Upala srčanog mišića – Miokarditis – simptomi, dijagnoza, lečenje

Uzrok

Upala je normalna telesna reakcija na bilo koju vrstu povrede ili infekcije. Zamislite kada bi posekli prst. Normalno, u kratkom vremenskom periodu, tkivo oko posekotine otiče i pocrveni -š to su klasični znaci upale. Imuni sistem u vašem telu proizvodi specijalne ćelije koje ”odlaze” na mesto povrede i sprovode popravku. Ponekad ovo može da pomogne da se ubrza proces lečenja, ali u nekim slučajevima, zapaljenje može biti veoma opasno.

Miokarditis je bolest koju obeležava zapaljenje srčanog mišića – miokarda, koji je mišićni sloj srčanog zida. Ovaj mišić je odgovoran za kontrakcije i opuštanja srca da pumpa krv u i iz srca i do ostatka tela. Kada ovaj mišić postane upaljen, više ne može da pumpa krv, uzrokujući probleme kao što su nepravilan rad srca, problemi sa disanjem, a u ekstremnim slučajevima, formiranje krvnih ugrušaka, srčanog udara, moždanog udara ili oštećenja srca.

miokarditis upala srcanog misica

Upala srca – uzrok:

Virusi

Upala srčanog mišića može biti izazvana virusima. Oni uključuju koksaki B, adenovirus (koji uzrokuje prehladu) i parvovirus B19 (koji izaziva osip koji se zove peta bolest). Druge mogućnosti uključuju ehoviruse (gastrointestinalne bolesti), Epštajn-Barov virus (mononukleoza) i rubeole (male boginje). Ljudi koji imaju AIDS su takođe izloženi višem riziku.

Bakterije

Retko, zapaljenje srčanog mišića može rezultirati iz stafilokokne infekcije, kao i streptokokne, bakterije koja izaziva Lajmsku bolest i one koja izaziva difteriju.

Gljivice

Infekcija kandidom (kvascima), buđi i drugim gljivicama može ponekad izazvati upalu srčanog mišića miokarditis.

Paraziti

Paraziti su sitni organizmi, koje prenose insekti, koji izazivaju druge bolesti, a takođe mogu izazvati miokarditis.

Inflamatorne bolesti

Bolesti koje izazivaju zapaljenje u drugim delovima tela, kao što je reumatoidni artritis, mogu ponekad izazvati upalu srca ili miokarditis.

Miokarditis simptomi

Opasna stvar u vezi miokarditisa je da može da utiče na bilo koga, javiti se u bilo kom uzrastu, a često se nastavlja bez prikazivanja bilo kakvih simptoma. Ako se simptomi miokarditisa razvijaju, oni često podsećaju na simptome koje biste mogli iskusiti sa gripom, kao što su umor, groznica, bolovi u zglobovima ili otok i bolni osećaj u grudima. To takođe može otežati dijagnozu miokarditisa. Pošto upala srca često napada inače zdrave osobe, može da iznenadi pacijenta i često je krivac u slučaju iznenadne smrti kod mladih odraslih osoba.

Mnogo puta, miokarditis se može povući sam bez lečenja, slično posekotini na prstu i na kraju će zarasti. Čak i teži slučajevi upale srčanog mišića koji traju duže vreme možda nikada neće stvoriti simptome srčane insuficijencije, ali potajno mogu dovesti do oštećenja srčanog mišića. U drugim slučajevima, međutim, srce će početi da pokazuje znake svoje borbe, sa simptomima koji su navedeni u nastavku.

Miokarditis – simptomi:

  • – umor
  • – kratak dah
  • – lupanje srca ili ubrzan rad srca
  • – groznica
  • – bol u grudima
  • – kongestivna srčana insuficijencija.

Dijagnoza – EKG

Iako može biti teško dijagnostikovati miokarditis, lekar može da koristi nekoliko testova da suzi izvor simptoma. Dijagnoza miokarditisa se zasniva na: testovima krvi da lekar proveri znake infekcije ili zapaljenja i radiogramu koji može pokazati znake srčane insuficijencije. Elektrokardiogram (EKG) takođe može da otkrije bilo kakve abnormalni srčanog ritma ili ukazuje na oštećeni srčani mišić, i ehokardiogram (ultrazvuk) može detektovati bilo kakvo proširenje srca. U nekim slučajevima, endomiokardijalna biopsija se može vršiti tako da lekar može ispitati mali komad tkiva iz srca.

Miokarditis lečenje

Lečenje miokarditisa zavisi od toga koliko je ozbiljna upala. U mnogim slučajevima, oteklina će proći sama, a vi ćete se potpuno oporaviti. Ako imate problema, lekar može propisati antiinflamatorne lekove da pomogne proces ozdravljenja. Lekar će takođe preporučiti odmor i ishranu sa malo soli, a može da vam preporuči i uzimanje diuretika da biste uklonili višak tečnosti iz organizma. Antibiotici mogu pomoći u lečenju infekcije ako je izazvana bakterijama, a kortikosteroidni lekovi mogu pomoći u smanjenju upale srčanog mišića.

Ako srce ima problema da pumpa krv kako treba, lekar može propisati lekove da pomogne relaksaciju krvnih sudova i olakša proticanje krvi. Drugi lekovi mogu pomoći u kontroli svih neregularnosti srčanog ritma. Gotovo svi ovi tretmani rade da bi se olakšao obim posla srca, tako da ono može da se izleči.

U težim slučajevima, pejsmejker ili defibrilator mogu biti neophodni. Ili, ukoliko srce propada, drugi postupci se mogu obaviti u bolnici. Kada je srce izuzetno oštećeno, lekari mogu preporučiti transplantaciju srca.

Upala srčanog mišića posledice

Kada je upala srčanog mišića teška, trajno može oštetiti srčani mišić i izazvati ozbiljna oštećenja.

Upala srčanog mišića – posledice:

Srčana insuficijencija – ako se ne leči, miokarditis može oštetiti mišiće vašeg srca do tačke da ne može više efikasno pumpati krv, što izaziva otkazivanje rada srca. U težim slučajevima, kada miokarditis dovodi do srčane insuficijencije, može zahtevati pomoćni uređaj za komore ili transplantaciju srca.

Srčani ili moždani udar – ako je srčani mišić povređen i ne može da pumpa krv, krv koja se nakuplja u srcu može formirati ugruške. Ako ugrušak blokira jednu od arterija srca, možete doživeti srčani udar. Ako ugrušak krvi u srcu putuje u arteriju koja vodi do mozga, pre nego što postane zaglavljen, možete doživeti moždani udar.

Nepravilan rad srčanog ritma (aritmije) – oštećenja srčanog mišića mogu da izazovu nepravilan rad srca (aritmija).

Iznenadna smrt – ako je oštećen srčani mišić, možete razviti ozbiljne aritmije. Moguće je da neke ozbiljne aritmije mogu izazvati da srce iznenada prestane sa radom (iznenadni srčani zastoj). Ako se odmah ne leči teži oblik upale srčanog mišića, izaziva iznenadnu srčanu smrt.