Vodene ciste na jajnicima simptomi i prirodni lekovi

U ovom članku čitajte:

– Vodene ciste na jajnicima simptomi
– Prirodni lekovi za ciste na jajnicima
– Čajevi za ciste na jajniku
– Hajdučka trava za jajnike
– Ciste na jajnicima operacija

Jedan od najčešćih ginekoloških problema koji se javlja kod mnogih žena, svakako su vodene ciste na jajnicima. Prema nekim istraživanjima u našoj zemlji, čak svaka druga žena u određenom periodu života ima problem sa vodenim cistama.

Iako su prema definiciji ciste patološke promene, to nije razlog za paniku, jer uz adekvatno lečenje, one brzo nestaju, dok se vrlo često događa da jednostavno nestanu same od sebe i to mahom 1 do 3 meseca od trenutka kada su se pojavile.

Vodene ciste na jajnicima simptomi

Osnovni simptomi da postoje vodene ciste na jajnicima svakako su promene u normalnom menstrualnom ciklusu, kao i bol prilikom seksualnog odnosa ili nakon njega. Takođe, među simptome spadaju i promene prilikom mokrenja i/ili pražnjenja creva, te nadutost u donjem delu stomaka.

vodene ciste na janicima

Prirodni lekovi za ciste na jajnicima

Srećom, Priroda je dala lek za mnoge bolesti, pa tako postoje i brojni prirodni lekovi za ciste na jajnicima.
Prirodni lekovi za ciste na jajnicima su zaista brojni, a reč je mahom o biljnim mešavinama koje sadrže trave koje dokazano pomažu u otklanjanju cista. Reč je o biljkama poput : virka, hajdučke trave, koprive, rusomače i mnogih drugih.

A tu su i brojni prirodni lekovi, poput recimo kombinacije biljke čuvarkuća sa medom. Takođe, ukoliko imate ciste na jajnicima svakako je preporučljivo i da obratite pažnju na ishranu i namirnice koje unosite.

Kao najbolji prirodni lek za ciste na jajnicima svakako se preporučuje biljka Aloe vera, a za lečenje ciste na jajnicima se priprema na sledeći način : listove sveže biljke ostavite u frižideru da odstoje 14 dana. Potom ih iseckajte, pa iz njih iscedite sok. Dobijeni sok pomešajte sa medom. Treba da bude u razmeri 1:1. Ovu smešu potom zagrejte, pa u nju natopite tampon i ostavite ga da deluje preko noći. Preporučljivo je postupak ponavljati 10 dana, a zatim napraviti pauzu, pa po potrebi ponoviti.

Tu je i prirodni lek od mešavine belog vina i biljaka, koji se takođe vrlo jednostavno priprema : po 1 supenu kašiku kantariona, hajdučke trave i preslice naliti belim vinom i ostaviti da odstoji 10 dana. Potom procediti i piti svako jutro na prazan stomak po jednu rakijsku čašicu, dok ne popijete svu količinu.

Čajevi za ciste na jajniku

Brojni su čajevi za ciste na jajnicima, koji pomažu da one brzo nestanu. Jedna od biljaka koja ima najjače dejstvo u ovom slučaju svakako je hajdučka trava, ali i virak, kantarion, preslica, kopriva i neven, pa se mahom ovi čajevi koriste za spravljanje biljnih mešavina koje leče ciste na jajnicima.

Hajdučka trava za jajnike

Jedna od dokazano dobrih biljaka, koja pomaže u lečenju ciste na jajnicima svakako je hajdučka trava. Ukoliko se hajdučka trava koristi u kombinaciji sa nevenom, predstavlja odlično prirodno sredstvo za ciste na jajnicima. Jednostavno se priprema : po kafenu kašičicu oba čaja pomešajte i prelijte sa 250 ml ključale vode, pa ostavite da poklopljeno odstoji kratko. Potom procedite i pijte svako jutro po jednu šolju. Preporučuje se da lečenje traje ukupno 6 nedelja, te da svako jutro popijete po šolju čajne mešavine u gutljajevima.

Ciste na jajnicima operacija kao krajnje rešenje

Kako se smatra da ciste na jajnicima mahom vrlo brzo nestaju same od sebe ili uz pomoć odgovarajućih lekova ( prirodnih i/ili sintetičkih ), onda se opeacija svakako čini kao krajnje rešenje.

Naravno, podrazumeva se da ćete se o tome posavetovati sa svojim ginekologom, jer niko od nas ne može reći da li je potrebna operacija ili ne, već o tome može odlučiti isključivo vaš ginekolog.

Saznaj više Čajevi i lekovito bilje za ženske bolesti