Zaboravljeno voće mušmula – vitamini kalorije

Mušmula je izvanredna lekovita kombinacija koja čuva jetru i bubrege, a jača krv…

Mušmulu (Mespilus germanica) je opisao grčki botaničar Teofrastus pre više od 2000 godina. Botanički, ona se nalazi između kruške i gloga. U Evropi se gaji milenijumima, posebno u Francuskoj, a bila je veoma popularna u srednjem veku. Smatra se da je poreklom iz centralne Evrope, ili predela oko Kaspijskog mora.

Mušmula vitamini i mineralimusmula
Mušmula je bogata hranljivim sastojcima i mineralima. Najviše ima kalijuma, zatim sumpora, kalcijuma, vitamina B grupe i P, a hroma, titana i vanadijuma u tragovima.
U narodnoj medicini se smatra da mušmule poboljšavaju vid. Takode, jačaju jetru i bubrege, hrane krv, korisne su protiv vrtoglavice.

Mušmule kalorije vitamini minerali na 100 g
Mušmula 100 g 97 kalorija
23 g ugljenih hidrata
10,2 g hranljivih vlakana
6 mg natrijuma
250 mg kalijuma
30 mg kalcijuma
10 mg magnezijuma
0,5 mg gvoždja
0,1 mg vitamina ВЗ
120 mg vitamina C

TRADICIONALNA MEDICINA (DrJovan Tucakov – “Lečenje biljem”)
U plodu mušmule ima malo kalorija i saharoze, glikoze i levuloze (ukupno svih šećera do 20%), tanina, organskih kiselina (limunska, jabučna, vinska), pektina, smole i oko 120 mg vitamina C.
Tonična i adstringentna svojstva mušmula potiču od tanina, pektinskih materija i šećera; svojim kiselinama mušmule pojačavaju lučenje pljuvačnih i želudačnih žlezda i tako pojačavaju rad želuca i jetre.
Od mušmula se spravljaju ukusne voćne konzerve, a od sveže isceđenog soka izrađuje se sirup (1 deo soka, 2 dela šećera) ili se meša sa medom i pije.

Profesor Sejntsburi u svom klasičnom delu o vinu, “Beleške o vinskom podrumu” naziva ga voćem koje ide najbolje sa svim vrstama vina.
Frančeska Grinsek u knjizi “Zaboravljeno voće” kaže da mušmule pečene na putem, sa karanfdićem predstavljaju tradicionalni zimski dezert i predlaže da se žele od mušmula služi uz divljač.
Od pulpe mušmula pomešane sa šlagom i malo šećera, pravi se ukusan mus koji se služi prohladen.
Od mušmula se mogu praviti marmelada, liker i rakija.

Džem s mušmulama i pistaćima
3 kg mušmula
400 g šećera
100 g pistaća
rum
šipka vanile

Mušmule operite, skinute ljusku, stavite u šerpu, viljuškom malo izgnječite, dodajte 1,8 l vode i stavite da se kuvaju. Kuvajte 15 minuta, procedite i ispasirajte (odstranite koštice). Dodajte šećer, isečenu šipku vanile, 3,5 dl vode na kilogram pasirane mase i stavite da se kuva. Kada provri, smanjite temperaturu i uz neprestano mešanje kuvajte 8-10 minuta. Dodajte iseckane pistaće, promešajte i kuvajte još 2 minuta. Marmeladu sipajte u čiste sterilisane tegle (ostavite 1 cm do vrha), nalijte rum i zatvorite hermetičkim zatvaračem ili duplim celofanom. Tegle uvijte u deblju , tkaninu i ostavite da se ohlade do narednog dana.

Kompot od mušmula i meda
1 limun (sok)
1 kg mušmula
200 g meda
1 šipka vanile
rum
Poluzrele mušmule operite, oljuštite, isecite na polovine, pospite sokom od limuna i 15 minuta ostavite da odstoje.Prelijte hladnom vodom, kuvajte 5-7 minuta, dodajte med, vanilu i kuvajte još 5 minuta. Vruć kompot sipajte u sterilisane tegle (ostavite za prst do vrha), zalijte kašičicom ruma i zatvorite hermetičkim zatvaračima ili duplim celofanom. Tegle umotajte u kuhinjske krpe, spustite u provrelu vodu (nivo vode oko 2/3 visine tegle), smanjite temperaturu i kuvajte još 15 minuta. Izvadite, uvijte u deblju tkaninu i do narednog dana ostavite. Do upotrebe ostavite na hladno mesto.

Na starinski način
Odaberite zdrave zrele mušmule koje nisu počele da gnjile, operite ih i osušite, pa ih gusto poredajte u sterilisane tegle ili drvenu kačicu. Pritisnite ih višnjevim grančicama ili plastičnim pritiskačem, nalijte potpuno ohlađenom prokuvanom vodom i zatvorite. Posle mesec dana imaćete mušmule neponovljivog ukusa.