalj najbolje prolazi ako se pije čaj od zove sa medom, po šolju svako jutro i veče.

Dobar je i čaj od belog sleza, podbela i hajdučke trave, uz ležanje i laku dijetalnu hranu.

Dobre su i inhalacije (udisanje tople pare) borovim uljem, kamilicom sa medom i propolisom.